SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ateşkese Türk Gözlemci İddiası

A- A+ PAYLAŞ

Gazze’ye silah kaçakçılığını durdurmak için Türk ve Fransız gözlemcilerin Mısır ve İsrail sınırlarında konuşlandırılmasının ardından sınırlardan geçişlerin başlatılması planlanıyor

Gazze’de ateşkesi sağlamaya yönelik olarak Mısır tarafından önerilen bir planda, Gazze’den Mısır’a açılan Refah kapısı ile İsrail sınırındaki Kerem Şalom kapısına Türk ve Fransız gözlemciler yerleştirilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

İngiliz “The Times” gazetesinin haberine göre, diplomatlarca üzerinde değerlendirmelerin yapıldığı plan, 18 ay önce Hamas tarafından Gazze’den çıkarılan Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi’nin bölgeye geri getirilmesini de amaçlıyor. “The Times”, diplomatların, Gazze’nin güney ucunda Refah’tan Mısır’a geçiş noktası ile Kerem Şalom’dan İsrail’e geçiş noktasını içeren bir üçgen oluşturulması ve bu bölgenin güvenliğinin, Gazze’ye yönelik silah kaçakçılığını durdurmak için Fransız ve Türk askeri gözlemcileri tarafından sağlanması üzerinde durulduğunu kaydetti.

Plan uyarınca sözü edilen bölge, uluslararası toplumun tanıdığı Filistin Yönetimi tarafından denetlenecek. Böylelikle Mısır ve İsrail ile Gazze arasındaki geçişler, Hamas’ın Gazze’de yönetimi ele geçirdiği Haziran 2007’den bu yana yeniden başlayacak.

Meşal, Hamas’ın şartlarını açıkladı. Ancak Hamas, Gazze Şeridi’ne uluslararası güç konuşlandırılmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi. El Cezire TV’sinden dün gece Gazzelilere seslenen Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, ateşkes şartlarını açıkladı. Meşal taleplerini, “1- İsrail, saldırılarını derhal durdursun, 2- İsrail, Gazze’den derhal çekilsin, Gazze’ye ugulanan abluka kaldırılsın 4- Gazze’ye geçiş noktalarının tümü açılsın” şeklinde sıraladı.

“Bu şartlar temel alınmadan hiçbir ateşkes önerisini görüşmeyeceklerini” söyleyen Hamas lideri Meşal, Gazze’ye uluslararası güç konuşlandırılmasını reddederken, örgütün silahsızlandırılmasıyla ilgili olarak da silahlarının söz konusu dahi edilmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini belirtti. Ancak Meşal, geçiş noktalarında Mısır ve Avrupalı güçlerinin konuşlanmasını kabul edeceklerini açıkladı. Meşal, 2005 ateşkes sürecinin de gözden geçirilip yenilenmesini talep etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız