SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Aynı Zamanda Malatya Vekili..'

A- A+ PAYLAŞ

Uluslararası Kommagene Kültür, Sanat ve Turizm Sempozyumu'nda konuşan Niğde Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Doğan, Adıyaman'ın milli mücadeleye verdiği katkıları anlattı.

Hamdi Doğan, Kahta Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumda yaptığı konuşmada, "İşgallere karşı Adıyaman, Kahta, Besni, Samsat ve Gölbaşı halkı, milli Mücadele ve Mustafa Kemal'in yanında yer almıştır. Milli mücadeleye karşı yurdun pek çok yerinde ayaklanmalar çıkarken, Adıyaman ve çevresinde benzer bir durumun ortaya çıkmamış olması da Adıyaman'ın milli mücadeleye verdiği desteği göstermesi bakımından önemlidir" dedi.

Maraş, Urfa ve Antep'in Fransızlar tarafından işgal edileceği haberinin Adıyaman ve çevresinde büyük bir tepkiyle karşılandığını ve protesto telgrafı çekildiğini belirten Doğan, "Protesto telgrafı İngiliz ve Fransız Yüksek Komiserliğine çekilmiş, bu durumun İslam milleti ve Türklerin imhasına yönelik bir hareket olacağını ve kabul edilemeyeceği ifade edilmiştir. Urfa'nın Fransızlar tarafından işgali üzerine o tarihte Adıyaman'da 100 kişilik bir milli kuvvet ile Kahtalı Hacı Bedir Ağa'nın 600 kişilik kuvveti, Samsat'tan gelen kuvvetlerle 14 Şubat 1920 tarihinde 13. Kolordunun emri gereği Urfa'ya yardıma koşmuşlardır. Yine 1920 yılının Mayıs ayının sonlarına doğru 24. Alayın Adıyaman'daki bir bölüğü 5. Tümen komutanlığının emri üzerine Urfa'ya hareket ettirilmişlerdir. Antep'in Fransızlarca kuşatılması ve büyük çaplı toplar tarafından bombardımana tutulması üzerine Adıyaman'dan, Antep'te kurulan Yıldırım Taburu ve Şimşek Taburuna pek çok katılım olmuştur. Rişvan Aşireti Reisi Hacı Bedir Ağa da Gaziantep'in Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine Antep'in o felaketli günlerinde emrindeki kuvvetlerle beraber yardıma koşmuştur. 15 Eylül 1920'de Hacı Bedir Ağa 400 kadar piyade ve 150 kadar süvari ile birlikte cephanelerini 5. Tümenden ikmal ettikten sonra Antep'e yardıma gitmişlerdir. Bu tarihte aynı zamanda Malatya milletvekili olan Hacı Bedir Ağa Nafak Boğazı'nda ve Sinan cephesinde başarılı savunmalar vermiştir. Bu çarpışmalarda kuvvetlerinden 20 kişiyi kaybetmiş kendisi de yaralanmıştır.

Antep'in işgali Besni'de de büyük bir tepkiyle karşılanmış ve Besni Kuva-yı Milliyesi Komutanı, Hasan Ağa kendi, teşkil ettiği müfrezesi ile Antep'in yardımına koşmuştur. Urfa, Maraş, Antep savunmaları ve İstiklal Savaşı'nın farklı cephelerinde Adıyaman'dan, Besni'den ve Kahta'dan da birçok kişi bu muharebelere katılarak şehit düşmüşlerdir" şeklinde konuştu.

Uluslararası Kommagene Kültür, Sanat ve Turizm Sempozyumu, sempozyuma katılan akademisyenler tarafından yayınlanan bildirilerle sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız