SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Babacan Uyardı..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’ya bir günlük ziyaret yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) işadamları ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Babacan burada yaptığı konuşmada “Bütçe geçtiğimiz yıl 50 milyar açık verdi, bu yıl da verecek, önümüzdeki yıl da verecek” dedi.

TSO Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Ulvi Saran, AKP milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, AKP İl Başkanı Mustafa Şahin, Esnaf Odaları Başkanı Şevket Keskin, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri Başkanı Ali Evren, Ticaret Borsası Başkanı Tahir Kalaycıoğlu, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Şahin, TSO Meclis üyeleri ile çok sayıda işadamları katıldı.

Burada ilk konuşmayı TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç yaptı. TSO ve Malatya ekonomisi ile bilgiler verdikten sonra alınan teşviklerin yatırıma dönüştürülmesi, işsizlik ve kalifiye işçilerin yetişmesinin önünü açacak olan Meslek Yüksek Liselerinin önünün açılması için köklü bir eğitim reformu çıkartılmasını isteyen Erkoç; “ Sayın Bakanım, İlimiz sanayicisinin önünün açılması için kamuya ait bankaların elinde bulunan fonlarının, Banka ve finans kurumlarının sicil aflarının işler hale getirilmesi, enerji ve yakıttaki vergi oranlarının düşürülmesi, uygulanmakta olan teşviklerin revize edilerek iller bazında düzenlenmesi, küçük esnafın kalkınması için desteklenmesi, vasıfsız işçilerin değerlendirileceği tarım-hayvancılık ve ormancılık sektörünün desteklenmesi, yeni ihracat alanlarının açılması, Vergi, SSK, Bağ-Kur primi borçlarındaki faiz oranlarının aşağı çekilmesi gibi taleplerimiz var. Bu taleplerimiz karşılandığı takdirde girişimci ruha sahip olan sanayicimiz ülke ve dünya ticaret sahnesinde hakkettiği yeri alacaktır” diye taleplerde bulundu.

"MALATYA FARKLI KONUMA SAHİP.."
Daha sonra sözalan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, “Canlı iş hayatıyla, sanayisiyle, kültürel ve bilimsel birikimleriyle, Malatya farklı bir konuma sahip. Girişimcileriyle Türkiye’nin ticari ve sanayisine yaptıkları katkı çok önemi olan bir il.”dedi.

Babacan daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya ve Türk ekonomisi enteresan dönemler yaşadı. Dünya ticaretinde yüzde 12’lik bir daralma oldu. Batan bankalar, kurtarılan bankalar. Olağanüstü durum bitmiş değil,
Olağanüstü alınmış tedbirler halen devam ediyor. Tekrar eskiye, normale dönmüş değil. Bir bakıma yoğun bakım odasına alınmış ama yoğun bakım odasında ilaçlarla, hortumlarla, bağlanan serumlarla, durumu çok kötüden biraz daha iyiye toparlanan bir dünya ekonomisi var. Yoğun bakım odasından henüz dünya ekonomisi çıkmış değil. Yoğun bakım odasından, normal hasta odasına alınmış değil. Bunun farkında olmamız gerekiyor. Artık 'kriz geride kaldı, dünya ekonomisi düzeldi' şu anda bunu diyemiyoruz.

Türkiye, krizden çıkış için emsal ülkelerin yaptığı gibi yıllık programlarla değil 3 yıllık program yaparak atlattı. Yaşanan krizden pek çok ülkeden önce çıkmasının sebebi budur.

Ekonominin büyüme ve gelişmesinde ekonomi ve istikrar çok önemli. Endeksler kriz öncesi seviyesine döndü. Güvenin nasıl oluşturulacağı ise sabah nasılsa akşamda öyle konuşmayla oluşur. Sabah başka akşam başka söylemle güven oluşmaz. Güvenin oluşmasında bir başka etken de istikrar. Türk siyasi ortamında istikrarın egemen olduğu 2002-2006 arasına bir bakın güven endeksleri en üst seviyede. Ya 2007- 2008’de ne oldu. Niye büyüyemedik? Referandum, e-muhtıra, cumhurbaşkanlığı seçimi, AK Parti’nin kapatılması davası güven endekslerini en aza indirdi. İşte 12 Eylül’de halkoylamasına sunacağımız paketin özü bunları kapsıyor. Bu değişikliğin özgürlükler noktasında, temel haklar konusunda getirdikleri çok önemli. Türkiye’ye sınıf atlatacak bir değişiklik.”

Bakan, daha sonra TSO başkanının dile getirdiği taleplerle ilgili konuştu ve şöyle dedi:

“Sayın Başkanın talepleri ülkemizin bir çok yerindeki taleplerle aynı doğrultuda. Geçmişte kamu bankaları zararına çalışmışlar. Şimdi çalışmıyorlar. Ziraat Bankası Halk Bankası gibi kamu bankalarının zararları çiftçiye, esnafa verdikleri kredilerden değil. Ama şimdi bu kredilerden çiftçiler, esnaflar yararlanıyor. Küçük esnafımızın yaşadığı sorunlar var. Bunları biliyoruz. Artık kaliteli, temiz ve iyi hizmet anlayışı var. Alış-veriş merkezleri (AVM) ler Ülkemizin bir gerçeği oldu. Küçük esnafımız rekabetçi bir ortamda iyi ürün iyi hizmet anlayışıyla hareket etmek zorundalar. Ayrıca küçük esnaflarımıza KOSGEB aracılığıyla verdiğimiz desteklerle denge bulmaya çalışıyoruz. Yani esnafımızın sorunlarının farkındayız. SSK, Bağ-Kur- Vergi borçlarının faizlerinin yüksekliği konusunda da ödeme gücü olmayan işletmelerle, borcunu ödememeyi kazanç sayanları bir tutmamak gerekiyor. Biliyorsunuz Türkiye’nin petrolu yok, madeni yok. Tek geliri vergi. Bütçe açığı geçen yıl 50 milyar dolardı. Bu yıl da açık vereceğiz, önümüzde ki yılda. Borcun büyüme hızı ile vergi büyüme hızı aynı oranda olmazsa çok tehlikelidir. Biz dengeli şekilde götürmeye çalışıyoruz “

Bakan, konuşmasının ardından soru yöneltmek isteyen basın mensuplarına “Soru almıyoruz” dedi.

TSO Başkanı Erkoç’un, Devlet Bakanı Babacan’a kayısı hediye etmesinden sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bakan toplantıdan sonra Ankara'ya gitmek üzere uçakla Malatya'dan ayrıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız