SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Aynı Zamanda Tedavi Merkezi

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:44:16
Aynı Zamanda Tedavi Merkezi
A- A+ PAYLAŞ

Sultansuyu Tarım İşletmesi bünyesinde yapımına başlanan Hipoterapi ve Binicilik Merkezi’nin tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. Otistik çocukların, at üstünde egzersiz sayesinde beden kaslarını çalıştırmayı hedef alan başarılı bir bilimsel tedavi türü olarak tanımlanan Hipoterapi ve Binicilik Merkezi’nin kısa bir süre sonra hizmete girmesi bekleniyor.

Uzun süre atıl kalan Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde, İşletme Müdürlüğü’ne yaklaşık 1,5 yıl önce Murat Durmaz’ın müdür olarak atanmasıyla başlayan değişim ve dönüşüm süreci, yeni projelerle devam ediyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin temel faaliyet alanı olan atçılık potansiyelinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerin yanı sıra geleneksel kimliğini ve mimari dokusunu koruyacak birçok yenilenme ve modernizasyon projelerine bir yenisi daha ekleniyor.

Yıllardır atıl vaziyetteki arazilerin tarımsal üretime kazandırıldığı, doğal dokuya uygun göletler ve su kaynaklarının oluşturulduğu, önemli peyzaj projelerinin gerçekleştirildiği, betonarme bir platformun üzerinde dairesel dönüş yaparak otomatik sulama yapan center pivot sulama projelerinin hayata geçirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde şimdi de otistik çocuklar, bedensel ve zihinsel engelliler ile  bir takım kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde iyileştirici etki sağladığı belirtilen Hipoterapi ve Binicilik Merkezi kuruluyor.

Açık ve kapalı binicilik alanları

Yaz aylarında temeli atılan Hipoterapi ve Binicilik Merkezi, yaklaşık 150 dönüm bir arazi üzerine kuruluyor. Açık ve kapalı binicilik alanlarının bulunduğu merkezde otopark alanı, kafeteryalar, mesire ve piknik alanları da oluşturuluyor.

Kısa bir süre sonra açılması beklenen Hipoterapi ve Binicilik Merkezi’nin engelli ve otistik çocukların yanı sıra Malatyalıların vakit geçireceği önemli bir mesire alanı olacağı da kaydediliyor.

Hipoterapi nedir, ne işe yarar?

Tıp dünyasında Hipoterapi olarak bilinen ve insan üzerindeki tedavi edici etkileri bilimsel olarak kanıtlanan atla terapi yöntemi, dünyada da yaygın olarak kullanılıyor.

Atlı Polis Eğitmeni Emre Üstdağ,  fiziksel, sosyal, psikolojik ve öğrenme kazanımları sağlayan Hipoterapi’nin faydalarını özetle şöyle açıklıyor:

“Sinir sistemini harekete geçiriyor, kişinin dilini kullanmasını daha iyi sağlıyor. Kas kuvvetini, eklem hareketliliğini ve el becerisini geliştiriyor. Omurga hareketliliğini arttırıyor. Metabolizmayı uyarıyor, konuşma becerisini geliştiriyor.

Öğrenme kazanımları

Binicilik dersinin bir parçası olarak oyun oynar gibi öğrenmek daha kolaydır. Bazen bir kalemi tutmak gibi sağlıklı bireyler için çok basit olan eylem aslında çok karmaşık sinir sistemi işlemleri sonucunda meydana gelmekte ve özürlü bir kişi için çok zor olabilmektedir. Bunların öğretilmesi at sırtında daha kolay olmaktadır.  At sırtında görsel uzaysal algılamaya ait becerilerin geliştirilmesi sağlanır.

Sosyal kazanımlar

Arkadaşlık, hayvan sevgisinin geliştirilmesi, tecrübenin arttırılması ve eğlence.

Psikolojik kazanımlar

Özgüvenin arttırılması, dış dünyaya karşı ilginin arttırılması,  kendi hayatına ilginin arttırılması, risk alma yeteneğinde artış, sabrın geliştirilmesi, duyguların kontrolü ve öz-disiplin, kontrol sahasının genişletilmesi.

Sonuç olarak hipoterapi, hem fiziksel, hem sosyal, hem de psikolojik gelişimi doğal ortamlarda, doğal bir şekilde ve keyifli bir şekilde oluşturan essiz bir programdır.

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Diğer tıp yöntemlerine destek bir tedavi yöntemi olan at üstünde rehabilitasyon yönteminden çoğu bedensel ve zihinsel engelli atla terapi uygulayan tesislerin yaygın olmaması veya maddi şartlardan dolayı yararlanamamaktadır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız