SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan '30- 50 Yıl' Dedi, 5 Yıl Sürmedi!

0
Güncellendi - 2016-01-11 03:45:53
Bakan '30- 50 Yıl' Dedi, 5 Yıl Sürmedi!
A- A+ PAYLAŞ

* Havalimanı terminali 5 yılda yetersiz hale geldi.. Bakan ne dedi, kimi suçladı?..

Geçtiğimiz yıl 750 bine yakın yolcunun taşındığı, geliş- gidiş olarak 7 bine yakın uçuşun gerçekleştirildiği Erhaç'taki Malatya Havalimanı terminal binası, 2010 yılında genişletilerek açılmasına ve açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, 20-30 yıl hizmet vereceği yolundaki açıklamalarına karşın aradan 5 yıllık süre geçmesine karşın ihtiyacı karşılamamaya başladı ve yetersiz kaldı. Aynı saatlere denk gelen uçuşlarda yoğunluk ve karmaşanın yaşandığı Malatya Havalimanı terminali ile ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise, bu yetersiz kapasite ile ilgili olarak, daha sonra konuştukları bakan Yıldırım'ın dönemin milletvekillerini işaret ettiğini söyledi.

BAKAN O GÜN NE DEMİŞTİ?

O dönemki terminal binasının yetersizliği üzerine inşa edilen yeni terminal binasının açılış töreni 27 Kasım 2010 günü yapılmış, o dönem de Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, açılış töreninde şunları söylemişti:

"...Malatya'da bugün havaalanın yenilenen terminalini açmakla kalmıyoruz, Malatya'nın yeni geleceğinin başlangıcını da yapıyoruz. Bu terminal, 24 Şubat 2008 tarihinde bir kış gününde yaptığım ziyarette, 'Bu terminal binası Malatya'ya dar geliyor. Bunu yeniden yapmamız lazım, Avrupa şehirlerine yaraşır bir terminali Malatya'ya kazandırmak görevimizdir.' dedik. O gün bunun kararını vermiştik. İşte bugün açılışını yaptığımız terminal, 1,5 milyon yolcuya hizmet verecek bir terminaldir. Bugün verdiğimiz o sözü yerine getirmenin mutluluğunu, bahtiyarlığını sizlerle birlikte yaşıyoruz. Yeni terminalimiz Malatya'ya hayırlı uğurlu olsun. 2008 Şubatı'nda aldığımız kararla Malatya askeri havaalanı içinde sığıntı gibi hizmet veren Malatya havaalanını uluslar arası düzeyde bir havaalanı yaptık. Kimse daha Malatya'ya yeni bir havaalanı gibi bir şeyi telaffuz etmesin. Bu havaalanı Malatya'nın 20 yıl, 30 yıl, 50 yıl hizmetini verecek hale gelmiştir. İcap ederse tekrar büyütürüz. Ne lazımsa yaparız ve bu havaalanı Malatya'ya sürekli hizmet verir hale gelecektir...

[caption id="attachment_139283" align="alignleft" width="481"]5 yılda yetersiz kalan havalimanı terminalinin yenilendiği 27 Kasım 2010'daki açılış töreninden.. Havalimanı terminalinin yenilendikten sonra 27 Kasım 2010'daki açılış töreninden..[/caption]

...Uçakla seyahatin Malatya'da nereden nereye geldiğini rakamlarla söyleyelim; 2002 yılı sonunda Malatya'ya bir yılda 87 bin insan uçakla seyahat etmiş. Gelmiş gitmiş. 2009'da bu rakam 500 bine dayanmış, 5 kat artış giin, Battalgazilerin memleketi Malatya'ya da bunu yapmamız gerçekleşmiş. Dünya'da havacılıkta artışlar yüzde 5. Ama Malatya yüzde 500 seviyesinde hava taşımacılığında gelişme kaydetmiş. İşte bu terminal, bu pist, bu tesisler olmasaydı, hava taşımacılığı yaygınlaştırılmasaydı, bu rakamlara nasıl ulaşacaktık? Elbette ki ulaşamazdık. 2002 yılında gelen uçak sayısı bir yılda bin 200, 2009'da bu sayı 4 bin 600 olmuş. Neredeyse 4 kat artışta uçak sayısında yaşanmış. Bu sene durum ise, geçen yıla göre uçak ve yolcu sayısında yüzde 13 artış var. Malatya'da hava taşımacılığındaki artış devam ediyor. Bu güzel bir şey. Şayet, bu artış devam ettiği müddetçe biz de burada ne ihtiyaçlar varsa onları da dikkate alacağız."

BUNUN SEBEBİ "SABIRSIZ" MİLLETVEKİLİ- MİLLETVEKİLLERİ Mİ?..

Bu arada, Malatya'nın birçok önemli yatırımının, örneğin Erkenek, Karahan tünelleri, Arena Stadı vs. gibi projelerin, yeterli araştırmalar yapılmadan başlatılması, gerekli fizibilite çalışmalarının yeterince yapılamaması ile ilgili sıkıntıların, bazı AKP'li milletvekillerinin projeyi yürüten devlet kurum ve kuruluşlarına yaptıkları "bilinçsiz" baskılar ve "acele"den kaynaklandığı iddialarını, Malatya Havalimanı Terminali için de doğrulayan sözler, geçtiğimiz günlerde Malatya'da basın toplantısı düzenleyen AKP Milletvekili Mustafa Şahin'den gelmişti.

Terminalin açıldığı 2010 yılında AKP İl Başkanlığı görevini yürütmekte olan Şahin, geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında bu durumu şöyle ifade etmişti:

"Bilindiği gibi yanılmıyorsam her halde 2009 yada 2010 yılında mıydı, şuanda mevcut havaalanı terminalinin olmuş olduğu alan genişletilmesi için siyasi o günkü milletvekili arkadaşlarımız bir çaba sarf etmişlerdi. Ama bunun yeterli olmadığını o günkü bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a söylediğimizde, ‘Biraz acele etmeseydiniz, biraz sabretseydiniz, size biraz daha nitelikli, biraz daha donanımlı bir havaalanı yapacaktık. Milletvekillerinize sorun’ diye bir ifade kullanmıştı. Milletvekillerimizde o günkü şartlardaki havaalanı terminalinin vatandaşların rahat etmesi için biraz acele etmişlerdi. Ama şuanda yeterli değil. Malatya ile Elazığ havaalanı sürekli karşılaştırılıyor. Ancak Elazığlılarda kendi havaalanından memnun değiller. Büyükşehir olan Malatya’mıza şuandaki havaalanı kesinlikle yakışmıyor. Bazı arazilerin sivil havaalanına devri için onları aldık. Şuanda pistte bir sorun yoktur, terminal binasının ne olursa olsun Malatya’mıza yakışacak nitelikte ve daha donanımlı bir terminal binasının yapılması için gayret gösteriyoruz. Şuanda terminal binasının yeniden yapılması ihtiyacı karşılar” şeklinde konuştu.

AKP eski milletvekili Ömer Faruk Öz de, inşa aşamasında, elverişsiz yer seçimi, yetersiz zemin etüdü ve proje eksikleri yüzünden bir türlü tamamlanamayan Karahan ve Erkenek tünelleri başta olmak üzere, Malatya'daki birçok "sorunlu" iş dolayısıyla tepkilerini ilettikleri yetkililerin, "Bu sorunların, bir AKP Malatya milletvekilinin yapılan işlerin doğasına aykırı olan baskıları ve acelesinden kaynaklandığı" yolundaki yakınmalarını dinlediklerini söylemişti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Sedat dere (7 yıl önce)
    malatya büyükşehir belediyesi yakışan yeni bir sivil havaalanı yapılacak cumhurbaşkanı söylemişti malatya büyükşehir eski havaalanı yükün kadar yede değil bu icin malatya büyükşehir belediyesi yakışan yeni bir havaalanı yapılacak cumhurbaşkanı söylemişti malatya bu hak ediyoru bunu için cumhurbaşkanı teşekkür ederim kıs kanar cadıların ben malatya büyükşehir belediyesi mabesem resim çiziyorum tiyatro oynuyorum ve engeli hem cumhurbaşkanı hemde başbakan beyle bir projesi malatya kazdır için teşekkür ederim Sağlam az ederdim
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (8 yıl önce)
    Kaç defa yazıldı.Bu terminal binası B.Şehir Malatya'ya yakışmıyor.İki yada üç uçak yolcusu bir araya gelince yolcular giden bölümüne sığmıyor.İşlemini bitiremediği için zor bela uçağa yetişenler ve hatta uçağı kaçıranlar olduğuda bir vakıadır.Binali bey 40-50 sene yeter lafı edince galiba Malatya'yı Erzincanla karıştırmış.Yapılacak en doğrusu Yeni ve modern Malatyamıza yakışacak bir terminal binası yapmaktır.Hep söylüyorum.Öteden beri Malatya Ankaranın gözünde kıymeti harbiyesi olmayan ne versen başının üstüne koyan ağzı var dili yok küçük bir şehir.Mailletvekillerimizde bu inançta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (8 yıl önce)
    Mevcut Havalimanı birçok il'de olmayan 2 adet pistte sahip bu Malatya için büyük bir avantaj tabi ki terminal binası yetersiz mevcut binanın yan tarafı boş arazi oraya da ayrı bir terminal yapılarak büyük şehirlerdeki gibi biri GELEN yolcu diğer ise GİDEN yolcu terminali olarak kullanılabilir. Mevcut terminal 5-6 yıl oldu yapılalı yıkıp yeniden yapmak kamu kaynaklarını etkili ve verimli kullanımı ilkesine de uygun olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • SAYIN BAKANIM MALATYA MILLET VEKILERIMIZ MAAS VE ETIKET MERAKLILARDI
    0
    0
    Yanıtla
  • yağmur (8 yıl önce)
    Mevcut bir önceki ikdidar milletvekilleri ancak bu kadar ileriyi görebiliyor başka yerlere gitmediklerinden dolayı bu tavuk kümesine benziyen ve okadar küçük havaalanı ile yetiniyorlar kapasite
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (8 yıl önce)
    Burda bahsedilen milletvekili Öznur Çalık mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı44 (8 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Tabiki Öznur Çalık Malatyada hangi proje varsa acele etmekten öte gitmedi.En önemli göstergesi Malatyaya yapılan hastaneler hepsi yarım yamalak ve çoğu eksik şekilde hizmet veriyor.Malatya devlet hastanesi kaç defa tadilat gördü hala da görüyor.İş bilmez insanlar Malatyayı mahvetti
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    MALATYA YA BU KÜÇÜK HAVA ALANINI UYGUN GÖREN BAKAN KENDİ MEMLEKETİ ERZİNCAN'A KAT KAT BÜYÜĞÜNÜ YAPTIRIYOR. TABİ KOMİK OLAN BİZİM VEKİLLER UYUYOR. İLERİYİ GÖREN VEKİLLER OLSAYDI ONA GÖRE HESAP YAPARDI. NERDEEEE. HAK GETİRE.
    0
    0
    Yanıtla