SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Avukatlardan 'Etek Boyu' Tepkisi

0
Güncellendi - 2019-05-30 23:13:41
Avukatlardan 'Etek Boyu' Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu ve Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği'nden  yapılan açıklamalarda, avukatın etek boyuna tepki gösteren hakim kınandı.

Malatya Barosu Kadın Hakları ve İnsan Hakları komisyonları tarafından  yapılan ortak yazılı açıklamada, “İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi Yargıcı tarafından duruşma esnasında davanın taraf avukatlarından olan kadın meslektaşımızın etek boyuna dair konuşmalar yapılmış, yazı işleri müdürü çağrılarak meslektaşımızın eteğinin fotoğrafı çektirilmeye çalışılmıştır. Duruşma yargıcının bu eylemleri, kabul edilemeyecek ölçüde cinsiyetçi, tacizkar ve kişilik haklarına saldırı mahiyetindedir. Görevi, önüne gelen dava ile ilgili hukuka uygun ve adaletli olarak karar vermek olan bir yargıcın meslektaşlarımızın resmi kıyafeti olan cübbesinin içine giydiği kıyafeti ile ilgilenmesi ve bu eylemlerini tacize kadar vardırması asla kabul edilemez. Meslektaşımıza yönelen bu açık saldırı ve tacizi kınıyoruz. Bu olay, son yıllarda bağımsız savunmayı temsil eden avukatlara yönelik olarak adeta sistematik bir hal alan saldırıların, ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaşımların geldiği noktayı da göstermektedir. Bir yargıçta bulunması gereken özelliklere sahip olmadığı açık olan yargıç ile ilgili gereğinin yapılması için Hakimler ve Savcılar Kurulu'nu göreve davet ediyoruz. Kadın meslektaşımızın maruz kaldığı saldırı nedeniyle, her türlü hukuki mücadeleyi vereceğimizi, meslektaşımızın ve İstanbul Barosu'nun yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerine yer verildi.

ÇAD'DAN DA TEPKİ..

Bu arada Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu da, olaya tepki gösterdi.

Derneğin yönetim kurulu adına yapılan açıklama şöyle:

"29.05.2019 Çarşamba günü, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi Mehmet Yoylu'nun, duruşma esnasında bir kadın meslektaşımızın etek boyuna ilişkin başlattığı tartışma ile ilgili basın açıklaması yapma gereği duyduk.

Bir kadının giyimine, konuşmasına, yeme içmesine, ne zaman, nerede, kiminle gezeceğine karışmayı kendine rol edinmiş patriarkanın eril yargısını ve bu yargının temsilcilerini reddediyoruz. İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde bir kadın meslektaşımızın duruşma esnasında giymiş olduğu eteğin boyuna karışan ve hakim unvanını kullanan kişinin bu eylemi en hafif tabiriyle cinsel tacizdir. Yetkisini kötüye kullanmış, mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış, taciz etmiş ve nefret suçu işlemiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılama hadsizliğinde bulunmuştur. Hatta işi, fotoğrafını çekmeye kadar götürme cüretini göstermiştir.

Bu hâkim daha önce Balıkesir'de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

Hakim beyler; duruşmada karşınızda duruyorsak bakmanız gereken dilekçemizdir. Görmeniz gereken cübbemizdir. Ne kişiliğimiz ne hayat tarzımız ne de giydiğimizdir. Biz avukatlar duruşmada kendimiz için değil müvekkil adına bulunuyoruz. Dikkate almanız gereken sözlerimizdir, cübbemizin içi değil! Etek boyuna gösterdiğiniz önemi adalet dağıtmada göstermenizi bekliyoruz.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı tarafından derhal Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile görüşülmüştür. HSK, hâkim hakkında soruşturma açmış ve HSK 2. Dairesi, 2802 sayılı yasanın 77. maddesi gereği İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi hâkiminin tedbiren görevden uzaklaştırıldığını duyurmuştur. Bizce bu yeterli değildir, görevden derhal ihraç edilmelidir.

Toplumda kadınlara yönelik olarak geliştirilen nefret algısının ve ayrımcılığın yargıdaki tezahürünü kınıyor ve mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız