SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bağış Yeterli Seviyede Değil"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:03:03
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Engin Yılmaz, organ bağışının yeterli seviyede olmadığını kaydederek, "Organ bağışı ile nakil bekleyen birçok hastaya umut olabiliriz" dedi. 

Organ bağışının daha çok canlıdan yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Ülkemizde, organ bağışı ile ilgili bilincin az olması nedeniyle organ bağışı yeterli seviyede değil. Ülkemiz nakil bakımından iyi durumda ama ne yazık ki, daha çok canlıdan nakiller yapılıyor. Aslında kadavradan olan nakilleri artırmamız gerekiyor. Sağlıklı olan nakiller, kadavradan yapılan nakillerdir. Bunun hiçbir riski yoktur. Organ bağışı ile nakil bekleyen birçok hastaya umut olabiliriz. Ama ne yazık ki, bilincin az olmasından dolayı organ bağışı şu an için yeterli seviyede değil" ifadelerini kullandı.

"HERKESİN ÜZERİNE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR"

Yılmaz, organ bağışı konusunda herkesin üzerine büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, şunları söyledi: "Son zamanlarda Sağlık Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar, eğitimler ile birlikte medyamız büyük sorumluluklar üstlenmiş ve organ bağışı biraz artmıştır. Fakat ne yazık ki istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Burada herkesin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu tür etkinlikler ve eğitimlerle farkındalık oluşturarak, insanlarımızı bilinçlendirip, algılarını bu yöne çektiğimiz zaman inanıyorum ki organ bağışı da artacaktır. Dolayısıyla da bu işin üstesinden geleceğiz."

"DİNEN CAİZ"

Yılmaz, organ bağışının dinen caiz olduğunu ifade ederek, organ bağışı konusunda din görevlilerine de büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 34 yıl önce organ bağışının günah olmadığını açıkladığını dile getiren Yılmaz, "Organ bağışının tüm dinlerde olduğu gibi dinimizce de günah olmadığı belirtilmiştir. Organ nakli için zaruret halinin olması gerekiyor. Organ nakli olacak kişinin doktor tarafından 'tedavisini sadece organ nakli ile olacağını ve nakil olmadığı zaman hayatını kaybedeceğini' belirtmesi lazım. Alıcı ile verici arasında hiçbir suretle maddi bir bağın olmaması gerekiyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız