SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bağımlı Çocuğu Anlamanın 7 Yolu

A- A+ PAYLAŞ

TBMM’de Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’na brifing veren psikiyatr Prof. Dr. Rüstem Aşkın, gençlerde madde bağımlılığı belirtileri ve mücadele yöntemleri konusunda ailelere ipuçları verdi. Aşkın, en zararlı uyuşturucu sınıfında olan esrarın şizofreni riskini artırdığını söyledi.

Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar.

Yeni arkadaşlar edinir.

Kendisine veya derslerine özeni azalır.

Çevresi ve yakın arkadaşları eski önemini yitirir.

Hafif uykulu, şaşkın, yorgun, dalgın görünebilir.

Yeme bozuklukları olur, kilo kaybeder.

Daha sinirli hale gelebilir.

PROF. Dr. Rüstem Akın, Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’na verdiği brifingte "Uyuşturucu sorununda mücadele ailede başlar" dedi ve şunları söyledi:

"İyi, ilgili, çocuğunun arkadaşlarını, çevresini ve okulunu tanıyan bir ebeveyn, hem polislik hem eğitimcilik yaparak çocuğunun en yakınındaki kişi olacaktır. Aile, çocuğun deneme içinde olduğunu anladığında, hiç suçlamaksızın, çocuğunu aynı ölçüde, hatta daha da fazla severek, özeleştiri de yaparak sebeplerini araştırmalıdır."

Son yıllarda, sokakta "ot" denen esrara bağlı akıl hastalıklarının zirveye çıktığına dikkat çeken Prof. Akın, Avrupa’da her 100 şizofrenik hastadan 14’ünün esrar nedeniyle buna yakalandığının düşünüldüğünü söyledi. Prof. Akın şöyle devam etti:

Kafeindeki risk

"Bağımlı çocuklar arkadaşlarına ’Hayır’ diyemez. Sokağa çıktıklarında etrafları kuşatılır. Polisin birkaç haftalık markajı bile o çocuğun diğerlerine direnmesi açısından destek anlamda faydalı olacaktır.

Uyuşturucuya alışan gencin davranışlarından fark edilebilir oranda değişiklik olur: Her zaman harcadığından daha fazla para harcamaya başlar. Çevresine, ailesine, derslerine ilgisi azalır. Aşırı hassas ve sinirli hale gelir. Dalgındır. Kilo kaybeder, yemek yeme düzeni bozulur. Yasal, bol ve keyifli, çoğu zaman da zararını fazla bilmediğimiz ya da hissetmediğimiz bir madde de kafein. Günlük içtiğimiz çay, kahve, neskafe, kola, çikolata ya da kakaolu pastaların içinde zengin olarak bulunuyor. Çok kafein tüketiyor olmamızın biraz sinirli bir toplum olmamızda da payı var sanıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız