SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atatürk'ün Geliş Yıldönümü Kutlandı

A- A+ PAYLAŞ

Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 78. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, askeri ve mülki erkan, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu.

Daha sonra Belediye Başkanı Cemal Akın, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı ve yazdıklarını okudu.

Akın, deftere "Bütün Malatyalılar olarak, ilimize teşriflerinizin 78. yıldönümünde bir kez daha büyük bir sevinç ve mutluluk yaşıyoruz.

Dünya tarihine altın harflerle yazılan isminiz, devlet ve millet olarak bizleri daima onure etmektedir.

Bize en büyük emanetiniz olan Cumhuriyetimizi korumak ve yükseltmek için millet olarak büyük gayret sarfetmekteyiz.

Ülkemizin, gösterdiğiniz ‘Muasır Medeniyetler Seviyesinin Üstüne Çıkma’ hedefine ulaşması için Malatya Belediye Başkanı olarak ben ve ekibimin canla-başla çalıştığını bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Gerek teknik, gerek fiziki ve gerekse de sağlık, sosyal ve kültürel alanda büyük gelişmeler gösteren Malatyamız, bölgede bulunduğu cazibe merkezi konumunu her geçen gün daha da güçlendirerek, sürdürmektedir.

Malatya Belediyesi olarak, başta büyük emanetiniz Cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek olmak üzere, Malatyamızı her geçen gün daha da ileriye götürmek için büyük gayret gösterdiğimizi belirtiyor, bütün hemşerilerim adına şükranlarımı sunuyorum." yazdı.

SALONDA..
Anıttaki törenden sonra Sabancı Kültür Merkezi salonunda da bir toplantı düzenlendi.

Atatürk'ün Malatya'ya gelişiyle ilgili slayt gösterisinin yapıldığı konferans öncesinde konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, "Malatya'mıza iki kez gelen Mustafa Kemal Atatürk, kısa sayılabilecek yaşamında ülkemize yeni çehre kazandırmıştır. Atamız, halkına çok güvenen bir liderdir. Ona layık olmak, en büyük vecibemiz olmalıdır. Onun hedef gösterdiği çağdaş yolda ilerlememiz lazım"dedi.

Belediye Başkanı Akın da şöyle konuştu:

"Bin bir güçlük ve yokluk içerisinde Emperyalist güçlere karşı kurtuluş savaşı veren aziz milletimizin önderliğini yapan Mustafa Kemal Atatürk TBMM ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra yani Millet iradesini egemen kıldıktan sonra ülkenin kalkınmasına, imarına ve gelişmesine yönelik çalışmalara hız vermiştir.

Bu çalışmalar kapsamında yurt gezilerine çıkan Atatürk, ilki 13 Şubat 1931’de, ikincisi de 14 Kasım 1937’de olmak üzere iki defa ilimizi ziyaret ederek gelişen ve büyüyen Malatya’ya verdiği önemi göstermiştir.

Atatürk 13 Şubat 1931 tarihli ilk ziyaretini yeni açılan Fevzipaşa - Malatya demiryolu ile gerçekleştirmiş ve Malatya’da ilan ettiği bir hukuk ile de Türkiye Cumhuriyeti için demiryollarının stratejik ve ekonomik önemini vurgulamıştır. Bu ziyaretinde Malatya için önemli ve feyizli şehir nitelemesini yapan Atatürk şehrimizde bir gün konaklamış ve ertesi günde Adana’ya gitmek üzere yine demiryolu ile ilimizden ayrılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk ziyaretinde Malatya halkı ile daha geniş bir zamanda yeniden birlikte olma arzusunu belirtmiş bu doğrultuda ikinci ziyaretini 14 Kasım 1937 tarihinde gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretinde inşa halindeki Sümerbank Mensucat Fabrikası ile Devlet Hastanesini denetlemiş ayrıca beraberinde bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürüne de Malatya’nın ekonomik ve sanayi durumuna ilişkin bir rapor hazırlaması talimatını vermiştir.

Anadolu şehirlerinin imarına büyük önem veren ve bu döneme 1 Mart 1922 tarihindeki TBMM’nin açılış töreninde, ‘yaşamak için ve ekonomik gelişmemizi temin etmek için şehirlerimizin imarına dört elle sarılmak mecburiyetindeyiz’ sözleriyle vurgu yapan Atatürk’ün Malatya’mız için gösterdiği bu yakın ilgi ve sahiplenme bizim için büyük bir anlam ve önem taşımaktadır.

Tam bağımsız özgür ve Muasır Medeniyetler seviyesinin üzerine çıkan bir ülke ve millet hedefi ortaya koyan Atatürk’ün bu hedefini gerçekleştirmek yolunda bu ziyaretler bizlere ilham kaynağı olmakta ışık vermektedir.

Atatürk’ün ilimize yaptığı ziyaretlerin anılması sürekli canlı tutulması çocuklarımız, gençlerimiz ve gelecek kuşakların bilgilendirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Bu vesileyle büyük önderi ilimizi teşriflerini yıldönümünde bir kez daha saygı, minnet ve şükranla anıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Cuma Avcı da, "Atatürk ve Yurt Gezisi" konulu konfarans verdi. Cuma Avcı konferansında, "Atatürk, Malatya'ya ilk olarak 13 Şubat 1931 ve ikinci gelişi ise 14 Kasım 1937'de olmuştur. Birinci gelişi Fevzipaşa - Malatya demiryolu ulaşımını açmak için olmuştur. İkinci kez ise, Sivas üzerinden demiryolu ile Malatya'ya gelip, Diyarbakır'a gitmiştir" şeklinde konuştu.

"Atatürk, demiryolları; tüfek ve toptan daha büyük silahdır" dediğini hatırlatan Tarih Öğretmeni Avcı, Atatürk'ün demiryolu alanında yaptığı hizmetleri anlattı.

ÖDÜLLENDİRME..
Bu arada, Sabancı Kültür Merkezi'ndeki konferans sonunda, Atatürk'ün Malatya'ya ilk gelişinin 78. yıldönümü nedeniyle düzenlenen satranç yarışmasında dereceye girenlere, başarı belgeleri ve hediyelerini Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Belediye Başkanı Cemal Akın verdi. Küçükler kategorisinde ilk 3 dereceye giren Erkin Nacar, Emrullah Cankurt ve Tarık Gedikoğlu, yıldızlar kategorisinde ilk 3 dereceye giren Mehmet Balçıklı, Ayberk Otlu ve Bekir Gökçe, açık kategoride ilk 3 dereceye giren Abdulfettah Sever, Erdem Sarıtaş ve Erdal Cilvez, hediyelerini yetkililerin elinden aldı.

Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 78'inci yıldönümü dolayısıyla kentte resmi binalar bayraklarla donatıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız