SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Azeri- Ermeni Savaşı Kapıda

A- A+ PAYLAŞ

Uluslararası Kriz Grubu, Yukarı Karabağ sorunu nedeniyle silahlanma yarışını hızlandıran Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaş ihtimalinin arttığı uyarısında bulundu.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun hazırladığı "Ermenistan ve Azerbaycan: Savaşı Önlemek" raporunda, her iki tarafta artan askeri kapasite nedeniyle yeni bir silahlı çatışmanın, zayıf bir ateşkese dayanan 1992-1994'teki çatışmalara göre çok daha ölümcül olacağı tahmini yer aldı.

Gerilimi düşürmenin aciliyet arz ettiği belirtilen raporda, muhtemel bir savaşta hiçbir tarafın hızla ve kolayca kazanamayacağı ve bölgesel ittifaklar yoluyla Rusya, Türkiye ve Iran gibi güçlerin savaşa müdahil olabileceği öne sürüldü.

Uluslararası Kriz Grubu'na göre böyle bir savaş, çatışma bölgelerine yakın petrol ve doğalgaz boru hatlarını ve bölgesel istikrar için hayati önemdeki Türkiye-Rusya işbirliğini de tehdit edecek.

Hiçbir tarafın kısa vadede geniş çaplı saldırı planlamadığı fakat ön siperlerdeki çatışmalarda yılda 30 kişinin öldüğü bir dönemde olayların kolayca kontrolden çıkabileceği belirtilen raporda, barış müzakerelerinin fiilen durma noktasına gelmesinin savaş ihtimalini güçlendirdiği uyarısı yapıldı.

GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER

Uluslararası Kriz Grubu, Ermenistan ve Azerbaycan'a siperlerden keskin nişancıların çekilmesi, cephe gerisinde geniş kapsamlı askeri tatbikatların durdurulması, top atışlarının kesilerek büyük topların geri çekilmesi, yeni siperler kazılarak askeri birliklerin ilerletilmesinin durdurulması ve Ermenistan'ın silah altına aldığı askerleri Yukarı Karabağ'a göndermekten vazgeçmesi gibi güven artırıcı önlemler tavsiye etti.

Raporda ayrıca Ermenistan'dan işgal altında tuttuğu Azeri topraklarına Ermeni yerleşimcileri göndermeyi, Azeri şehirlerine Ermeni isimler vermeyi ve tek taraflı arkeolojik kazılar yapmayı bırakarak, statükoyu Azerbaycan açısından daha katlanılmaz hale getirmemesi de istendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız