SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aynı Anda 10 Kişiye Nakil Yapılacak"

0
Güncellendi - 2019-06-24 02:32:36
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde karaciğer, böbrek, kornea, kemik iliği ve kök hücre, pankreas ve ince bağırsak alanında 4 binin üzerinde organ ve doku nakli yapıldığını söyledi. Organ ve doku nakilleri konusunda hastanenin gerek hekim kadrosunun gerekse diğer sağlık alt yapısının gittikçe donanımlı hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kızılay “Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye’nin hatta dünyanın artık önemli bir organ nakil merkezi konumuna geldi” dedi.

Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği tarafından organize edilen 1. Doğu Anadolu Vakalarla Hematoloji Sempozyumu, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin ev sahipliğinde Malatya’da gerçekleştirildi.

Hematolojik hastalıkların teşhis ve tedavisindeki bilimsel gelişmeleri paylaşmak, bu alanda verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak, uluslararası katılımlı bilimsel araştırmalarda katkı sunmak amacıyla organize edilen kongreye alanında uzman çok sayıda hekim katıldı.

Kongre öncesi, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Erkurt: Bugüne kadar 700 civarı nakil yapıldı

Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kemik iliği naklinin 2010 yılında başladığını hatırlatarak, bugüne kadar 700 civarında nakil yapıldığını belirtti.

2018 yılında yapılan 129 nakil ile kamu hastaneleri arasında birinci sıraya yerleştiğini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, bugüne kadar yapılan nakillerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Özal tıp Merkezi kemik iliği naklimiz 2010 yılında ruhsat alarak başladı. ı olarak kemik ilik nakli ne başladı. Bu zamana kadar 700 civarı kemik nakli yapıldı 2017 yılında 100 nakil yapıldı, 2018 yılında 129 nakil yapıldı ve Kamu Hastaneleri arasında birinci olduk.  Türkiye'de ise 5. olduk.  2019 yılı bu tarih itibariyle dün akşam gerçekleştirilen nakil ile birlikte 83 naklimiz oldu. Gelecek hafta 3 kişiye daha nakil yapılacak böylece 86 nakil yapmış olacağız.  Bu yıl merkezimizde 180 nakil yaparak bu yılı tamamlamayı planlıyoruz.”

“23 Temmuz’da aynı anda 10 kişiye nakil yapılacak”

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kök hücre ve kemik iliği naklinde gerek hoca ve hekim kadrosu gerekse tıbbi alt yapısı ile tüm bölgeye hitap eden bir konuma geldiğini ve aynı anda çok sayıda nakil yapılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Erkurt, 23 Temmuz’da aynı anda 10 kişiye nakil gerçekleştirileceğini söyledi.  Bu nakillerle Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bu potansiyele sahip olduğunu göstermeyi amaçladıklarını kaydeden Erkurt, Doğu ve Güneydoğu’dan çok sayıda hastanın Malatya’ya geldiğini belirtti.

“Türkiye’nin bir numaralı merkeziyiz”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin gerçekleştirdiği organ nakilleriyle Türkiye’nin dışında Avrupa’nın hatta dünyanın önemli bir organ nakil merkezi haline geldiğini söyledi.

İnce bağırsak naklinde Türkiye’de tek merkez olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Kızılay, “Karaciğer naklinde artık zaten lideriz. Dünya bunu görüyor.  Kök hücre ve kemik iliği konusunda da zaten başarılı çalışmalarımız devam ediyor. Pankreas nakline başladık. Böbrek nakli yapıyoruz ki zaten hemen hemen her yerde yapılıyor. 2019 yılında yapılacak nakillerle Türkiye'nin göz bebeği, en konforlu, kapasitesi yüksek merkez olmayı perçinlenmiş olacağız.  2018 yılında kök hücre ve kemik iliğinde 129 nakil yapıldı. Tabi bu erişkinlere yapılan nakiller. Biz son 2,5 yılda çocuk kök hücre ve ilik nakline başladık. Bu Türkiye'de çok az merkezlerde yapılan bir nakil.  2018 yılında 14 çocuğa kök hücre ilik nakli yapıldı. Bununla beraber 2019'da ise ilk 6 ayda erişkinlerde 83 nakil tamamlandı. Çocukta ise 7 nakil yapıldı. Bu da bize şunu gösteriyor, artık kök hücre ve kemik iliği naklinde Türkiye'nin en önemli merkezi. Bugüne kadar Turgut Özal tıp Merkezi'nde  4 binin üzerinde organ  ve doku nakli hastanemizde  yapıldı. Bu verilerle biz Türkiye’nin değil dünyanın sayılı organ nakil merkezlerinden biri haline geldik” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Hastanenin nakil kapasitesinin yüksek olması sevindirici. Fakat toplu sünnet yapar gibi rekor denemesi yapmak herhalde ortaçağda dahi bulunmayacak bir kafa yapısı. Yönetici vizyonu bu olmamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Ben yaklaşık 14 yıldır bu hastanede çalışıyorum yazmışlar fazla çalışıyoruz hakkımızı almıyoruz ben kaç yıldır bu yönetim kadar personelin hakkını veren bir idare görmesin 1 saatin bile hakkını veriyorlar taşerondayken şirket zamanında 1 tl fazla kim alabiliyordu ama şimdi hem kadrodan hemde fazla çalışan alıyor hakkını İnan’ın benim gibi düşünen 100lerce personel var Allah tan korkun gözünüze dizinize durur sadece gerçekleri bilinmesi için yazdım sağlıkta rekor olmaz katılıyorum ama Malatya için bulunmaz bir nimet şükredelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    Biz gerçekleri soyleriz . Başhekim toplantı yaptığında işçiler sorunlarını söylediğinde. Umursamıyorlar siz galiba yönetim tarafında masabaşında oturumlardansınız.gidinde çalışan işçilere sor memnun olan varmi....
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    Ben Sadece gördüğümü söylüyorum doğru bir kesim rahattır. Ama temizlikcilere birde sor rahatlarmi ..kesin sende rahatsın ondan böyle konuşuyorsun. Toplantı yapıp başhekime şikayetlerini ilettiler .oralı bile olmadi .haberin varmı bundan elbette yok ..aynı 4d işçi kadrosu olan sekreterlerle temizlik işçileri ayrı ayrı muamele yapıyolar. Hakmi bu değil...en zor iş temizlik personelleri onlar olmazsa hastane pislikten ölür...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bende hastanede temizlik personeli olarak 14 yıldır çalışıyom önceki dönemlerde fazla çalışıyorduk ne para alabiliyorduk ne izin şuanda 1 tl bile alacağım yok iznim var ama oda eskiden kalan izinlerim biriktiği için şuanda izinde lazım oldukça ve herkese veriliyor ben tüm arkadaşlara bakıyorum izin alamayan parasını alamayan yok başhekim toplantı yaptığında bende oradaydım öncelerde her hafta 6 gün geliyorduk şimdi iki haftada bir geliyoruz bence sen orda çalışan biri değilsin olsan gerçekleri yazardın yada sadece laf olsun diye yazıyon
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    Tamam sen doğrusun herkes yanlış peki akşam 8 çalıştırmaları yalanmi hem haftaiçi hem haftasonu ..sekreterler hiçbirşey yapmadıkları halde en rahat onlar
    0
    0
    Yanıtla
  • faruk (4 yıl önce)
    Orada tıbbi bir faaliyet tanıtım amaçlı şov haline getirilmiş, gazeteciler o şovun parçası olmamalıydı. Gazeteciler, hastanelerin rekor kırıp Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini değil, insan sağlığına katkı çabalarını desteklemeli" "En önemlisi de şu, bu haberlerin de etkisiyle yarın bir klinik aynı anda altı hastaya, ertesi gün başka bir hastane yedi hastaya aynı anda karaciğer nakli ameliyatı yapmaya kalkarsa ne medya bunun altından kalkabilir ne de tıp dünyası…"
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)
    Sayın rektör bu iş reklama döndü. Reklâm yapacaksan fazla fazla çalıştırıp hakkını vermediğin işçilerin reklamını yap.hastanenin 300 milyon tl yakın borcu olduğunu herkes biliyor.5 kişinin yapacağı işi 1 kişiye yükleyip fazladan çalıştırmak hak değildir.allaha hesabını veremeyeceksin işçi hakkı ödenmez. Kimsede hakkını helal etmiyor.hep beddua ediyolar sana ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil Yeneri (4 yıl önce)
    Baskasinin acısı ve derdi, rekorluk bir malzeme olamaz. Bu nasıl bir gerilik ve hizmet anlayışı. Kınıyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Sayın Rektör ve ilgili arkadaşlar, bu işin suyu çıkmaya başladı, rekor kırmaya hevesinizi biraz da hastanede kaliteyi yükseltmeye ayırsanız. Hastanede temizlik sıfır. Hizmet kalitesinin ne kadar düşük olduğu şehirde herkesin dilinde..
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Haklısınız işçileri 7.5 saatten fazla çalıştıramazken 10 saatten fazla çalıştırırsan olacağı bu hakkını vermez mesaini vermezse kimsede çalışmaz. Anca hocalar memurlar müdürlere döner sermaye akar işçiler sadece çalıştırılır.. bunlar hesabını allaha veremez ..
    0
    0
    Yanıtla
  • cemil (4 yıl önce)
    fırat üniversitesinde malatyadan gelenlere kolonoskopi den fark ücreti alınmıyormuş
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (4 yıl önce)
    Elazığ da kolonoskopi bedava imiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Yapici (4 yıl önce)
    Sayi yukselteceginize saglikta kaliteyi yukseltseniz daha dogru olurdu dr agzini acsa 3 ayda anca sira geliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir tost (4 yıl önce)
    Sacma bir yarışa girilmiş hep nakil sayısından bahsedilmiş. Hiç başarı oranına deginilmemiş Oysa onemli olan payda degil paydır
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuh (4 yıl önce)
    Valla ben hasta yakinlarinida anlamiyorum bazi bolumlerde tek hemsire nobet tutuyo bazilarinda yetersiz sayida olabiliyorlar bu hem hemsire acisindan kotu hem hastalar acisindan
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (4 yıl önce)
    Sizin sayi tutturma telasiniz insan sağlığından daha onemli galiba
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Doğan (4 yıl önce)
    Bu konuda sağlık bakanlığını göreve çağırıyorum. Insan sağlığı üzerinden rekor denemesi yapılacak. Bir de Hipokrat yemini adı altında ant içiliyor. Yazıklar olsun Ahmet Kızılay.
    0
    0
    Yanıtla
  • kenan çiçekli (4 yıl önce)
    aralık ayına kolonoskopi ,ye gün veriyor buda altı ay demek. Özel istersen dört gün sonrasın oluyor .Tabiki 200tl yatırırsan
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan (4 yıl önce)
    Üniversite yönetimi rektör de dahil acilen khk ile görevden alınmalıdır.Köklü universitlerden biri olan üniversitemiz bu yönetim ile birlikte ilk 50 üniversite arasına bile giremedi yeni açılan üniversiteler bile geçti ınönü yü
    0
    0
    Yanıtla
  • Lokman (4 yıl önce)
    Tadını kaçırmadınız mı? Sayın rektör siz bir de muayene kuyrukları ile ilgilenin. intörn yani öğrenciler uzman doktorların adı altında uzman doktor yetkisi ile yanında hocası dahi olmadan hasta muayene ediyorlar. BU YASAL MI? Yoğun Bakım ünitelerindeki ölümler neden hafta sonları ve hafta içi 24:00-09:00 arası daha yüksek? HABERİNİZ VE BİLGİNİZ VAR MI?
    0
    0
    Yanıtla
  • Gariban (4 yıl önce)
    Gece gündüz çalışan asistanlarının nöbet paralarını üç ay geriden ödeyen bir hastane yönetiminin isterse 100 nakil yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    İyi güzelde bi emara, ultrasona randevu alıyoruz haftalar aylar sonrasına veriliyor. Oğlum kalbi delik doğdu, 3 ay sonrasına gün verdi hastane ultrason için. Zor bela öne çektirdim. Biraz da bunlarla övünsek!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (4 yıl önce)
    Bu nakiller önemli ve kıymetli tabi.Bu rekor denemesi gibi işleyişler ekstrem durumlarda ihtiyaç duyulacak durumlar bence. Ancak her gün yüzlerce yapılan rutin poliklinik muayenelerinde çoğunlukla hoca yerine asistan olması, sonuç gösterme sistemindeki aksaklıklar, hocaya ulaşamama durumlarına çözüm bulunmalı. En son bir kaç ay önce ortopedi polikliniğinde karşılaştığım ve hastalarca yapılan kapıya kağıt asıp sonuç sırası oluşturma devri son bulmalı.İnsanlar medenice yönlendirilmeli ve tedavi süreçleri daha konforlu sürdürülmeli. Bazı Doktorların ve tıbbi sekreterlerin davranışlarında ve üsluplarında problemler olabiliyor.Elbette bazı hasta ve yakınları da kimi görevlileri çileden çıkarabilir. Tüm durumlara karşı ortamı izleyip hasta ve yakınlarının günlük işleyişte gerekli durumda derdini anında dinleyip çözüm üretecek birimler ulaşılabilir noktalara kurulmalı.Bir de il dışından gelen hastalara bugün git yarın gel tarzındaki muamele artık bitmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • ünsal (4 yıl önce)
    üniversite maaşları ödeyemiyor birde böyle gereksiz ve şov amaçlı harcamalar
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandas (4 yıl önce)
    yav bırakın bu isleri bi emar çektirmeye 2 ay sonrasına sıra mı verilir sabah 8 de de gitsen aksam 4 5 e kadar doktor arıyoruz hizmet yaptık demeyin ara sıra polikinlikleri gezin ahmet bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil (4 yıl önce)
    Orta fotodaki mavi ceketli amca durumu özetlemiş. Uyuyor????
    0
    0
    Yanıtla
  • yakında (4 yıl önce)
    aynı anda 20 rektör değişecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Misyonunuz hastaların şifa bulmasına vesile olmak, rekorlar kitabına girmek değil, vaktinde antalya tıp fakültesi de böyle prim yapmalar peşindeydi, elde patladı, sustular, kurumların değerlerini aşağı çekecek risklerden uzak durun, en onemlisi de hastalar ıstatistigin konusu değil,
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Suyunu çıkarmayın isterseniz. Hastalar denek tahtaniz değil.
    0
    0
    Yanıtla