SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bahçede Roma Mozaikleri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir vatandaşın bahçesinde, Roma dönemine ait mozaik bulunduğu öğrenildi.

Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Doğanşehir ilçesi Çömlekobası köyünde bir vatandaşın bahçesinde mozaik kalıntılarına rastlandığını belirtti.

Özbay, "Vatandaşımızın hemen ilgili kurumlara durumu bildirmesi üzerine benimle birlikte Müze Müdürü Arkeolog İzzet Esen ve Müze Araştırmacısı Hüseyin Şahin tarafından söz konusu alana gidilmiş ve gerekli incelemeler yapılmıştır. Mozaiklerin yaklaşık 3.50x2.50 metrelik bölümü açıktadır. Ancak ilgili uzmanların değerlendirmesine göre burası da bir konut tabanı olup biraz daha geniş alana yayılmaktadır. Roma dönemine ait olup milattan sonra (MS) 3. yüzyıla tarihlenmektedir. Diğer mozaiklerle hemen hemen çağdaştır. Buradaki mozaikler de renkli tesseralardan oluşmaktadır" şeklinde konuştu.

"Burası için yine Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na tescil önerisinde bulunulacaktır. 1. derece Arkeolojik SİT Alanı özellikleri taşıyan alanda aynı zamanda temizlik ve kazı çalışması izni için de başvuruda bulunulacak ve alan tamamen açığa çıkarıldıktan sonra değerlendirme yapılacaktır" diyen Derviş Özbay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu mozaiklerle beraber anlaşılıyor ki, daha önce de vurguladığımız üzere ilimizde özellikle Roma Dönemi'ne ait önemli yerleşimler söz konusudur. Bu durumda ilimizde de mozaik anlamında geniş bir potansiyel mevcuttur. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olup bu tür buluntuları hemen bize bildirmeleri gerekmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız