SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bağış Ş.Urfa'dan, Ekip Malatya'dan

A- A+ PAYLAŞ

Şanlıurfa'da tabancayla başından yaralanarak hayatını kaybeden 16 yaşındaki N. Canbek'in organları, karaciğer bekleyen Zahire Yaman'a nakledilmek üzere İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nden giden Prof.Dr. Sezai Yılmaz (üstteki fotoğrafta önde soldan 2.) bir ekip tarafından alındı ve Malatya'ya götürüldü. Ancak, daha organın doku uyum sorunu nedeniyle Malatya'daki hastaya nakledilemediği ve bir başka hastaya nakil için İzmir'e gönderileceği öğrenildi.

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Şanlıurfa'ya gelen 4 kişilik özel bir ekip, 3 saat süren başarılı bir operasyonla aldığı organları özel soğutucu kutulara yerleştirdi. Ardından organlar Malatya'ya götürüldü. Hayatının baharında yaşamını yitiren N.Canbek'in karaciğeri, yıllardır karaciğer sorunu çeken 2 çocuklu Urfa'lı Zahire Yaman isimli hastaya nakledilecekti. Ancak doku uyum sorunu çıktığı için, organ bu hastaya nakledilemedi.

Edinilen bilgiye göre; Şanlıurfa Anadolu Lisesi'nde okuyan N. Canbek(16), geçen hafta okul çıkışında dedesine ait silahla oynarken kendisini şakağından vurdu. Kanlar içinde yere yığılan genç kız, ailesi tarafından Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde 8 gün ölüm-kalım mücadelesi veren N. Canbek'in beyin fonksiyonları tamamen durdu. Bunun üzerine genç kızın ailesi, Şanlıurfa'da bir ilke imza atarak kızlarının organını bağışlamak istedi. 3 kız ve bir erkek çocuk babası olan Menderes Canbek, kızının durumundan ötürü yaşadığı üzüntüye rağmen, organlarının başka birine hayat verecek olmasının tesellisini yaşıyor. Organ bağışı için hastane yetkilileriyle görüşen aile N. Canbek'in iki böbreği, kalbi, karaciğerini ve kornealarını bağışlama kararı aldı.

Organ bağışı nedeniyle ilk önce Adana'dan gelen bir ekip, genç kızda kan şekeri, tuz oranı ve sodyum (NA) oranının çok yüksek çıkması nedeniyle bir ara organ bağışının yapılmasını erteledi. Bunun üzerine hastane yetkilileri ve Organ Bağışı Koordinasyon ekibi, yüksek olan değerleri düşürebilmek için makineyle yaşatılan genç kıza yaklaşık 40 ünite kan verdi. Akşam saatlerinde Malatya'dan Ş.Urfa'ya gelen 4 kişilik ekip, gece 23.00'de ameliyata girdi. Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde görevli Genel Cerrah Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Doç. Dr. Cüneyt Kayaalp, Yrd. Doç. Dr. Burak Işık ile Anestezi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Toprak'ın katıldığı ameliyat 3 saat sürdü.

Ameliyat sonrasında açıklama yapan ekip şefi Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Organ bağışı haberini alınca hemen ekibi toplayarak buraya geldik. Genel cerrahi, anestezi uzmanları ve koordinatörümüzden oluşan 4 kişilik uzman bir ekiple Urfa'ya geldik. Beyin ölümü gerçekleşen bir kızın organları bağışlanmış. Ankara ve İstanbul'daki Ulusal Koordinasyon merkezinden bize böyle bir bağış olduğu ve bu organların kullanabileceği söylendi. Bunun üzerine yaklaşık 3 saatlik bir ameliyat sonrasında hastanın karaciğeri, iki böbreği ve kalbi alındı. Organların bağışlanmasına karar veren aileyi tebrik ediyorum. Şimdiye kadar bu duyarlı davranış Ankara'nın doğusundaki illerde Malatya hariç organ bağışı olmamıştı. Doğuda organ bağışında bulunan ikinci şehir Şanlıurfa'dır" diye konuştu.

Başarılı bir şekilde alınan organlar özel kutulara yerleştirilerek zaman kaybedilmeden karayoluyla Malatya'ya götürüldü. Genç kızın cansız bedeni ise morga kaldırıldı.

Bir haftadır büyük umutlarla acil servisin kapısından ayrılmayan acılı aile, umutlarının tükenmesi üzerine kızlarının ebedi yolculuğu için son hazırlıklara başladı. Acılı baba Menderes Canbek, "Bizim bu acımızı Allah kimseye çektirmesin. Bizim gibi umut bekleyen insanlara yardımcı olmak istedik. Herkes bizim gibi duyarlı olsun, hiç kimsenin böyle acı çekmesini istemiyoruz. İnşallah herkes böyle bizim gibi duyarlı davranır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız