SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakalım Ne Çıkacak?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:35:45
Bakalım Ne Çıkacak?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin “haksızlığı, hukuksuzluğu, uygunsuzluğu” sürekli tartışma konusu olan  imar kararlarının, 2006’da Tecde ve Karakavak Bölgesi için olanı hakkında İçişleri Bakanlığı’nca inceleme başlatıldı.  

Malatya Belediyesinin aldığı, çağdaş şehircilik ilkelerinden uzak, çoğunluğu kişisel istemli imar uygulaması kararları adli yargıdan sonra denetim birimleri tarafından mercek altına alındı. 

Yaptığı imar planlarında yeteri kadar kreş, anaokulu, ilk ve ortaöğretim, sağlık tesis ile yeşil alan ayırmayan Malatya Belediyesinden savunma istendi. 2006 yılında yapılan ve yeteri kadar sosyal donatı alanlarının ayrılmadığı Karakavak- Tecde revizyon imar planını onaylayan dönemin AKP’li Belediye Başkanı ve mevcut milletvekili Cemal Akın’ın yanı sıra, Meclis üyeleri ve İmar ve Şehircilik Müdüründen savunma istendi.  

İçişleri Bakanlığı’nın Temmuz 2013’teki onayına istinaden Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı görev emri doğrultusunda, haklarında ön inceleme kararı verildiği belirtilen dönemin başkanı, meclis üyeleri ve ilgili bürokratlarına birer yazı gönderildi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Dr. Mustafa Çiçek imzalı yazıda “Kişilerin, planlama mevzuatı ile kendilerine sunulma sunulması zorunlu bulunan donatı alanlarından yoksun bırakıldığı ayrıca uyulması gereken üst plan notları ya da ilgili bakanlıkların sınırlayıcı ilkelerine, plan bölgesinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen hava mania hattı ilkelerine de uyulmadığı” ifadeleri de yer aldı. 

Raporda, “Malatya kent bütünü revizyon imar planı kapsamında, plan etaplarından Malatya Karakavak Tecde bölgesi revizyon imar planının UTTA Planlama Projelendirme ve Danışmanlık Tic.Ltd. Şti. adına Yüksek Mimar Dr. Ahmet Lütfu Uzel tarafından hazırlandığı ve Malatya Belediye Meclisi tarafından 01.12.2006 tarih ve 182 sayılı kararı ile onaylandığı,

Plan müellifi tarafından hazırlanan imar planı açıklama raporunda; BU BÖLGE İÇİN ORTALAMA KONUT BÜYÜKLÜĞÜ KABULÜ: 130 m2, PLAN SINIRLARI KAPSAMINDA KONUT ALANI 2.890.000 m2, İNŞAAT EMSALİ: 1.50, AİLE BÜYÜKLÜĞÜ:4,5 KİŞİ ve sonuçta NÜFUS: 150.438 KİŞİ olarak gösterildiği” belirtildikten sonra, asgari donatı alanlarının planda gösterilmediği, okul ve yeşil alanlarının olması gereken ölçekten daha düşük gösterildiği, böylelikle de plan alanında yaşayacak kişilerin planlama mevzuatı ile kendilerine sunulma zorunluluğu bulunan donatı alanlarından yoksun bırakıldığı ifadelerine yer verildi.

Başmüfettiş yazısında, Karakavak- Tecde Kentsel Sosyal ve Teknik Alt Yapı alanlarının karşılaştırılmasına ilişkin rakamları da şöyle kıyasladı:

                                    İhtiyaç:       Planda ayrılan: 

Kreş+ana okulu alanı:   150.000m2    11.351m2 

İlk okul alanı                 676.971m2    99.851 m2

Ortaöğretim alanı          451.314m2     94.782 m2

Yeşil alanlar               1.504.380m2     573.314m2

Sağlık tesisi alanları       601.752m2    19.000m2

Bu rakamlara göre yapılan kıyaslamada;

Kreş- Anaokulu için 1 m2/kişi olması gereken sosyal donatı alanının planda 0.07 m2/kişi,

İlköğretim için 4,5 m2/kişi olması gereken sosyal donatı alanının planda 0.66 m2/kişi,

Ortaöğretim için 3 m2/kişi olması gereken sosyal donatı alanının planda 0.63 m2/kişi,

Yeşil alan için 10 m2/kişi olması gereken sosyal donatı alanının planda 3.81 m2/kişi,

Sağlık Tesisi için 4 m2/kişi olması gereken sosyal donatı alanının planda 0.12 m2/kişi olarak yapılmış olduğunun da ortaya çıktığı belirtildi.

Başmüfettişin, ilgililere gönderdiği yazıda, “Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı gibi, sözkonusu plan notları ile planın bir bütün olarak îmar mevzuatı ve plan yapımına ait esaslara dair Yönetmelikte yer alan tabloya göre incelenmesinde, mevzuatla hüküm altına alınan asgari donatı alanlarının planda gösterilmediği, okul alanları ve yeşil alanların olması gereken ölçekten daha düşük gösterildiği, böylelikle plan alanında yaşayacak kişilerin planlama mevzuatı ile kendilerine sunulma zorunluluğu bulunan donatı alanlarından yoksun bırakıldığı,

Diğer yandan imar planında uyulması gereken üst plan notlan ya da ilgili Bakanlıkların sınırlayıcı ilkelerine, plan bölgesinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen Hava mania hattı ilkelerine de uyulmadığı iddia edilmektedir.

Yukarıda ayrıntıları belirtilen Malatya Belediye Meclisinin 01.12.2006 tarih ve 182 sayılı karan ile onaylanan Malatya Karakavak Tecde bölgesi revizyon imar planının onaylanmasınaBelediye Başkam - Meclis üyesi- sıfatı ya da Belediye imar ve Şehircilik Müdürü- sıfatı ile katılarak mevzuata aykırı karar alınmasını sağladığınız, belediye meclisinin sözkonusu kararı ile plan alanında mevzuatın öngördüğü donatı alanların olması gerekenden çok az gösterilerek plan alanında yaşayanların başta TC Anayasası olmak üzere temel imar mevzuatı ile garanti altına alınan haklarının ihlal ettiğiniz iddia edilmektedir.

Yukarıda belirtilen iddia konusunda hazırlayacağınız yazılı ifadenizi ve ilgili tüm bilgi ve belgelerinizi bu yazının tarafınıza tebliğinden itibaren..yazılı olarak göndermenizi, ifadenizi hazırlarken bir müdafiinin hukuki yardımından yararlanmakta serbest olduğunuz, hakkında ön inceleme yapılan diğer görevlilerle birlikte ortak ifade hazırlayabileceğiniz, belirtilen şekillerde yazılı ifade göndermediğiniz takdirde ifade hakkınızdan imtina etmiş sayılacağınızın bilinmesini..”denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız