SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atmalılar Buluştu

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin dört yanında bulunan Atmalı Aşiret üyeleri, Malatya Atmalılar Derneği'nin çağrısı üzerine Malatya'nın Arguvan ilçesinde bir araya geldi.

Atmalıların buluşmasına 23 ilde kurulan Atmalı Dernekleri ile aşiret reisleri yada temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik davetlinin yanı sıra Malatya bölgesindeki Atmalıların da katılımıyla etkinliğe yaklaşık 500 Atmalı katıldı. Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan da gelen misafirleri karşılayarak "İlçemize hoş geldiniz" dileğinde bulundu.

Malatya Atmalılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük, bin yıllık bir geçmişe sahip Atmalıları ilk kez bir araya getiren Atmalılar İlköğretim Okulu olduğunu belirterek, "Bu okulu yapmaya başlarken, internetinde sayesinde Atmalı Amcaoğullarımızla buluşma imkanı bulduk. İlk kez Atmalı Amcaoğullarımızı Atma'da ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Bizi bir araya getiren bu okulun yapımı olmuştur. Şimdi tarihimizi araştıracağız, inançlarımızı ve görüşlerimizi bir kenara bırakarak Atmalılar Aşiretinin tarihini ortaya çıkarmakla birlikte kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak için olduğumuz her yerde çalışacağız" dedi.

Arguvan ilçesine gelen Kahramanmaraş Pazarcık'ta yaşayan Atmalıları aşireti reisi ve eski Pazarcık Belediye Başkanı Ali Bozdağ, Atmalıların 12 boydan oluştuğunu ifade edip, "Bin yıllık bir tarihi olan Atmalılar aşiretinin mensuplarıyız. Araştırmalarımıza göre atalarımız bin yıl kadar önce bin 200 çadırla birlikte Horasan'a gelmişler. Bu büyük bir aşiret olduğumuzu gösterir. Atma aşireti 12 boydan yani 12 aileden meydana gelir. Bu 12 boy ya da aile 1515 yılına kadar Alevi inancını yaşamıştır. Bundan sonra
bazı boylarımız Sünnileşmiştir. Ama 12 ailemiz ve boyumuz kardeştir. Bu kardeş boyların nüfusu bugün itibariyle milyonları aşmıştır. Ben 4 milyon Atmalı yaşıyor diye tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Arguvan'ın Kömürlük köyünde yapılan Atmalılar İlköğretim Okulunda ilk kez tanışan Atmalılar, daha sonra Şotik köyünde yapılan düğün törenini de izleyerek birlikte halay çektiler. Akşam da Güngören köyünde düzenlenen etkinliğe katılan Atmalılar, yaptıkları konuşmalarda, 23 ilde bulunan Atma veya Atmalı aşiret mensuplarının tüm derneklerini bir çatı altında toplayacak bir federasyon kurulmasını isteyerek, tarihçi ve araştırmacıların Atmalıların tarihini ortaya çıkarmaları için birlikte çalışılmasını önerdiler.

23 ilden misafir olarak gelen Atmalılar, Güngören (Kadebela) köyünde yaşayan Atmalılar tarafından evlerde misafir edildiler. Birbirlerine 'Amcaoğulları' diye hitap eden Atmalılar, birbirlerine benzemeleriyle de dikkat çektiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız