SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ayakkabı Sektörümüz Küçüldü'

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:14:44
'Ayakkabı Sektörümüz Küçüldü'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, son 5 yılda Çin’den 179 milyon çift ayakkabı ithal edildiğini belirterek, hükümetin küçük atölyelerde ayakkabı üretimi yapan esnaf ve sanatkarları desteklemesi gerektiğini söyledi.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklama da, “2010-Ekim 2014 döneminde son 5 yıllık sürede resmi rakamlara göre;  Çin Halk Cumhuriyetinden toplam 179 milyon 484 bin 950 çift ayakkabı ithal edildi.  Sadece 2014 yılının ilk 10 ayında 34 milyon 982 bin çift ayakkabı ithal edildi. Bunun anlamı şudur; ithalatçı firmalar ve Çin kazandı, ayakkabı sektörümüz küçüldü, bu sektördeki istihdamımız azaldı. Bu gelişmenin diğer boyutunda ise vatandaşımız son dönemde ortaya çıkan iddialara göre de zehirli ayakkabı giymek zorunda kaldı” dedi. 

Keskin, “Yıllardan beri sanayiciye verilen teşvik paketlerinin esnaf ve sanatkara da uygulanmasını sürekli talep ettik ve ediyoruz.  Bu talebimizi sadece esnaf ve sanatkarında üretime ve istihdama daha fazla katkı sunmasını amaçlıyoruz. Türkiye’nin sadece son 5 yılda Çin’den ithal ettiği ayakkabı miktarı 179 milyon çifttir. Bu büyük bir rakamdır. Türkiye’nin bugün ayakkabı sektöründe küçük çapta imalatların yapıldığı çok sayıda ilimiz bulunmaktadır. Eğer hükümetimiz, küçük çapta apartmanların ve işhanlarının bodrum katlarında imalat yapan ayakkabıcı esnaf ve sanatkarımızı yeni modern sitelerin yapımı ve  makine ekipmanların alımı konularında desteklerse, bırakın Çin’den ayakkabı ithal edilmesinin engellenmesini, Türkiye ayakkabı ihracatında önemli bir gelişme sağlar” ifadelerini kaydetti. 

Keskin şunları söyledi: 

“Malatya’da yıllardan beri Ayakkabıcılar Sitesi’nin kurulması için çaba gösteriyoruz.  Ancak bu sektörde faaliyet yürüten esnaf ve sanatkarımızın sermayesinin olmaması nedeniyle bu projemizi hayata geçiremiyoruz. Hükümetimizden sermaye yetersizliği nedeniyle öncelikle atölyelerini büyütemeyen esnaf ve sanatkarlarımıza TOKİ projeleri kapsamında modern üretim sitelerinin kurulmasını talep ediyoruz. Bugün ayakkabı ve konfeksiyon imalatı için Türkiye’nin bir çok ilinde işhanların ve apartmanların bodrum katlarında sürdürülen faaliyetlerin modern sitelerde yapılması halinde Türkiye hem kaliteli üretim, hem de istihdamda önemli bir noktaya ulaşacaktır. Biz esnaf ve sanatkar camiası olarak buna hazırız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız