SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Azınlıklara Vakıf Malı İadesi

A- A+ PAYLAŞ
 
Başbakan Erdoğan, 162 azınlık vakfıyla iftar buluşmasından bir gün önce tarihi bir jestte bulundu. 1974'te Yargıtay kararıyla el konulan azınlık gayrimenkullerinin iadesini sağlayacak çok önemli bir kararnameyi imzaladı
 
AK Parti iktidarı, 162 azınlık vakfına, 1974 Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararıyla el konulan mallarını yeniden edinme, üçüncü şahıslara geçen gayrimenkullerini de Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği rayiç bedeli üzerinden ödeme kararı aldı. Hükümetin, kanun hükmünde kararname yetkisine dayanarak aldığı karar, cemaat vakıflarını sevindirdi. Böylece Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün azınlık vakıfları ile İstanbul'da yiyeceği iftar öncesinde büyük jest yapmış oldu. Kararname ile şu hükümler getirildi:
- Azınlık vakıfları, 1936 beyannamesinde kayıtlı olup, malik hanesi açık taşınmazları, bu yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 12 ay içinde müracaat ederlerse, Meclis'in olumlu kararından sonra ilgili tapu sicil müdürlüklerince kendi vakıfları adına tescil ettirebilecek. 
- 1936 beyannamesinde kayıtlı olup, kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar  Genel Müdürlüğü, belediye, il özel idaresi adına kayıtlı olanlar cemaat vakıflarına verilebilecek.
- 1936 beyannamesinde kayıtlı olup kamu kurumları adına tescilli mezarlıklar ve çeşmeler de cemaat vakıflarına verilebilecek.
- Cemaat vakıflarınca satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan, üçüncü şahıslar adına kayıtlı olanların Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen rayiç değeri, Hazine veya Genel Müdürlük tarafından ödenecek.
HAZİNE MİLYARLAR ÖDEYECEK
Araştırmacı yazar Cihan Örnek, 'Hükümet, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisine dayanarak, 1974 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararını by pass etti. Bu karar tarih oldu' dedi. Örnek, üçüncü şahıslara geçen arazilerin rayiç bedelinin Hazine tarafından ödeneceğine işaret ederek, 'Bu şekilde çok fazla arazi var. Bu, Hazine'ye büyük ekonomik külfet getirecek, milyarlar ödenecek' diye konuştu.
'KARAR MUTLULUK VERDİ'
AZINLIK Vakıflarının Vakıflar Meclisi'ndeki temsilcisi Laki Vingas, 162 azınlık vakfına ait gayrimenkullerin AK Parti Hükümeti tarafından kanun hükmünde kararname yetkisine dayanarak iadesini öngören gelişmeyi şöyle değerlendirdi. 'Bu kararın iftar öncesinde çıkmış olmasından dolayı son derece mutluyum. Bu sürecin içinde olan birisiyim. İlk kez seçimle gelen ve Türkiye'deki azınlık vakıflarını temsil eden bir konumdayım. Bu çalışma, değerler manzumesi içinde vakıfların varoluş sebeplerini devam ettirmeleri için zamanında yıllar önce hibe edilen taşınmazların 1974'ten sonra haksız bir yolla ellerinden alınmasının iadesi hususunda yapılan çalışmaların en yenisidir. 2003 ve 2008 yıllarındaki kanunlarında da bazı iadeler olmuştur. Ama hiçbir zaman cemaatleri tam anlamıyla memnun eden bir ortam olmamıştır. Son derece mutluyuz' dedi.   
MUHTEŞEM BİR OLAY
Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto 'Sayın Başbakan'ın bu konuyla ilgili bir çalışmayı yürüttüğünü biliyordum. Bu muhteşem bir olaydır' dedi. 
 
GAYRİMENKULLER HANGİ SEMTLERDE AĞIRLIK KAZANIYOR?
ÇIkan karar kapsamında Rum, Ermeni ve Musevi cemaat vakıfları başta olmak üzere azınlıklara ait tüm mezarlıkların mülkiyet hakkının iadesi bekleniyor. Azınlık cemaatlerine ait gayrimenkullerin İstanbul'da ağırlık kazandığı semtler ise, Nişantaşı, Eminönü, Osmanbey, Taksim, Bebek, Emirgan ve Balat olarak belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız