SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bahreyn de Ayaklandı

A- A+ PAYLAŞ

Tunus ve Mısır'dan sonra bir başka Arap ülkesi Bahreyn'de de halk hükümete karşı sokağa döküldü. Bahreyn'de muhalefetin çağrısıyla yapılması planlanan ve "Öfke Günü" adı verilen hükümet karşıtı gösterilerden önce polisle bazı protestocular arasında çatışma çıktı.

Görgü tanıkları, polisin, ülkenin güneybatısında, Şiilerin çoğunlukta olduğu Nevidrat köyündeki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullandığını belirtti.

Tanıklar, polisin müdahalesinde yaralananlar olduğunu söyledi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında dün akşam saatlerinde de çatışmalar yaşanmış, olaylarda bazı polis memuru ve göstericiler yaralanmıştı.

Muhalefet gruplarının bugün için büyük bir gösteri çağrısında bulunduğu Bahreyn'de, çoğunluktaki Şiiler, iktidardaki Sünni ailesini kendilerine yönelik olarak sistematik ayrımcılık yapmakla suçluyor.

Bu arada "Öfke Günü" protestoları için göstericilerin öğleden sonra toplanmasının beklendiği başkent Manama üzerinde helikopterlerin tur attığı bildirildi.

Gerginliği gidermeye çalışan Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife, her aileye 2650 dolar vereceğini açıklamış, hükümet, geçen yılki güvenlik operasyonlarında tutuklanan reşit olmayan kişileri serbest bırakabileceğinin işaretini vermişti.

14 Şubat, Bahreyn'de sembolik açıdan önem taşıyan bir tarih. Zira, 14 Şubat 2002'de Bahreyn hanedanı seçilmiş parlamento gibi demokrasi reformları yapmıştı.

ABD Donanması'nın 5'inci Filosu'na da ev sahipliği yapan Bahreyn, Batı açısından stratejik öneme sahip bir müttefik.

YEMEN'DE DE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Yemen'de de hükümet karşıtı gösteriler bugün 4'ünci gününe girdi.

Görgü tanıkları, başkent Sana'nın güneyindeki sanayi kenti Taiz'de, hükümet karşıtı göstericilerle Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında çatışma çıktığını belirtti.

Tanıklar, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığını, ancak durumu kontrol altına alamadığını söyledi.

Bu arada Sana'da, Mısır'daki ayaklanmadan esinlenen protestocular, polis istihbarat merkezine yürüyecekleri uyarısında bulundular.

Sana Üniversitesindeki göstericiler, Devlet Başkanı Salih karşıtı sloganlar atarken, polisin hükümet karşıtı 500 kadar protestocuyla Salih yanlısı 100 dolayında kişi arasında barikat oluşturduğu bildirildi.

Sana'daki protestocuların, son 4 gündeki gösterilerde tutuklananların serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

Yemen'de hükümet karşıtı gösteriler son haftalarda arttı. Ülkede gösteri için toplananların sayısı zaman zaman on binleri buldu. Gerginliğin artma ihtimali, 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Salih'i, 2013'te görevini bırakma sözü gibi önemli tavizler vermeye zorluyor.

CEZAYİRLİ BAKAN GÖSTERİLERİ ÖNEMSEMEDİ

Hükümet karşıtı protesto gösterilerinin gerçekleştiği bir başka ülke Cezayir'de ise Dışişleri Bakanı Murad Medelci, hafta sonunda yapılan protesto gösterilerini önemsemeyerek, bunun küçük bir azınlığın eylemi olduğunu söyledi.

Medelci Fransız Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, başkent Cezayir'de önceki gün yapılan gösterinin azınlığın işi olduğunu, bu hafta sonu yapılması planlanan gösterinin de bundan daha büyük olacağını sanmadığını belirtti.

Bu gösterilerin Tunus ya da Mısır'daki gibi halk ayaklanmasına başlangıç olmadığını ifade eden Medelci, "Cezayir Tunus değil. Cezayir Mısır değil" dedi.

Medelci, protestoları önemsememesine rağmen, ülkede 19 yıldır uygulanan olağanüstü halin birkaç gün içinde kaldırılacağını söylemişti.

Cezayir'de ordunun kökten dincilerin kazandığı seçimi iptal etmesinden sonra 1992'de olağanüstü hal ilan edilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız