SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atina'ya Göre Türkiye Tehdit!

A- A+ PAYLAŞ

Ankara, yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde 12 mil konusunda ‘casus belli’yi kaldırma planı yaparken, Yunanistan, Türkiye’yi tehdit olarak algılamaya devam edecek. Yunan ordusunda personel sayısı azaltılacak. Kuzey Ege adalarındaki birliklere takviye yapılacak.

TÜRKİYE, “Kırmızı Kitap” olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) 12 mil konusunda “casus belli”yi (savaş nedeni) kaldırmayı planlarken, Yunanistan’ın doktrininde Türkiye “tehlike” olmaya devam edecek.

To Vima Gazetesi’ne göre, Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan’ın yeni MGSB’sini hazırlayan yetkililere “Kuzeyden (Makedonya Cumhuriyeti) gelen tehlike”nin lağvedilmesini, buna karşı “Doğudan (Türkiye) gelen tehlike”nin devam etmesi ve Yunan ordusunun bu “tehlike” doğrultusunda organize edilmesini emretti.
Yunanistan’ın “Kırmızı Kitap”ı yıllardır “Doğudan (Türkiye) gelen tehlike” doktrini üzerine dayandırılıyor.

Son olarak 2003 yılında hazırlanan ve 2007’de bazı rötuşlarla tazelenen güvenlik belgesinde Türkiye “tehlike” olarak kalmıştı. 1990’lı yılların başlarında Atina-Üsküp ilişkilerindeki gerginlik nedeniyle de “Kuzeyden (Makedonya) gelen tehlike” eklenmişti.

Kuzey Ege silahlanacak
To Vima gazetesi, “güvenlik konusunda yeni tahrikleri” de (terör, göçmen kaçakçılığına karşı mücadele v.s) içerecek yeni MGSB çerçevesinde, Yunan ordusundaki personel sayısının azaltılacağını, özellikle Kara Kuvvetleri’nin Kuzey Yunanistan’daki bazı birliklerin kapatılacağını, buna karşın Kuzey Ege adalarındaki birliklerin takviye edileceğini yazdı. Yeni Yunan güvenlik belgesi henüz onaylanmadı. Türkiye’nin güvenlik doktrininde yıllardır “casus belli” (savaş nedeni) olarak gösterilen 12 mil sorununu, iki ülke arasında öncelikli tehdit olarak tanımlamaktan vazgeçeceği ve yeni vizyonda işbirliğini öne çıkaracağına dair haberler çıkmıştı. Türkiye’nin MGSB’si Aralık ayında onaylanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız