SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ayakkabıcılar Çarşısı'nın Rüstem Usta'sı..

0
Güncellendi - 2016-12-04 02:04:50
Ayakkabıcılar Çarşısı'nın Rüstem Usta'sı..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaşayan 80 yaşındaki Rüstem Çiftçi, Ayakkabıcılar Çarşısı girişindeki köşede 60 yıldır ayakkabı tamiri yaparak geçimini sağlıyor.

Her sabah daha gün aydınlanmadan yollara düşen Çiftçi, evine bir kilometre uzaklıktaki Ayakkabıcılar Çarşısı'na yürüyerek gidiyor. Sabahın ilk ışıklarıyla geldiği çarşıda, komşu dükkanlara bıraktığı malzemelerini diğer çalışanların yardımıyla köşesine taşıyan, esnafın "Rüstem Ustası", gün boyu oturduğu taburesinde müşterilerinin ayakkabılarını onarıyor.

Sıcak soğuk demeden, ilerleyen yaşına aldırmadan her gün aynı tempoyla çalışan Çiftçi, 4 çocuğunu yetiştirdiği köşesinde artık iki kişi kaldıkları ailesinin geçimini sağlıyor.

Rüstem Çiftçi, Ayakkabıcılar Çarşısı'nın girişinde 60 yıldır ayakkabı tamir ettiğini söyledi.

Dükkan almak için eline birkaç kez geçen fırsatları değerlendiremediğini belirten Çiftçi, o nedenle çarşı girişindeki köşede mesleğini sürdürdüğünü ifade etti.

Eskiden insanların yıpranmış ayakkabılarını hemen atmak yerine tamir ettirmeyi tercih ettiği için geçmişte daha iyi para kazandığını dile getiren Çiftçi, "Kazandığım paralarla 4 çocuğumu okuttum, evlendirdim. Kendime de bir ev aldım. Çocuklarım evlendi gitti. Eşim, camları silerken düşerek hayatını kaybetti. Bir süre sonra yeniden evlendim. Şimdi buradan kazandığım parayla geçinip gidiyoruz." dedi.

Malzemelerini çarşı içindeki bazı dükkanlara koyduğunu ve sabah erkenden gelerek bunları alıp köşesine yerleştirdiğini anlatan Çiftçi, "Sabah erkenden geliyorum ki malzemelerimi toplayayım, dükkana gelen müşterilerin ayağına dolaşmayayım. Malzemelerimi 4 ayrı yere koyuyorum. Gene dükkandaki çocuklar yardım ediyor artık gücüm yetmiyor. Onun için gençlere diyorum ki, paranızın, canınızın kıymetini bilin. İhtiyarlık zor." ifadelerini kullandı.

- Çarşı esnafı ustalarına sahip çıkıyor 

Ayakkabıcılar Çarşısı'nda çaycılık yapan Aziz Çok, Rüstem Çiftçi'yi 20 yıldır tanıdığını, kendi halinde iyi niyetli birisi olduğunu belirtti.

Sabahın ilk ışıklarıyla geldikleri çarşıda Çiftçi ile günün ilk çayını içerek sohbet ettiklerini aktaran Çok, daha sonra iş başı yaptıklarını dile getirdi.

Dükkan sahibi Mesut Tunay da 22 yıldır mağazada çalıştığını, çocukluğundan beri sektörün içerisinde olduğu için "Usta" diye seslendikleri Rüstem Çiftçi'yi yıllardır tanıdığını söyledi.

Çiftçi'nin malzemelerini sabah akşam taşıyarak kendisine yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Tunay, "Her sabah erkenden burada olur. Soğuk demiyor, sıcak demiyor çalışıyor. Herkes tarafından, esnaf tarafından sevilen bir amcamız. Gayretli, deneyimli ustamızdır kendisi." diye konuştu.

Emrah GÖKMEN, AA

ayakkabici2

ayakkabici3

ayakkabici4

ayakkabici1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • malatya65 (7 yıl önce)
    Hem mahallemizin hem de ayakkabıcılar çarşısının büyüğü olan Rüstem Amcaya Allah sağlıklı ve huzurlu ömür versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    Nam-ı değer Rüstem baba veya tıktık amca o çarşının en eski esnafıdır.Yaz demez kış demez namusuyla ailesine azda olsa ekmek götürür.aynı zamanda yaşayan tarihdir.Allah ona ve tüm esnaflara hayırlı kazançlar versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat44 (7 yıl önce)
    malatya adamı cimri olduğu için çalışır diyenler yanlış anlamışlar malatya adamı zeki veçalışkan olduğu için yerinde durup beklemez ömrünün sonuna kadar faydalı olmak için çalısır,bu yüzden forbes en zenginler listesinde en fazla zengini olan şehiriz,böyyle amcalarla gurur duymamız sahip çıkmamız lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    Böyle insanın ellerinden öpülür.
    0
    0
    Yanıtla