SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bahar Aylarında Şerefhan'dan Çat'a Su Akıtılacak'

0
Güncellendi - 2018-01-17 04:06:31
'Bahar Aylarında Şerefhan'dan Çat'a Su Akıtılacak'
A- A+ PAYLAŞ

BARAJLAR S.O.S. VERİYOR: Son yıllarda, özellikle de 2017 yılında etkili olan kuraklık, bu yılın ilk günlerinde de devam ederken, henüz beklenen yağışların olmaması barajlardaki su seviyesini daha da kritik bir eşiğe getirdi. Malatya’nın tarımsal sulamasında önemli bir yer tutan ve su seviyesinin geçen yıl sıfırlandığı Çat Barajı’nda bu yıl da aynı durum devam ediyor.  Uzmanlar, yaz aylarında sıcak ve kurak havaların yanı sıra sulamanın da başlamasıyla birlikte diğer barajlardaki su seviyesinin de sıfıra düşebileceği , şimdiden bir dizi önlem alınması gerektiğini belirtiliyor.

Çat Barajı bu yıl da boş

İl Koordinasyon Kurulu’nda Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürü Ercan Gerçek’in Malatya’daki barajların doluluk oranına ilişkin verdiği bilgilere göre, Çat Barajı bu yıl da boş. Ancak diğer barajlarda da durum pek parlak değil. Henüz aktif olarak sulamada kullanılmayan Kapıkaya Turgut Özal ve Boztepe Recai Kutan Barajları dışındaki diğer barajların doluluk oranı geçen yılın Ocak ayına göre düştü.  Son iki yılda barajların su seviyelerinde büyük düşüş yaşandı. 2015 yılının Temmuz ayında su seviyesi yüzde 78.4 olan Sürgü Barajı’nda bu yılın Ocak ayı itibariyle yüzde 27.5’e düştü. Sürgü Barajı’nda 2017 yılının Ocak ayındaki su oranı yüzde 32’ydi. Yine 2015 yılının Temmuz ayında su seviyesi yüzde 93.7 olan Sultansuyu Barajı’nda da büyük düşüş yaşandı. Ocak ayı itibariyle barajın doluluk oranının yüzde 19.4 olduğu kaydedildi. 2015 yılı Temmuz ayında yüzd 99 doluluk oranına sahip Polat Barajı da bugün itibariyle kritik bir tablo sergiliyor. Polat Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 10’a kadar düştü. Boztepe Recai Kutan Barajı yüzde 63.8, Kapıkaya Turgut Özal Barajı ise yüzde 71.8 doluluk oranına sahip.

“Şerefhan Deresi’nden su taşıyacağız”

Geçtiğimiz yıl 21 Ağustos-9 Ekim tarihleri arasında ölü hacminden 6.5 milyon metre küp su alınan Çat Barajı’na bu yıl Şerefhan Deresi'nden su akıtılacağı da açıklandı.

DSİ 9. Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek (yandaki fotoğrafta), “Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Taşdamlar regülatörü, 2 adet tersib bendi ve iletim hattında çalışmalar devam etmektedir. Boru alımı ihalesi İdarece sonuçlandırılmış olup, an itibariyle tersib bendleri ve regülatörde çalışma yapılmaktadır. 2018 bahar aylarında suyun Çat Barajına aktarımı sağlanacaktır” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Su seviyesi sıfır seviyesinde olan Çat Barajı göl alanı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Hasan (6 yıl önce)
    Her yere imar ver dik binayı katlet ağacı olacağı bu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal şahin (6 yıl önce)
    dua edin kurbanlar kesin taşıma su ile değirmen dönmez
    0
    0
    Yanıtla