SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"AVM'ler, Hayalet Şehire Çevirdi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:57:37
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Bir bütçe maratonu geçirildi ama sağ olsunlar hiçbir liderin ağzından 'esnaf ve sanatkar' kelimesi duymadık” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 27 Aralık’ta Malatya’ya yapacağı ziyaret öncesinde sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve beraberindeki heyet, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “En son alışveriş merkezleri ile tamamen esnafı perişan ettik. Eskiden binlerce insan bu sektörde ekmek yiyordu, bakkalımız, esnafımız. Bir alışveriş merkezi açılıyor, binlerce insanımız kepenk indiriyor. Dünyanın her tarafından alışveriş merkezleri vardır. Biz alışveriş merkezlerine karşı değiliz ama dünyanın her tarafından alışveriş merkezlerinin bir kuralı vardır. Alışveriş merkezleri şehre belli kilometrede yapılır. İnsanlar kendi araçları ile gider alışveriş yapar. Şehrin göbeğinde alışveriş merkezi olmaz. Şehirleri alışveriş merkezlerinden dolayı hayalet şehirlere çevirdik. O bakkalın orada olması, kadınımızın, çocuğumuzun sokakta rahatça yürümesini sağlar. O bakkalımızın orada olması, sosyal bir sorumluluktur, insanlar veresiye defteri ile hayatlarını idame ederler. O bakkalın, esnafın o kadar çok işlevi vardır ki güvenlik görevi görür. Çünkü mahalledeki herkesi tanır. Ama esnafımız şu anda bu plansız alışveriş merkezlerinden dolayı sıkıntılı. Tabii bir tek sıkıntı bu değil, pek çok sıkıntısı vardır” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin ise, “Bugün sadece alışveriş merkezleri değil, süpermarketler mahalle aralarına kadar şube açtı. Malatya merkezde sadece 150 tane market şubesi var. Marketlerin istihdam sağlaması ya da ekonomiye katkı sağlamasının doğru olmadığına inanıyoruz. Bakkal bir sokağın ışığı ve güvencesidir. Malatya’da bütün dükkanları kapatalım, 4 tane alışveriş merkezi açalım. Ama o sokak hayalet bir sokağa döner, ölü bir şehre döner” dedi.

Keskin, kış lastiği uygulamasının plansız ve altyapı oluşturulmadan başlatıldığını belirtirken, Zorunlu Trafik Sigortası poliçe fiyatlarının da aşırı derecede arttığını ifade ederek bu duruma tepki gösterdi.

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde hiçbir siyasi parti liderinin esnaf ve sanatkarın ismini ağzına bile almadığını ve bu durumdan dolayı üzüldüklerini ifade eden MESOB Başkanı Keskin, “Bir bütçe maratonu geçirildi ama sağ olsunlar hiçbir liderin ağzından esnaf ve sanatkar kelimesi duymadık, Bağ-Kurlu kelimesi duymadık. Hep dışarıyla uğraşıldı, hep içerdeki zenginle uğraşıldı. Biz baktık ki, bütün siyasi partiler tarafından hiç kimsenin aklına, ‘Bu insanlar nasıl geçiniyor, bu esnaf nasıl geçiniyor?’ diye sormak gelmedi. Son günlerde 5084 sayılı Teşvik Yasası tartışılıyor. İnsanlar figan ediyor, bir taraftan kıyamet koparılıyor ama biz esnaf ve sanatkarın da teşvike dahil edilmesini istedik. Bunun adı teşviktir. Esnafa 5 yıl verin, 5 yıl sonra kesin. Biz ayakta kalalım, vitrinimizi, rafımızı değiştirelim, yani değişim ve dönüşüme bizde ayak uyduralım. Ama esnaf ve sanatkar teşvik kapsamına alınmadı. Ama hep zenginden taraf yapıldı. Hayvancılık teşviki verildi. Köylerdeki hayvancılığın önünü kestiler, zengine binlerce hayvan verdiler. Adamların hayvancılıkla alakası yoktur. Ama kontrol ve denetimde yok. Bu insanlar ne yaptı? Buraya mı yatırım yaptı, başka yere mi yaptı? A partisi, B partisi yok, esnafında partisi yok. Ama o bütçe görüşmeleri bizi o kadar incitti ki, bir tane lider ne olursunuz, bir tanesi çıksın da ağzında esnaf ve sanatkar kesimini konuşun. Vicdan artık. Bir tanesinden duymadım. Bir tanesinde duysaydık, helal olsun, en azından ismimizi andılar derdik” şeklinde konuştu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, “Açıkça söylüyoruz, Türkiye’de bir alışveriş merkezi terörü olduğunu, Malatya’nın da bu terörden çok etkilendiğini söylüyoruz. Bu konuda kanun teklifi de verdik. Malatya’da maalesef şehrin merkezinde 3 yeni alışveriş merkezi yapılıyor. Esnafın araba koyacak yeri yok. İnönü caddesindeki herkes dükkan kapatıyor, polis aracın başında bekliyor. Aynı su parasını, aynı vergiyi veriyor ancak aynı haklardan yararlanamıyor. Malatya’da esnaflık yapmak sanki kötü bir şeymiş gibi bir atmosfer oluşturulmaya başlandı. Maalesef siyasilerinde bu konuda suçu çok. Bizim dışımızda konuşanda yok. Bu tam bir terör. Bazen terör vurmakla oluyor, burada ise dükkanı kapatmakla oluyor. Bizim esnafımız güçlü ve kendi yağında kavrulan, aza kanaat eden, 'Allah bereket versin' diyen esnafımız. Kimseye zararı olmayan, devlete vergisini günüde ödeyen, prim günü yaklaşınca komşusundan borç alarak ödeyen bir esnafımız var. Bu konuyu gündeme getirdik ancak bu konuda sesimizi biraz daha gür çıkarmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

MÜSİAD'ı Ziyaret 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP milletvekilleri ile birlikte MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. 

Ziyarette bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “Buraya Sakarya ve Bursa Milletvekilimiz ile Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba ve İl yönetimiz ile birlikte geldik. Bizim buraya ziyaretimizin asıl amacı, Türk iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntılı süreçte nasıl yardımcı olabiliriz. Son rakamlarda gördük ki, dünyadaki krizlerin yansımalarının Türkiye’ye de etkileri var. Malatya çok önem verdiğimiz Anadolu’da ve bu bölgede sanayisi yeşeren bir il. Bu tip yerleri bizim desteklememiz gerekiyor. Bu tip illerin sayısını bizim çoğaltmamız lazım” dedi.

MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, ekonomi ve sosyal alanda MÜSİAD olarak çok ciddi çalışmalar yaparak raporlar hazırladıklarını söyleyerek, “Biz MÜSİAD olarak yerel ve genel seçimde CHP adaylarını davet ederek, projelerini dinledik” dedi. İstişare toplantılarına önem verdiklerini anlatan Şahin, istikrarın mutlaka olmasını istediklerini dile getirdi.

Şahin, MÜSİAD’ın bazı sektörlerde hazırladığı raporları CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’a verdi.

TSO'da..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, TBMM’de sosyalist marşının söylenmesiyle ilgili olarak, “Arkadaşımız dramatize etmiştir. Konuyu Türkiye gündemine taşıyarak dikkat çekmiştir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 27 Aralık’ta Malatya’ya yapacağı ziyaret öncesinde sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerde bulundu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) CHP heyetiyle birlikte ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, bir basın mensubunun CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın TBMM’de sosyalist marşını söylemesiyle ilgili sorusuna karşılık, “TBMM hür bir kürsüdür. Kürsü dokunulmazlığı vardır. Kürsü özgürlüğü vardır. Arkadaşımız dramatize etmiştir. Konuyu Türkiye gündemine taşıyarak dikkat çekmiştir. Başka anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin üretiminin yüzde 6 düştüğünü söyleyen Toprak, daha sonra şunları belirtti:

“5084 sayılı yasanın 31 Aralık’ta sona ermesi, üretimin azalması demektir. Suriye’deki durumlar nedeniyle Türkiye’deki sanayicilerin sıkıntı çektiğini biliyoruz. Suriye’deki politikalardan dolayı 11 ülke ile ihracatımız etkilendi. Bu sene 2,5 milyar dolar kaybımız var. Gümrük kapısından 2010’da 106 bin TIR geçerken, bugün bu rakam 5 bin 200’e düşmüştür. 100 bin tane TIR geçmemiş. Bu otomatikman üretim sanayisine yansıyacaktır.”

MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “7 milyar insan dünyada yaşıyor. Hepimizin farklı düşünceleri olabilir ancak ülke menfaatleri söz konusu olunca, birlikte olmamız gerekir. Ormanın içindeki ağaçlar gibi birlikte yaşamamız gerekir” diyerek yeni anayasa konusunda toplumun beklentisine cevap verilmesi gerektiğini bildirdi.

Erkoç, 5084 sayılı yasının da uzatılmasını beklediklerini bildirdi.

CHP'de Açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “Türkiye’de artık iktidar, hükümet emsal alınmıyor, CHP’yi muhatap almaya başladılar. Suriye’deki gazeteci için CHP gitti, Amerikalı gazeteci için CHP’den destek istendi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak; Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile birlikte Malatya’da sivil toplum kuruluşlarına yönelik yaptığı incelemenin ardından basın toplantısı düzenledi.

CHP il binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan, “Şu anki dış politika batağından dolayı Türkiye’deki sanayicinin ihracat yaptığı 11 ülkeye kapıları kapandı. Bunun en bariz örneği Türkiye’de artık iktidar, hükumet emsal alınmıyor, karşılık alınmıyor, CHP’yi artık muhatap almaya başladılar. Suriye’deki gazeteci için CHP gitti, Amerikalı gazeteci için CHP’den destek istendi. Bugün Çin Komünist Partisi 18 Kasım’da kongresini yaptı ve ilk davet ettiği lider Sayın Kılıçdaroğlu’dur. Bunların hepsini alt alta koyduğunuzda CHP’nin artık ağır ağır iktidara doğru yürüdüğünü görüyoruz. Kendi fikirlerimizi anlatacağız çünkü CHP bu ülkede emekten yana, üretmekten yana, özgürlükten yana, onurlu dış politikadan yana. Bugün birileri kalkmış, belli belediyelerin alanlarını değiştirerek belediyeleri ele geçirmeye çalışıyor. Büyükşehir Yasası da bunlardan bir tanesidir. Bir siyasi parti ne zaman seçim bölgeleri ile oynamışsa çöküş yakın demektir. Bunun daha önce örnekleri var. ANAP’ta var. Sayın Özal’ın söylediği tarihi sözü var. ‘Evet biz orada hata yaptık’ demişti çünkü halka rağmen iktidar olunmaz. Büyükşehir Yasası'ndaki sorunlar had safhada. İktidara gelir gelmez onları değiştireceğiz. Köylerimizin ve beldelerimizin haklarını kendilerine teslim edeceğiz. Biz o eksiklikleri eski haline geri getireceğiz” dedi.

CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Toprak’a kayısı hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız