SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Avrupa'da 100 Bini Aşkınız.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:44:10
A- A+ PAYLAŞ

 Avrupa Birliği (AB) ülkeleri nezdinde tescil edilen ilk Türk federasyonu olan  Avrupa Malatyalılar Dernekleri Federasyonu  (AMDF) Almanya ve Malatya yöneticileri Dedekorkut Parkı Esenlik Restoran’da toplanarak istişare toplantısı gerçekleştirdi.

 Türk Günü Yürüyüşü nedeniyle 18 Mayıs’da New York’da düzenlenecek törenlerden sonra, 19 Mayıs’da New York Malatyalılar Derneği’nin açılışının yapılacağının açıklandığı toplantıya Malatya Valisi Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı. Toplantıda Vali Şahin ve Başkan Çakır’a AMDF Onursal Üyelik Plaketi sunuldu.

 AB’de Tescil Edilen İlk Türk Sivil Toplum Federasyonu

 Temeli, başkanlığını işadamı Murat Alabaş’ın yaptığı Mannheim Malatyalılar Derneği’nin kuruluşu ile başlayan Avrupa’daki Malatyalıların sivil toplum örgütlenmesi süreci yeni bir aşamaya girdi.

 Mannheim Malatyalılar Derneği’nin öncülüğünde Avrupa’daki Malatyalılar’ın kurduğu dernekler federasyon çatısı altında bir araya gelerek Avrupa Malatyalılar Dernekleri Federasyonu (AMDF) kuruldu.

 AMDF, sadece Almanya’da değil, Alman makamları tarafından tescil edildikten kısa süre sonra Malatya’da da örgütlenerek, işadamı Mehmet Fendoğlu başkanlığında federasyonun Malatya temsilciliği kuruldu.

Geçtiğimiz günlerde bir dizi temasta bulunmak üzere Malatya’ya gelen AMDF Genel Başkanı ve bazı yöneticiler, AMDF Malatya temsilciliği yöneticileri ile birlikte Dedekorkut Esenlik Restoran’da olağan istişare toplantısını yaptı. 

AMDF’nin kuruluş öyküsü, bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve gelecek hedeflerinin de ele alındığı toplantıya Malatya Valisi Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı. 

AMDF Malatya Başkanı Fendoğlu: Sivil Toplum Anlayışını Güçlendirdik 

Toplantının açılış konuşmasını AMDF Malatya Başkanı Mehmet Fendoğlu yaptı. Fendoğlu, Murat Alabaş’ın başkanlığını yaptığı Mannheim Malatyalılar Derneği’nin uzun yıllar Almanya’daki Malatyalılar için önemli hizmetlere imza attığını belirterek, bu derneğin öncülüğünde oluşturulan Avrupa Malatyalılar Dernekleri Federasyonu’nun çatı kuruluş olarak tüm AB ülkelerindeki Malatyalıların sesi olacağını kaydetti. AMDF’nin Almanya ile Malatya arasında bir kültür köprüsü olduğunu kaydeden Fendoğlu, federasyonun AB ülkelerindeki Türkler arasında sivil toplum anlayışını güçlendirdiğini de söyledi. 

AMDF Genel Başkanı Murat Alabaş: Malatya’nın Avrupa’daki Gücünü Örgütledik

Toplantıya katılan federasyon kurucu üyeleri ve Malatya kanadının yöneticilerinin kendilerini tanıtmasından sonra konuşan AMDF Genel Başkanı Murat Alabaş Avrupa Malatyalılar Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Alabaş, Türkiye dışında ilk Malatyalılar Derneği’nin Almanya’da kurulduğunu belirterek, bugün Avrupa’da 17 ayrı Malatyalılar Derneği’nin bulunduğunu kaydetti. Alabaş, Avrupa’da resmi kayıtlara göre 87 bin Malatyalının bulunduğunu, başka ülke vatandaşlığına geçenlerle birlikte bu sayının 100 bini geçtiğini belirterek ‘Malatya’nın Avrupa’daki bu gücünü örgütleyerek hizmet üretmenin çabası içinde olduk. Bu amaçla ilk olarak Mannheim Malatyalılar Derneği’ni kurduk. Bu derneğin hizmetleri ile aslında federasyonun doğuşunu da müjdelemiş olduk. Şimdi 13 Malatya derneğinin güçbirliği yaparak oluşturduğu AMDF ile çok daha güzel hizmetler üreteceğiz’ dedi. 

AMDF’nin klasik anlamda bir hemşehri derneği olmadığına dikkat çeken AMDF Genel Başkanı Murat Alabaş ‘Federasyonumuz uluslar arası bir vizyona sahip. Malatya ile Almanya, Malatya ile AB ülkeleri arasında bir iletişim ortamı, bir kültür köprüsüdür. Türkiye ile AB arasında sosyo-kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde katalizör görevi yapacak altyapısı ve içeriği güçlü bir sivil toplum örgütüdür. Kurucu sayısını Malatya’nın plaka numarası olan 44’de sabit tuttuk. Bundan sonra onursal üyelikler ile federasyonumuzun insan niteliğini daha da zenginleştirmenin çabası içinde olacağız’ diye konuştu. 

AMDF’nin artık AB sınırlarına sığmadığını kaydeden Alabaş, 18 Mayıs’da New York’da yapılacak Türk Günü törenlerinden sonra 19 Mayıs’da Amerika Malatyalılar Derneği’nin açılışını yapacaklarını kaydetti. Alabaş, AMDF olarak Malatya’yı temsilen Türk Günü yürüyüşüne katılacaklarını da söyledi. Amerika Malatyalılar derneği Başkanlığı görevini ise Rıza Ateş’in yapacağı açıklandı. 

Başkan Çakır: Avrupa’daki Türkiye’ye Yönelik Önyargıyı Aşmalıyız

Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, sivil toplum örgütlerinin Avrupa ülkelerinde çok önemli işlevler üstlendiğine dikkat çekerek ‘ Avrupa’da Türkiye’ye karşı ciddi bir önyargı var. Bu önyargıyı pozitif düşünceye dönüştürmek için sivil toplum kuruluşlarını yapacağı çalışmalar çok önemli. Bu anlamda değerli kardeşimiz Murat Alabaş’ın başında bulunduğu AMDF’nin güzel hizmetler yapacağına olan inancım tamdır’ dedi. Başkan Çakır AMDF’nin çalışmalarına her zaman destek olacaklarını da kaydetti. 

Vali Şahin: Türkiye Lobiciliği Hafife Alarak Çok Şey Kaybetti 

 Vali Vasip Şahin de Amerika yönetim sisteminde dengelerin lobiler ve kulisler üzerine kurulduğunu belirterek, kendisini daha çok anlatan ve tanıtan kişilerin daha çok pay sahibi olduğunu kaydetti. ‘Bu konuda Türkiye hep kendini ağırdan sattı. Ama ‘Anlayacaksa onlar bizi anlasın’ anlayışından dolayı Türkiye çok şey kaybetti, önemli kayıplar verdi’ şeklinde konuşan Vali Vasip Şahin, Türkiye’nin AB ve Amerika’da sivil toplum kuruluşları aracılığı ile kendisini çok daha iyi anlatabileceğini, tanıtabileceğini söyledi. 

‘Malatya’nın Dinamizmine Hayranım. Artık Avrupa’ya Sığmıyorlar…Peki Bizim Bayburt Ne Yapsın?’

AMDF’nin lobicilik ve kulis faaliyetlerinin çok önemli işlev üstlendiği Amerika’da da örgütlenmesinin Türkiye açısından sevindirici bir haber olduğunu ifade eden Vali Vasip Şahin ‘Artık Avrupa’ya sığmıyorsunuz. Şimdi de sırada Amerika var diyorsunuz. Amerika’ya açılıyorsunuz. Bu açıdan Malatya’nın dinamizmine hayranım. Bu durum, sizin genlerinizin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. AMDF kurucularını, yöneticilerini tebrik ediyorum’ dedi. 

AMDF Başkanı Murat Alabaş’ın ‘Kurucu sayısını Malatya’nın plaka numarası olan 44’de sabit tuttuk. Bundan sonraki üyelerimiz onursal üye olacak’ yönündeki sözlerini hatırlatan Vali Vasip Şahin, “Malatya’nın nüfusu 762 bin. 1 milyonu da dışarıda yaşıyor. Yani 1 milyon 762 bin Malatyalı’nın federasyonunu 44 kişide sabit tutuyorsunuz. Peki, zavallı bizim Bayburt ne yapsın? Sayın Başbakanımız bile bize acıdı, ‘Ben sizin 2. Milletvekilinizim dedi’ şeklindeki sözleri ile espri yaptı. 

Vali Şahin ve Başkan Çakır’a Onursal Üyelik

AMDF İstişare toplantısında daha sonra Malatya Valisi Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a AMDF Onursal Üyelik Şilti sunuldu. Vali Vasip Şahin’e onursal üyelik şildini AMDF Genel Başkanı Murat Alabaş sunarken, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın onursal üyelik şildini işadamı Kenan Nalcı verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız