SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Avrupa'nın Sorunu Irkçılık"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi’nin düzenlediği “Dünyadaki Demokratik Gelişmelere Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisinin ve Türkiye'nin katkıları” konulu konferansa yoğun ilgi oldu.
 
 23 Aralık Cuma günü saat 19.00’da Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve AKP Antalya Milletvekili-Avrupa Parlamenterler Birliği Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanısıra AKP Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Ömer Faruk Öz, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Adalet Bakanlığı yüksek Müşaviri Abuzer Duran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, TSO Başkan Vekili Sıdık Özdemir, TSO Meclis Başkanı Sami Payza, ilçe, belde belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kalabalık bir vatandaşlar katıldı. 
 
“Dünyadaki Demokratik Gelişmelere Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisinin ve Türkiye'nin katkıları” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Fransa’nın sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısını, parlamentodan geçirmesiyle birlikte bu konferansın daha çok anlam kazandığını söyledi.
 
Başkan Çakır, “Türkiye gibi güçlü bir devletin, Dünya siyasetine yön veren, İslam coğrafyasında etkin olan Türkiye’nin AB’ye girdiği zamanda kendi doğrularını ortaya koyacak olması endişesiyle Fransa her platformda engel çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Almış olduğu kararın altında da bu anlayış vardır” dedi.
 
Türkiye’nin AB kriterlerini yerine getirmekteki amacının hem üye olarak kabul edilmesi, hem de vatandaşlarının refah seviyesini yükselmesini sağlamak olduğuna vurgu yapan Başkan Çakır, “Demokrasi, özgürlük gibi kavramlar başta olmak üzere Türkiye bütün kriterleri hayata geçirerek güçlü devlet olma yolunda çok önemli adımlar attı. Büyüyen ekonomisi, Dünya siyasetine yön vermesi, Avrupa başta olmak üzere Dünya’da kilit rol üstlenmesi, insanlığa hizmetleri Türkiye’nin zaten büyük ve güçlü bir devlet olduğunun ispatıdır. Genç nüfusuyla, dinamik yapısıyla Türkiye Avrupa Birliğine güç katacaktır” dedi.
 
Malatya’da çok misafirperverce ağırlandığını dile getiren AKP Antalya Milletvekili-Avrupa Parlamenterler Birliği Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, gösterilen ilgiden dolayı başta Belediye Başkanı Ahmet Çakır olmak üzere, milletvekilleri Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz’e teşekkür edip, iki Cumhurbaşkanı çıkarmış, kayısı diyarı Malatya’da bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi.
 
Başkanlığını yaptığı Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisi ile ilgili kısa bir bilgiler veren Çavuşoğlu, 1949 yılında kurulan meclisin Avrupa birliği üyesi 27, toplamda 47 üyesinin olduğunu belirterek, 8 milyon insanı temsil eden 636 milletvekilinin üye olduğu Meclise ilk defa seçilmiş bir Türk ve ilk defa seçilmiş Müslüman olmaktan gurur duyuyorum. Bu elbette Türkiye’nin başarısıdır. Bu başarı 10 yıldır uygulamaya çalıştığımız aktif dış politikanın somut örneklerinden bir tanesidir” dedi.
 
En popüler ülke Türkiye, en çok sevilen lider Recep Tayyip Erdoğan…
 
Çavuşoğlu, “Bizim dış politika felsefemiz düşman olma dost ol, sorun yaratma sorunu çöz. Komşularla sıfır problemli politika, bugün komşularımızın iç politikalarıyla ilgili sorunlarımız olabilir. Suriye örneği gibi ama bu bizim dış politikamızda değişiklik anlamına gelmez. Bir başka felsefemizde gündemi beklemeyeceksiniz. Gündemi siz belirleyeceksiniz. Sınırlarınıza kapalı olmayacaksınız. Dışarıya açık olacaksınız. Daha önce gidilmeyen yerler varsa oraya gideceksiniz. İkili ilişkileri çok üst düzeyde tutacaksınız. Türkiye bu konularda çok ciddi mesafeler kat etti. Bugün Afrika da en popüler ülke Türkiye, en çok sevilen lider bizim Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan. Dolayısıyla bu felsefenin her yerde başarılı olduğunu görüyoruz” dedi.
 
Avrupa Birliğinin, Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisinden ayrı kurulduğunu dile getiren Çavuşoğlu Parlamenter Meclisinin Avrupa başta olmak üzere Afrika, Asya dahil olmak üzere Dünya’nın dört bir yanında ülkelerin demokratik gelişmelere ayak uydurarak yaşam standartlarını artırmak için çalışmalar yaptığını, iç savaşa sürüklenen ülkelerde krizleri çözdüklerini, Arap Baharı süreci başlangıcında da bu çalışmaları yürüttüklerini söyledi.
 
Avrupa’daki ekonomik krizin, demokratik yapıyı kökten sarstığını belirten Çavuşoğlu, “Seçilmişlerin yerine atanmışları görüyoruz. Demokrasi açısından çok sakıncalıdır. İspanya da seçim oldu ama halen kırılgan bir yapıya sahip, Yunanistan’ın durumu ortada, İtalya bir başka örnek. Avrupa da her insan bu krizden çok etkilenmiştir. Krizler gelip geçer ama Avrupa’yı, temel hak ve özgürlükleri tehdit eden, bugün Dünyanın neresinden bakarsanız bakın en büyük tehlike ırkçılıktır. Yabancı düşmanlığı, hoş görüsüzlük, İslam düşmanlığıdır. Norveç’teki katliam buna somut bir örnektir. İsviçre’deki minare yasağı ırkçılığın nereye geldiğinin ispatıdır. Fransa’nın romanları sınır dışı etmesindeki temel amaç da ırkçı söylemler içinde bulunan toplulukların oyunu almaktır. Irkçılığın geldiği son nokta yine Fransa da, desteğini kaybetmiş, aşırı milliyetçilerin oyunu almaya çalışan Sarkozy ucube yasa tasarısını meclise getirdi. 
 
Fransa meclisinin yüzde onunun bile katılmadığı sadece 45 kişinin evet dediği o yasa tasarısını meclisten geçirdi. Elbette yasalaşması için senatodan geçmesi lazım. Cumhurbaşkanı’nın onaylaması lazım. Ama bu Fransa da önümüzdeki yıl gerçekleşecek Başkanlık seçimi ve parlamento seçimleri için gündeme getirilmiştir. Kendi ülkesinde desteğini kaybetmiş bir partinin başka milletler üzerinden populizm yaparak bir başarı elde etmesi mümkün mü!. Bu en başta Fransa halkına saygısızlıktır. Fransa halkına başka alternatifler götür, başka politikalar götür. Bu yasa neyi getiriyor. Soykırım diyenleri cezalandıracakmış. Bu üyesi olduğun Avrupa Birliği değerleriyle örtüşüyor mu? Nereden bakarsanız bakın saçma bir tasarı. Kabul edilmesi ve uygulanması mümkün değil. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti de başta Başbakanımız olmak üzere haklı tepkisini vermiştir. Türkiye kadar diğer ülkelerde tepki göstermelidir bu duruma, Türkiye böyle bir şeyi meclise getirse ayağa kalkarlar. İşte bizim yıllardır şikayet ettiğimiz Avrupa’daki iki yüzlülük ve çifte standart budur. Biz bu durumu uluslar arası platforma taşıyacağız. Sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Biz dik duruşumuzu gösteriyoruz. Kimse Türkiye’yi kendine seçim malzemesi yapamaz. 
 
iye çok iyi noktalarda olacak. Türkiye 2023 de Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacak. Avrupa’nın da en önemli 3 ekonomisinden biri olacak. Dünyanın en aktif ülkelerinden ve ulusalar ası kuruluşlarda en etkin ülkelerden birisi olacak” dedi.
 
Konferansın sonunda Çavuşoğlu gelen soruları yanıtlarken, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Antalya Milletvekili-Avrupa Parlamenterler Birliği Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’na kayısı kristali hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız