SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Az Yediğimiz En Faydalı 11 Besin

A- A+ PAYLAŞ

Amerikalı beslenme uzmanı Jonny Bowden, insanların tüketmesi gereken ancak genelde tüketmedikleri faydalı yiyeceklerin listesini yapıyor. Ancak, onun favorisi olan semizotu (purslane), guava (tropik bir meyve), goji kirazı gibi bazı meyve ve sebzeleri her manavda bulmak zor. "menshealth.com" internet sitesi, "The 150 Healthiest Foods on Earth (Yeryüzünün en sağlıklı 150 yiyeceği)" adlı kitabın yazarı Bowden'e, her yerde de bulunması kolay en sağlıklı besinlerin kısa bir listesini sordu.

Bowden'ın hazırladığı 11 maddelik liste ve her besinin Bowden tarafından yapılan açıklaması ise şöyle:

1 - Pancar: Pancarı, kırmızı ıspanak gibi düşünün. A ve B vitamini zengini. Ayrıca doğal kırmızı rengi, kanserle mücadele yardımcısı. Çiğ veya salataya rendeleyerek tüketin. Pişirmek antioksidan özelliğini azaltıyor.

2- Lahana: İçerdiği "sulforaphan" adı verilen kükürt enzimleriyle, tümör oluşumunu engelleyen bir besin kaynağı. Uzakdoğulular gibi lahana salatası olarak ya da burger sandiviçlerde olduğu gibi gevrek şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

3- Pazı: Özellikle İsviçre pazısı (Swiss chard) türü tavsiye ediliyor. İçerdiği karotenlerle, ihtiyar gözlere bire bir. Küçük parçalar halinde zeytinyağına doğranarak yenilmeli.

4 - Tarçın: Kan şekeri ve kolesterol kontrolü için çok faydalı. Kahvenize, çayınıza ya da kahvaltıda tükettiğiniz sütlü gevreğinize serperek tüketin.

5 - Nar suyu: Tansiyonu düşürür, oksitlenmeyi önler. Başka bir şeyle karıştırmadan doğrudan için.

6 - Kuru erik: Kanser savaşçısı antioksidan deposu.

7- Kabak çekirdeği: Kabağın en besleyici kısmı çekirdeğidir. Magnezyum deposu. Erken ölüm riskini azaltan mineral değeri yüksek.

8 - Sardalye balığı: Dr Bowden bunu, konservede sağlık olarak nitelendiriyor. Kalsiyum içeren, kurşunsuz "omega 3" adlı yağ asidi oranı yüksektir. Demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve bunların yanı sıra B vitamini deposu. Sade ya da salata ile yiyebilirsiniz. Zeytinyağı ya da sardalye yağı ile karıştırın.

9- Zerdeçal: Hint safranı da denilen bir tür zencefil. Kansere karşı oldukça yararlı bir besin. Yağda pişmiş yumurtaya serpilerek ya da herhangi bir sebze yemeğine katılarak yenilebilir.

10 - Donmuş yaban mersini: Dondurmak birçok besinin besin değerini azaltırken, yaban mersini dondurarak çok uzun yıllar muhafaza edildiği halde değerini kaybetmiyor. Başta Alzheimer olmak üzere birçok hastalığa karşı ilaç. Yoğurtla karıştırarak, çikolatalı soy süte bademle beraber serpilerek tüketilebilir.

11 - Konserve kabak: Düşük kalorili bir sebze konservesi. A vitamini deposu. Biraz tereyağı ve üzerine tarçın ve hindistancevizi tozu serperek tüketebilirisiniz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız