SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bahşişe Ret, Hediyeye Tutanak

A- A+ PAYLAŞ
 
Hükümet, "yolsuzluk ve rüşvetle etkin mücadele" için farklı yolları devreye sokuyor.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, Bakan Taner Yıldız'ın onayıyla "Personel Etik Davranış İlkeler Yönergesi"ni devreye sokuldu. Bakanlık personelinin çalışmalarına ışık tutması için uygulamaya konulan yönergede ilginç uyarılar yer alıyor. İşte yönergedeki bazı uyarılar:
TORPİLE YELTENME:
Personelimiz siyasi ve etkin kişilere görevde yükselme, atama, terfi vb. kendine
yönelik talepleri iletmemeli ve onların konumlarından yararlanarak, bu taleplerini yerine getirmeye çalışmamalıdır. Görevini yerine getirirken kendisinin siyasi amaçlar için kullanılmasına müsaade etmemelidir.
HEDİYE VE BAHŞİŞ ALMA:
Personelimiz, yaptıkları hizmet ve yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya bir hediye alamaz ve menfaat sağlayamaz. Hizmetlerinden yararlananların kendi istek ve arzularıyla da olsa hediye, bahşiş gibi hiçbir menfaati kabul edemez, bu tür taleplerde bulunamaz.
HEDİYEYE TUTANAK TUT:
Personelimiz, teklif ne olursa olsun (hediye, rüşvet, bahşiş, menfaat, etik dışı davranış vb.) teklifleri reddetmelidir. Delil olarak dahi onu kabul etmemek ve teklifin etik olmadığını ve yasadışı olduğunu belirterek tepki verilmelidir. Hediye reddedilemez veya gönderene iade edilemezse, muhafaza altına alınmalıdır. En kısa süre içinde, yakında çalışan ve olaya tanık olanlarla birlikte derhal tutanak düzenlenmelidir.
HEMŞERİLERİ KAYIRMA:
Personelimiz, görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz ve aracılıkta bulunamaz; akraba, eş, dost ve hemşeri kayırmacılığı, siyasal kayırmacılık veya herhangi bir nedenle ayrımcılık veya kayırmacılık yapamaz. Herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulübüne yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamaz.
YETKİLİ MAKAMA BİLDİR:
Personelimiz, Yönetmelik ve bu etik davranış ilkeleriyle bağdaşmayan veya mevzuata aykırı iş ve eylemlerde bulunmalarının talep edilmesi halinde veya hizmetlerini yürütürken bu tür bir eylem veya işlemden haberdar olduklarında ya da gördüklerinde durumu yetkili makamlara bildirir. Yetkili makamlar ile kurum yöneticilerimiz ihbarda bulunan kamu görevlilerinin kimliğini gizli tutar ve kendilerine herhangi bir zarar gelmemesi için gerekli tedbirleri alır.
"SIR" VE "ÖZEL HAYAT" UYARISI:
Personelimiz görevi nedeniyle sahip olduğu kişilere yönelik resmi ve gizli olması gerekli bilgileri açıklamaz ve kimsenin kullanımına bu bilgileri sunmaz. Resmi görev ve davranışlarında ve özel hayatında uygunsuz bir şekilde başkalarının etkisi ve kontrolü altına girmemelidir.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız