SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ata'nın da Manevi Kızıydı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:59:41
Ata'nın da Manevi Kızıydı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1. Dönem Malatya Milletvekili merhum Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızı Nuriye İdil 102 yaşında hayatını kaybetti. 

Konya'da 90 yıl önce, eğitim gördüğü okulu ziyaret eden Atatürk ile çekilmiş fotoğrafı bulunan Nuriye İdil, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün de manevi kızıydı. 

İzmir’in Urla ilçesindeki Ada Yaşam Merkezi’nde yaşayan Nuriye İdil 1 Mart'ta zatürree teşhisiyle Universal Ege Sağlık Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alınmış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kendisini geçen 2 Mart'ta hastanedeki odasında ziyaret etmişti. 

Nuriye İdil,  Alsancak Hocazade Cami'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Urla Mezarlığı'nda toprağa verildi.

TBMM’de 1. Dönem Milletvekili Hüseyin Sıtkı Gür, Malatya Ceza Reisliği görevinde bulunduğu sırada Malatya’dan milletvekili seçilmişti. 

23 Nisan 1920'de kurulan TBMM'nin 1. dönemindeki 5 Malatya milletvekilinden biri olan Hüseyin Sıtkı Gür, 1874 Ermenek'te doğmuş, 1952 yılında vefat etmişti. 

FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ..

Bu arada, merhume Nuriye İdil ile yapılan röportaj 22 Nisan 2012 günü Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştı. Bu röportajda Nuriye İdil, Atatürk'le olan fotoğrafının öyküsünü, babasını, eşini şöyle anlatmıştı:

"..TBMM'nin 11 kurucu milletvekilinden savcı Sıtkı Gür'ün kızı olan Nuriye İdil, uzun yıllar okul kitaplarında yer alan ve birçok yerde yayınlanan fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı:

“Fotoğrafın çekildiği gün okuldaydım. İkinci sınıftaydım. Atatürk Konya Mevlana Türbesi'ne yakın bir yerde olan Şems isimli güzel okulumuza geldi. 1922 senesiydi. Yengem ve dayılarım benim için şapka yaptırmışlardı. Atatürk geldiğinde o şapkayı takmıştım. Öğretmenlerim Atatürk'e götürmem için bana bir buket çiçek verdiler, yanına gittim, korkuyla çiçekleri takdim ettim.

Bana kimin kızı olduğumu sordu, sevinçle beni kucağına alarak 'Aferin, ilk şapka giyen sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?' diye sordu. 'Çok seviyorum Paşam' dedim. Atatürk de 'O halde her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edelim birlikte oynayın, kaynaşın' dedi. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyaloğumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum.”

İdil, Atatürk'ün fotoğrafı daha sonra Konya'ya kendisine hediye olarak gönderdiğini anlatarak, “Fotoğraf çekilirken Atatürk'ün yanında olduğumdan çok heyecanlıydım, zangır zangır titriyordum. Atatürk öyle bir adamdı ki gözlerine bakamazdınız. Projektör gibi gözleriyle içinizi okuyan çok yakışıklı, çok güzel bir adamdı. Sesi gayet mülayim, otoriter bir asker sesi değil, tatlı bir sesi vardı” diye konuştu.

Atatürk, babasının da kocasının da hayatını değiştirmiş

İdil, babası Hüseyin Sıtkı Gür'ün, 1915'te Osmanlı Tokat Başsavcısı iken, Kuvayı Milliyecilere katıldığını, yaptığı eylemler nedeniyle hakkında ölüm fermanı çıkarıldığını kaydetti. Çok küçük olmasına karşın yaşadıklarını iyi hatırladığını belirten İdil, şöyle konuştu:

“Konya'daydık. Bir gün evimize üç adam geldi, ellerinde bir kağıt vardı. Babamın yüzünü tanımıyorlardı. Evimize geldiklerinde ev halkı bir yandan adamları oyalarken rahmetli anneannem babamı evin bodrumunda bir yer yatağına yatırıp üzerini örttü. Evde iki dayım vardı. Biri avukat diğeri doktordu. Görevlilerin aramaları sonucunda babam bodrumda bulundu. Doktor olan dayım kendini tanıtarak 'Bana köyden hastalar gelir, çok ağır olanlara ben ilaç verir yatırırım, iyileştiklerinde evlerine yollarım. Bu adam da bu hastalardan biri' diyerek babamın hayatını kurtardı.”

İdil, Atatürk'ün İstiklal Madalyası sahibi babasına, üzerinde “Arkadaşım Sıtkı Gür'e hediyem” yazılı silahın TBMM'de olduğunu belirtti.

Eşi Reşat İdil'in de Atatürk'ün yaşamını değiştirdiği insanlardan biri olduğunu anlatan İdil, Atatürk'ün 4 dil bilen Ziraat Fakültesi mezunu eşini, bağcılık konusunda ihtisas ve araştırma yapması için ABD'ye gönderdiğini söyledi.

Eşinin ABD Berkeley Üniversitesi'nde üç sene üzümcülük eğitimi aldıktan sonra Manisa'da büyük bir bataklığı kurutup üzerine Türkiye'nin en büyük fidanlığını kurduğunu ifade eden İdil, “Atatürk eşimin de hayatını değiştirdi. Aldığı eğitim ile kocam Ege'ye üzümcülüğü getirdi. Vaktiyle üzümcülük, Anadolu'da Rumların elindeymiş. Savaş sonrası onların Türkiye'yi terk etmesi ile kaybolan üzümcülüğün yeniden hayata geçmesini, Atatürk'ün verdiği olanaklarla kocam sağladı” dedi.."

FOTOĞRAF: Merhume Nuriye İdil, çocukluğunda Atatürk ile çekilmiş fotoğrafının önünde..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız