SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Avustralya'dan Malatya'ya..

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:43:00
Avustralya'dan Malatya'ya..
A- A+ PAYLAŞ

Avustralya'da üniversite eğitimi gören 2 mühendis adayı, stajlarını Malatya'ya gelerek tamamladılar. 

Avustralya RMIT Üniversitesi'nde eğitim gören Uçak Mühendisi Onay Karakulak ile Makine Mühendisi Marco Poggenberk, stajlarının son bölümünü Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürütün Çepomp Pompa ve Makine Fabrikası'nda tamamladılar.

Çepomp Pompa ve Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çekirdek, şirketlerinin kuruluşunun 1920 yılına dayandığını ve kendilerinin atölye imalatından fabrika imalatına döndüklerini anlatarak, “Katma değeri yüksek ürünlerin imalatını yapıyoruz. Endüstriyel, tarımsal ve sanayi amaçlı pompa üretimini gerçekleştiriyoruz. Uluslararası patent aldığımız ürünlerimiz de var. Uluslararası arenada söz sahibi olmaya çalışıyoruz. Yurt dışında getirilen yabancı ve pahalı pompaları biz burada daha ucuza mal ederek, cari açığa nispeten fayda sağlamaya çalışıyoruz. Uluslararası patent aldığımız ürünümüz, karadan bağlantılı bir pompa yaptık ve yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor. Nisan ayında ise ikinci patent başvurumuz da kesinleşecek. Bu da arıtma tesislerinde kullanılan pompalardır. Pahalı pompaları daha ucuza mal ediyoruz” dedi.

Yurt dışında staj için öğrenci kabul etmenin mutluluğunu da yaşadıklarını belirten Çekirdek, “Bizi internet ortamında bularak başvuruda bulundular. Bizim için gurur verici bir şey, Avustralya’dan Malatya’ya gelip staj yapmaları” ifadesini kaydetti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “2. Organize Sanayi Bölgesi Malatya’mızın gurur kaynağıdır. Biz burayla ilgili olarak ne kadar gururlansak azdır. Çünkü son yıllarda 2002 yılında teşebbüsüne başladığımız, şuan da 130 tane fabrikanın burada faaliyetini devam ettirmesi ve özellikle de sadece gıda ve tekstil değil, değişik sektörlerdeki sektörel dağılımlar da bizleri son derece memnun ediyor. Son dönem ihracatımıza baktığımızda da özellikle değişik sektörlerdeki ihracat rakamları da Malatya’nın geleceği adına da umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Burası Malatya’da ve uluslararası patent alarak kendisini ispatlayan bir işyerimiz. Bunu daha ileri noktalarına taşıyacaklarına da eminiz. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde farklı sektörlerdeki özellikle inovasyon, AR-GE dediğimiz akıl terini ortaya koyan üretimlerin ortaya çıkması bizleri son derece mutlu kılmaktadır. Alın teri yerine akıl terinin ortaya çıkması gerekiyor. Bu noktada da son dönemde devletimizin AR-GE’ye verdiği destekler bizleri sevindirmiştir. Türkiye’nin geleceği ne kadar parlaksa, Malatya’nın da geleceği de o denli parlaktır. Değişik sektörlerdeki yatırımlar Malatya olarak bizi umutlandırıyor” şeklinde konuştu.

Avustralya RMIT Üniversitesi’nde eğitim alan ve ailesiyle bu ülkede yaşayan Uçak Mühendisi Onay Karakulak, “Bizim staj hakkımız 6 aydı. İlk başta 4 ay THY’de staj yaptık. Sonra internette Malatya’daki Çepomp Firmasını gördük. Dünyaca ünlü patentlerinin olduğunu görünce burayla irtibata geçtik. Burada çok memnun kaldık” dedi.

Makine Mühendisi Marco Poggenberk ise “Çok güzel ve çok memnun kaldık. Malatyalılar çok misafirperver. Buradaki stajımız bize çok şey kattı” diye konuştu.

Karakulak, üniversitelerinin genelde dış ülkelerden staj yapılmasını istemesi nedeniyle Türkiye’de yaptıkları stajın çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye teknolojik açıdan çok zengin bir ülke. Malatya’daki fabrikaya da geldiğimizde çok şaşırdık. Çünkü teknoloji alt yapısı çok zengin ve teknolojiyi yakından takip ediyorlar” dedi.

Kayısı üreticisi Hasan Özhan ise “Malatya’da bu sezon kayısı üreticisinin gerçekten son yıllarda yaşadığı en zor yıl diyebiliriz. Kayısının yanması Malatya insanını çok kötü etkiledi, ancak bizim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bu fabrikada moral bulabileceğimiz gelişmeleri de gördük. Malatya’daki üretim biçiminin değişmesi burada kayısıya endeksli bir hayatın ya da kayısı ekonomisinin dışında da ekonomi arayışının bir sonucu olarak görmek gerekiyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki müteşebbis insanlarımızın bu başarılarını gördükçe geleceğe daha çok umutla bakıyoruz. Dünyanın bir ucundan buralara kadar gelip staj yapan öğrencileri görmek, bir kayısı üreticisi olarak bana gelecek açısından umut veriyor” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız