SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ayrımcılık Niye?"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:55:01
A- A+ PAYLAŞ

 Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, Malatya’ya 41 lira, Elazığ’a 110 lira don desteği verilmesine tepki gösterdi 

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, Malatya’da kayısı üreticilerine 50 dönüm sınırıyla 41 lira verildiğini, Elazığ’da ise üreticilere don desteğinin dönüm sınırı aranmadan 110 TL don desteği verildiğini ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi. Başer, “2014 yılında kayısıda ve tüm meyvelerde yaşanan don olayının yaraları henüz sarılmamışken, 2015 yılında da büyük oranda yanan kayısı, hükumetin verdiği don parasının azlığıyla 4 dönemdir iktidara 5 milletvekili veren Malatyalı üreticileri üzdü. Malatya’ya dekar başına 41 TL 63 kuruş para verilirken, Elazığ’ın Baskil ve Sivrice ilçesindeki kayısı ve üzüm üreticilerine ise dekar başına 110 lira vermesi Malatyalı üreticileri arasında büyük tepkilere neden oldu. Malatya’ya 41 lira olarak verilen desteğin Elazığ’da 110 lira olduğunu öğrendiğimizde şok olduk. Tek kelime ile dağ fare doğurdu. Hayal kırıklığı yaşıyoruz. İktidarın Malatya’ya bakış açısı bu mu? Birileri bize bunu mutlaka izah etmelidir” diye konuştu.

"PARA OLMADAN BORÇ ÖDENMEZ"

Oda Başkanı Mehmet Başer, yaklaşık 400 bin aileyi doğrudan ilgilendiren kayısının 2014 yılında komple, 2015 yılında ise büyük oranda yanması nedeniyle Malatya ekonomisinin iflas etme aşamasına geldiğini belirtti. Başer, “Çiftçilerin mazot, gübre ve elektrik borçlarını dahi ödeyemez durumda borç batağında. Çiftçi parası olmadan borcunu ödeyebilir mi? Üreticimize verilen paralar, son kuruşuna kadar tekrar ülke ekonomisine dönüşümü sağlanıyor. Malatya’da yaşanan don olayı nedeniyle uzun uğraşlar sonucunda Malatya’ya don afeti olarak 50 dönüme kadar 41 lira 63 kuruş don desteği verildi. Devletimiz bunu bize layık görmüş dedik, razı oldu. Ancak Elazığ’daki üreticilere verilen desteği duyduğumuzda şok olduk. Dönüm şartı aranmadan her üreticiye 110 lira don desteği verilmiş. Bu nasıl olur, Malatya ve Elazığ arasındaki bu uçurum nedir, birileri bunu bize izah etmelidir. Burada rahmetli Ziraat Odası Başkanımız Bayram Polatbaş’ı rahmetle anıyoruz. Bunu Malatya olarak hak etmedik” ifadelerini kullandı.

“ALAN BAZLI DESTEK ŞART”

Battalgazi Ziraat Odası olarak alan bazlı desteği savunan Başer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Kutbettin Arzu’nun ise 'kayısı ürünü kar eden bir ürün' söylemindeki açıklamalarını ise 'talihsizlik' olarak yorumladı. Başer, "Bizler Malatya kayısı üreticileri olarak kayısıya tıpkı fındıkta olduğu gibi alan bazlı destek beklerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Kutbettin Arzu’nun ise 'kayısı ürünü kar eden bir ürün' diye söylemesini talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz. Üretici ile birkaç tane büyük tüccarla işi karıştırmasınlar. Kayısının geleceği alan bazlı desteğe bağlı. Malatya’nın ekonomisi kayısıya bağlı. Fındığa alan bazlı destek var, kayısıya yok. Fındığın kilosuna bir bakın birde kayısının fiyatına bakın. Fındık zarar ediyor, kayısı ise kar mı ediyor? Böyle bir açıklama Malatyalı üreticilerimize söylenmiş çok ağır bir sözdür. Girdi maliyetleri, su, elektrik, gübre, eleman bunların maliyeti de, kayısının satış fiyatı da ortada. Parayı kazanan her zamanki gibi birkaç tane tüccar. Suçumuz Malatyalı olmak mı? Yoksa her dönem 5 milletvekili hükumete vermek mi?” şeklinde konuştu.

“AYRIMCILIK NİYE?”

Başkan Mehmet Başer, Malatya ile Elazığ arasındaki afet parasını değerlendirdi.

Başer, “Bizler bölgecilik yapmıyoruz ama burnumuzun dibinde Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı üreticilerine don afet parası 110 lira veren iktidar, Malatyalı kayısı üreticisine ise üvey evlat muamelesi yapmak suretiyle 41 lira 63 kuruş vermiştir. Bunun neresi eşit ve adaletli. Malatyalı üretici bunu hak etmedi, etmiyor. Hükumetin bir an önce kayısının geleceği konusunda ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Üreticilerimizin emeğine saygı babında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın Malatyalı üreticilerimize bir özür borcu olduğunu belirtmek isterim. Üreticilerimizin ise özrü kabul etmeleri için alan bazlı desteğin bir an önce yürürlüğe girmesini istiyoruz. Elazığ’ın vekillerine buradan teşekkür ediyorum. Çok iyi performans sergileyerek üreticilerine ve Elazığ’a sahip çıktılar. Gelen paralar ve yatırımlar bunun en güzel göstergesidir” sözlerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız