SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Avrupa ve Amerika'da da Yok'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakli Ekip Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, hastanede yapılan karaciğer nakil sayısının her sene biraz daha artığını belirterek, "Güneydoğu insanına üst düzey derecede bir sağlık hizmeti sunuyoruz" dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakli Ekip Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Turgut Özal Tıp Merkezi, karaciğer naklinde ülkemiz çapında ve ülkemizin sınırları dışında da adını duyurmuş bir merkezdir. 2007 yılında yapmış olduğumuz 54 karaciğer nakliyle 50'nin üzerinde karaciğer nakli yapan bir merkez olarak ilk planda adımızı duyurduk. Ama esas patlamayı 2008 yılında yaptık. 2008 yılında 153 karaciğer nakli yapıldı. 153 karaciğer naklinin 128 tanesi canlı vericili karaciğer nakliydi. 128 canlı vericili karaciğer naklini bugün Avrupa ve Amerika'da yapan başka bir merkez yoktur. Ülkemizin her tarafından Marmara ve Ege Bölgesi dahil olmak üzere çok ciddi hasta akışı gelmeye başladı. Sudan, Suriye ve Azerbaycan'dan da hastalarımız geldi" dedi.

Bu yılki hedefin geçen yılkinden az olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Bu yıl karaciğer nakli konusunda bir takım kurumsal girişimlerimiz olacak. Bu yılda karaciğer nakilleri son hızla devam ediyor. Yılın ilk 3 ayında 40 karaciğer naklini aştı. Hedefimiz geçen yılın gerisine düşmemektir" diye konuştu.

Doğu'da daha çok Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozlu hastaların çoğunlukla geldiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi:

"Hastalarımızın yarısını Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozlu hastalar oluşturmaktadır. Bunun yanında çok önemli bir hasta grubu var. Buda çok küçük çocuklarda oluşan akut karaciğer yetmezliğidir. Örneğin çocuk mantar yiyor, bayramlarda çat pat denen barut içeren madde yiyiyor. Bunun dışında Hepatit A var. Buna bağlı olarak çocuklarda karaciğer yetmezliği gelişiyor. Çocuk aniden komaya giriyor. Düşünün Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa'dan 20'yi aşkın çocuk, bu şekilde bize başvurdu. Bu hasta geliyor ve biz hastaya 1-2 saat içinde canlı vericili karaciğer nakli yapıyoruz. Bu gerçekten dünyada ulaşılacak en iyi noktalardan biri. Güneydoğu'daki insanlara bu derece üst düzeyde bir sağlık hizmeti, sanıyorum olabilecek en iyi hizmet."

Bu arada, 2008 yılında Malatya İnönü Üniversitesi'nde 153 karaciğer nakli yapılırken, Ege Üniversitesi'nde 106, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 66, Başkent Üniversitesi'nde 51, Akdeniz Üniversitesi'nde 29, İstanbul Üniversitesi'nde 25, Ankara Üniversitesi'nde 22, Uludağ Üniversitesi'nde 17 ve Çukurova Üniversitesi'nde ise 9 karaciğer nakli yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan İnönü Üniversitesi'ndeki organ bağış oranının ise yüzde 43 olduğu belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız