SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Avrupa'da Bile Çok Az Yapılabiliyor..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirilen iki karaciğer nakli operasyonundan sonra, biri 5 diğeri 52 yaşında olan hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde "ilk kez" 2 hastaya da kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildiği açıklandı. Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, son karaciğer nakillerinin özellikli bir operasyon olduğunu, bir karaciğerin iki parçaya ayrılarak nakledilmesinin, Avrupa'da dahi çok az sayıda yapılabilen bir işlem olduğunu bildirdi.

"AVRUPA'DA BİLE ÇOK AZ.."
Rektör Hilmioğlu, merkezde gerçekleştirilen son organ nakil operasyonlarıyla ilgili ayrıntıları şöyle açıkladı:

"..Ankara’nın doğusunda tek ve önemli bir “Karaciğer Nakli Merkezi” olarak bilinen İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, önüne koymuş olduğu büyük hedefleri doğrultusunda, bu kez de Avrupa’da bile çok az sayıda yapılan bir operasyonla adını duyurdu. Bununla beraber, ülkemizde organ naklinin başarıya ulaşmasında kurumlar arası işbirliğinin de güzel bir örneği yaşandı.

Hastanemiz Çocuk Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde “Hepatitis A” tanısıyla tedavi edilen, Adıyaman Kahta’dan başvuran 5 yaşındaki Zeynep ER’in, “karaciğer komasına” girmesi üzerine ülke genelinde “acil karaciğer gereksinimi bildirimi” yapılmıştır. Sakarya’da trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 30 yaşındaki Ayhan OKUR’un organları ailesi tarafından bağışlandıktan sonra organlar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İlgin ÖZDEN başkanlığındaki bir ekip tarafından çıkarılarak karayolu ile İstanbul’a getirilmiştir. Ancak tarifeli uçak seferiyle sabah 09:00 gibi Malatya’ya getirilecek karaciğer, uzamış bekleme süresinden dolayı kullanılamaz hale gelecekti. 2.Ordu Komutanı Sayın Org. Hasan IĞSIZ’ın yardımlarıyla hazırlanan askeri bir uçakla nakledilecek karaciğer, 24 Şubat 2007 günü gece saat 04:00 sularında Malatya’ya getirildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde saat 04:30 sularında Prof. Dr. Sezai YILMAZ, Prof. Dr. Vedat KIRIMLIOĞLU ve Prof. Dr. Yıldıray YÜZER başkanlığında bir ekip tarafından karaciğer iki parçaya ayrılarak nakil işlemine başlandı. Karaciğerin küçük parçası 5 yaşında “karaciğer koması” tablosundaki Zeynep ER’e, karaciğerin büyük parçası ise 55 yaşındaki Hepatitis B’ye bağlı “karaciğer sirozlu” Eyüp COŞKUN’a başarıyla nakledildi. Karaciğerin ikiye ayrılarak iki ayrı hastaya nakledilmesi ameliyatı, yani “SPLİT KARACİĞER NAKLİ” ülkemizde sadece birkaç tane yapılmıştır. Avrupa’da bile bu tür bir karaciğer nakli ameliyatı çok az sayıda yapılmaktadır.

2. Ordu Komutanı Sayın Org. Hasan IĞSIZ’ın emirleriyle tahsis edilen Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait bir uçakla organın İstanbul’dan Malatya’ya getirilmesi ve hemen bunu takiben nakil işleminin başlatılması sonucu iki hasta yaşama döndürülmüştür. Sayın komutanımıza şükran ve minnet duygularımızı içtenlikle iletiyoruz.

Son yapılan iki karaciğer nakliyle birlikte İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılan karaciğer nakli sayısı 28’e ulaşmıştır. Bu nakillerin 18’i kadavradan 10’u ise canlıdan gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca 15 Şubat 2007 tarihinde kadavradan, Ayşe AYDIN (42) ve Şafak ÇEKİN (34) adlı 2 hastaya böbrek nakli gerçekleştirilmiş olup hastaların genel sağlık durumu oldukça iyidir.

Son yapılan karaciğer naklinin ulusal basında geniş yer bulması nedeniyle ülkemizin her yerinden büyük bir onur ve duygusallıkla bizleri arayan Malatya’lı hemşerilerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi olarak organ nakli ve diğer birçok alanda hedeflediğimiz noktalara birer birer ulaşmanın kıvancını paylaşıyoruz.."

FOTOĞRAF: Karaciğer nakli yapılan 5 yaşındaki Zeynep Er, operasyon ekibi ve yakınlarıyla..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız