SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Dedi ki; ''Tereddüt Edecek Bir Durum Yok..''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Malatya'da kuş gribi şüphesi görülen tavukların halka dağıtılmasıyla ilgili gelişmeyi değerlendirerek, halk sağlığıyla ilgili tüm tedbirleri aldıklarını söyledi. Bakan, katıldığı iki ayrı toplantıda, bu konudaki soruları yanıtladı. Vali Halil İbrahim Daşöz de, konuyla ilgili açıklama yaptı.

"TÜM TEDBİRLER ALINDI.."
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Projesi toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, Malatya'da yaşanan olayla ilgili son durumu sorması üzerine Eker, tüm tedbirleri aldıklarını ifade etti. Malatya'daki rendering tesisi ve kesimhanedeki tüm kanatlılara el konulduğunu ve tesisten piyasaya sürülenlerin de toplatıldığını anlatan Eker, dezenfeksiyon işlemlerinin yapıldığını ve halk sağlığı açısından tüm tedbirlerin alındığını kaydetti. Eker, ayrıca kanatlı hayvanları Elazığ'dan Malatya'ya sevk yapanlar ve tesis yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Bir gazetecinin, "Kuş gribi şüphesi taşıyan tavukların süpermarketlerden toplatıldığını, ancak bu zaman zarfı içerisinde tavuk yiyen vatandaşlarla ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığı?" yönündeki sorusu üzerine Bakan Eker şunları söyledi:

"Tarım Bakanlığı yetkilileri pazar günü hastalık tespiti yaptılar. Her ihtimale karşı bayilerdeki kanatlılar toplatıldı. En geniş manada tedbir için yapıldı. Bugüne kadar karantina kapsamında 600-700 bin hayvan olmasına rağmen biz 1 milyonun üzerinde kanatlı itlafı yaptık. Bu manada halk sağlığı açısından tereddüt edecek bir durum yok".

YİNE SORULAR VE..
Bakan Eker, Ankara'da ayrıca Veteriner Hekimler Derneği'nin 76. kuruluş yıldönümü nedeniyle Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kuş Gribi ve Düşündürdükleri Paneli"ne katıldı.

Eker, panelden ayrılışında gazetecilerin Malatya'daki son kuş gribi vakası hakkında Malatya Valiliği'ne açıklama yapılmaması talimatı verilip verilmediği yönündeki sorularını cevaplandırdı.

Eker, bu konu hakkında dün detaylı açıklamanın yapıldığını belirterek, "Malatya'daki bir rendring tesisine izinsiz, yani sağlık raporu olmadan, Elazığ'daki bir kümesten tavuk nakli yapıldı ve onun üzerine tesise el kondu. Her ihtimale karşı kesimhaneye depodaki etlere ve dağıtılan bayilere el kondu. Bunlar imha edildi, dezenfekte edildi. En geniş anlamıyla bütün tedbirler alındı. Valiliğe açıklama yapmaması gibi bir şey söz konusu değil. Toplumu tek elden, tek merkezden bilgilendirmek için Ulusal Koordinasyon Merkezimiz var. Tüm açıklamalar buradan yapılıyor" diye konuştu.

PERŞEMBE GÜNKÜ AÇIKLAMA..
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi'nden, Elazığ'daki kuş gribi olayı ve Malatya'ya yansıması ile ilgili olarak 9 Şubat Perşembe günü yapılan açıklama aynen şöyleydi:

"05/02/2006 Pazar günü Elazığ-Merkez-Işıkyolu Köyü’ndeki bir kümeste 1 (bir) adet ölü tavuk bulunduğu ihbarı İl Tarım Müdürlüğü’ne ulaşmıştır. Yapılan ilk inceleme sonrası kümesteki ölük tavuk, teşhis için Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne İntikal ettirilmiştir. Laboratuar sonucu 08/02/2006 Çarşamba günü alınmış ve açıklanmıştır.

Ancak aradaki zaman zarfı içinde örnek alınan kümesteki bazı tavuklar sevk raporu olmaksızın Malatya ilinde faaliyet gösteren bir rendering tesisine gönderildiği belirlenmiştir.

Bunun üzerine; Malatya ilindeki sevk yapılan tesis karantina altına alınmış, ancak tedbir olarak firmanın stoklarındaki ve piyasa sürdüğü tüm kanatlı et ürünleri de toplatılarak imha edilmiştir. Elazığ ilindeki işletme sahibi, nakliyeci ve Malatya ilindeki tesis yetkilileri hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. Alınan bu tedbirler ile muhtemel riskler önlenmiştir. Olayda halk sağlığı ile ilgili endişe verici bir durum bulunmamaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız