SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ATM'ler Mikrop Yuvası

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından Malatya'daki 100 ATM'de yapılan çalışmalarda, çeşitli mikroorganizmalara rastlandı. Cihazların tüm tuş takımı ve ekranlarından sürüntü yöntemi ile alınan örnekler, laboratuvar ortamında incelendi. Çalışmalar sonrasında tüm ATM'lerde Bacillus türü (toprak basili) bakteriye rastlandı.

HASTA EDECEK MİKROORGANİZMALARA RASTLANDI

Enfeksiyon etkeni mikroorganizmaya daha az rastlanıldığı belirtilirken, bunun nedeni ise cihazların kuru, açık ve güneşe maruz kalan ortamlarda olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Prof.Dr.Mehmet Sait Tekerekoğlu, yinede sağlık açısından duyarlılığı göz ardı etmemek gerektiğini söyleyerek, "Ortak kullanıma açık olan bu cihazlarda hastalandırıcı mikroorganizmayada rastlanmıştır" dedi. 

"ANTİSEPTİKLE SİLİNMELİ"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Tekerekoğlu'nun yaptığı açıklama şöyle : 
 
"Bankamatikler sosyal ve ekonomik yaşamın vazgeçilmez bir aracı olmuştur. Sosyokültürel düzeyi farklı çok sayıda insan hergün bu cihazlardan faydalanmaktadır. Ancak enfeksiyon kaynağı olup olamayacağı ile ilgili herhangi bir araştırma yoktur. Çünkü kullanıcıların hijyen kuralları konusundaki davranış şekli bilinmemekle birlikte, endişe verici olabilmektedir.
 
Dolayısıyla bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak Malatya ili sınırları dahilinde 100 bankamatik çalışma kapsamına alındı.
 
Bankamatiklerin tüm tuş takımı ve ekran kısımlarından sürüntü yöntemiyle örnekler alındı. Laboratuvar ortamında kültürü yapıldı. Üreyen mikroorganizmaların standart yöntemler kullanılarak tanımlanması gerçekleştirildi.
 
İnceleme sonucunda tüm bankamatiklerde çevremizde bulunan Bacillus türü (toprak basili) bakteriye rastlandı. Ayrıca 8 adet CNS (Koagülaz Negatif Stafilokok), 1 MRCNS (metisilin dirençli koagülaz negatif Stafilokok), 1 S.aureus, 1 MRSA (metisilin dirençli S.aureus) ve 3 adet E.coli tespit edildi.
 
Çalışmada beklentimizin aksine, enfeksiyon etkeni mikroorganizmaya daha az rastlanmıştır. Bunun nedeni olarak; özellikle bankamatiklerin kuru, açık ve güneşe maruz kalan ortamlarda olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Ancak yinede bankamatiklere yaklaşımın sağlık açısından duyarlılığını göz ardı etmemek gerekir. Çünkü herkesin ortak kullanımına açık olan bu cihazlarda hastalandırıcı mikroorganizmaya da rastlanmıştır.
 
Dileğimiz ve önerimiz; özellikle yoğun olarak kullanılan banka önlerindeki cihazların peryodik olarak hergün uygun, zararsız bir antiseptikle silinmesi, çok da yoğun olmayan yerlerdeki bankamatiklerin ise cihaza kendi hizmeti ile ilgili müdaheleler esnasında yine uygun bir antiseptikle silinmesinin doğru olacağı kanısındayız." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız