SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Babalar Gününüz Kutlu Olsun...

A- A+ PAYLAŞ

Bıkmadan, usanmadan, sıcak,soğuk demeden
Ömür boyu çalışır, boşa gitmez çabalar
Evladını düşünür, içmeden ve yemeden
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Şiir - Şükrü Öksüz

Birçoğunuz belki de, Babalar Günü'nün bir tarihçesi olduğunu bilmiyor ve Anneler Günü'ne karşılık ortaya çıktığını zannediyordunuz. O halde biraz şaşıracaksınız…

Çünkü;

Annelerinki kadar eskilere dayanmasa da, babalara ait bu günün de 93 yıllık geçmişi var.

Her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanan Babalar Günü için iki ayrı kaynak gösteriliyor. Kimi araştırmacılar tarih belirtmeksizin, Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin, annesi öldükten onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istediğini söylüyor.

Diğer bir kısmı ise, 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un, altıncı çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını belirtiyorlar.

İddiaların hangisi doğru bilemiyoruz ama, Babalar Günü'nün ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'ın Spokane kentinde kutlandığı, o tarihten sonra da ABD'nin diğer eyaletlerine yayıldığı kesin bilgiler arasında. Resmi başlangıcı ise 1924 yılında, ABD Başkanı Calvin Coolidge yaptı ve bu girişimi desteklediğini halkına açıkladı. 1966 yılına gelindiğinde, o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar gününün Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildirge yayınladı.

Katoliklerin Babalar Günü'ne getirdikleri yorum ise bambaşka… Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Peygamberleri Hazreti İsa'nın babası anısına, Mart ayının 19'unu St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan ediyorlar. Ülkemizde 80'li yılların sonlarına doğru kabul gören Babalar Günü, bu yıl da Haziran ayının üçüncü Pazar'ına denk gelen günde kutlanacak.

Bu da şiirin tamamı;

EY SEVGİLİ BABALAR

Bıkmadan, usanmadan, sıcak,soğuk demeden
Ömür boyu çalışır, boşa gitmez çabalar
Evladını düşünür, içmeden ve yemeden
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Kimisi şarkı dinler, kimisi türkü, gazel
Erkek, kız ayırmadan hepsi de size özel
Yılda bir defa olsun, hatırlanmak da güzel
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Kim hayırlı, hayırsız araştırarak sordur
Babalar içimizde sönmeyecek bir nurdur
Hakkınızı ödemek biliyorum çok zordur
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Sizden özür dileriz, ihtiyar, moruk dedik
Kapınıza koşarız, kapanmayınca gedik
Biz evlatlar olarak daima sizden yedik
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Bizdeki hakkınızı sizler helal ettiniz
Gelin surat asınca evinize gittiniz
Bizlerin iyiliği, tertemiz niyetimiz
Gününüz kutlu olsun ey sevgili babalar.

Şükrü ÖKSÜZ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız