SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan F-16'yı Düşürdü!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:55:44
Bakan F-16'yı Düşürdü!
A- A+ PAYLAŞ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan F-16 Simülatör Eğitim Merkezi, düzenlenen törenle açıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, açılış töreninde kullandığı F-16 uçağını düşürdü. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan dünya çapında teknolojik olarak en gelişmiş F-16 Simülatör Eğitim Merkezleri, 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı. Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halis Burhan ve çeşitli ülkelerin askeri ataşeleri katıldı. Törende açılış konuşmaları öncesinde F16SİM Projesi hakkında F-16 Simülatörü Proje Müdürü Pelin Erişen bilgiler verdi. Erişen’in verdiği bilgilerin ardından simülatörler üzerinden canlı savaş senaryosu gerçekleştirildi.

“TÜRKİYE ORDUSUYLA GURUR DUYUYOR”

Törende konuşan Bakan Yılmaz, F-16 Simülatör Eğitim Merkezi’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na hayırlı olmasını dileyerek, “Başta hava şehitlerimiz olmak üzere bu vatan için can vermiş tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize, hayatta olanlara Allah’tan uzun ömür diliyorum. Bu vatan onları hiçbir zaman unutmayacaktır. Şehitler için müjde kesindir. ‘İsteme benden makber sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.’ Dolayısıyla yerleri cennettedir. Makamları da peygamberin yanındadır. Bizim inancımızda en ulvi makamda budur” diye konuştu. 

Türkiye’nin ordusu ve Hava Kuvvetleri’yle gurur duyduğunu belirten Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’nin başı dik, alnı açıksa, sesi gür çıkıyorsa bunu Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücüne, Türk Hava Kuvvetleri’nin caydırıcılığına borçluyuz. Ustalık tecrübenin birikiminden oluşur. Ne kadar ustasın o kadar çok tecrübeye sahipsin. O kadar çok tecrübeye sahip olabilmek içinde o kadar çok eğitim almak lazım. Ne kadar eğitim o kadar tecrübe ve ne kadar tecrübe o kadar da ustalıktır. Ben Türk Hava Kuvvetleri’nin başındaki komutan olmak üzere tüm pilotlarımızın bu ustalık seviyesine geldiğine inancım tamdır. Güzel bir söz vardır; ‘tetiği çeken bilek değildir, yürektir’ diye. Yürekleri vatan aşkıyla çarpan başta komutanımız olmak üzere bütün pilotlarımıza bu F-16 simülatörü eğitimiyle kazanacakları bilgiyle 21. yüzyılın güçlü Türkiye’sinde güçlü bir silahlı kuvvetlerinin parçası olaraktan güçlü bir Türk Hava Kuvvetleri’ni oluşturacaklarını ve dosta güven düşmana caydırıcılık sağlayacak bir yapıda olacağına inancım tamdır. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

“YILLAR ÖNCESİNDEN ORTAYA KONAN VİZYONUN ESERİ”

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise yaptığı konuşmada, Türk Hava Kuvvetleri’nin vizyonu, sahip olduğu güçlü kurum kültürü, nitelikli insan gücü ve millî sistemlerle perçinlenmiş bağımsız harekât yetenekleri ile “kıtasında etkin, bölgesinde lider bir hava, uzay ve bilgi gücü” olmakta olduğunu vurguladı. Hava Kuvvetleri’nin Vizyon-2035 hedeflerini gerçekleştirmek ve çağıyla yarışını sürdürmek maksadıyla günün ve geleceğin ihtiyaçlarına uygun olarak teşkilatında, eğitiminde, silah, teçhizat ve sistemlerinde önemli bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunu belirten Öztürk, “Türk Hava Kuvvetleri, milli imkanların mümkün olan en yüksek oranda kullanıldığı birçok projeyi aynı anda hayata geçirmekte; hatta bu projelere yön vermektedir. Bugün açılışı yapılacak F-16 simülatörleri, ülkemiz mühendislerinin Hava Kuvvetleri personeli ile müşterek çalışması sonucu üretilen milli sistemlerdir ve yıllar öncesinden ortaya konulan vizyonun eseridir” dedi.

“PİLOTLAR DAHA ETKİN EĞİTİLECEK”

Her dönemde ileri teknoloji ürünlerini envanterinde barındıran Hava Kuvvetleri’nin uzun yıllardır tüm seviyelerdeki uçuş eğitimini simülatör sistemleri ile desteklediğini vurgulayan Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“1980’lerde başlayan F-16 projesinde de üç adet simülatör temin edilerek etkinlikle kullanılmıştır. Ancak bugün hizmete aldığımız yeni nesil simülatörlerin bazı üstün özellikleri, uçuş eğitiminde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yeni simülatörler ile gerçek uçuşta yüksek risk taşıyan görevlerin icra edilmesi; maliyeti yüksek füze veya bomba atış eğitimlerinin yapılması; çok sayıda uçak ile karmaşık görevlerin uçulabilmesi; olumsuz meteorolojik şartlar veya uçak sistem arızaları oluşturularak pilotlara eğitim verilmesi mümkün hale gelmiştir.F-16 simülatörleri ile yapacağımız eğitimler sayesinde; pilotlarımızın daha etkin eğitilmesi, uçuş emniyetinin artırılması, kaza-kırımların önlenmesi, zamandan, bütçeden ve iş gücünden önemli oranda tasarruf edilmesi sağlanacaktır. Yeni simülatörlerimizin ‘Nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap’ felsefesini hayata geçiren, daha iyi eğitilmiş ve daha caydırıcı bir Hava Kuvvetlerinin oluşturulmasında önemli katkıları olacaktır.”

BAKAN YILMAZ F-16 UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ

Yapılan konuşmaların ardından F-16 Simülatör Eğitim Merkezleri’nin çalışı gerçekleştirildi. Açılış törenin ardından Bakan Yılmaz ve Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, F-16 Simülatör Merkezi’ni gezdi. Simülatör Merkezi hakkında Bakan Yılmaz’a bilgi verildi. Bu sırada simülatörün başına geçen Bakan Yılmaz, F-16 uçağını kullandı. Pilotların yardımıyla F-16 uçağını pisten kaldıran Bakan Yılmaz, bir süre sonra uçağı yere düşürdü. Bunun üzerine devreye giren pilot öğretmenler uçağı tekrar kaldırarak Bakan Yılmaz’a kullanım hakkında bilgiler verdiler.

F-16 Simülatör Eğitim Merkezleri’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bünyesinde bulunan F-16 pilotlarının tam ve kısaltılmış harbe hazırlık, harbe hazırlığın devamı ve harbe hazırlığın tazelenmesi eğitimlerinin daha maliyet etkin bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlaması hedefleniyor. İçerisinde gerçeğe uygun ve son teknoloji silah ve sensör eğitimlerinin verileceği ‘Tam Görev Simülatörü’ ile ‘Silah Taktik Eğiticileri’ yer alıyor. Bu merkezler; 4. Ana Jet Üs Komutanlığı-Ankara, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı-Balıkesir, 6. Ana Jet Üs Komutanlığı-Bandırma, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı-Diyarbakır ve 5. Ana Jet Üs Komutanlığı-Merzifon ile 3. Ana Jet Üs Komutanlığı-Konya’da kurulacak. F16SİM Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Tam Görev Simülatörleri, Silah Taktik Eğiticileri, İleri Hava Kontrolör Eğiticisi ile Dibrifing ve diğer eğitim sistemleri kazandırılacak.

F-16 SİMÜLATÖRÜ TEDARİKİ PROJESİ İLE GERÇEKLEŞEN İLKLER

Tam Görev Simülatörü; Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiş, eğitimde bulunan pilotun etrafında, insan görüşüne en yakın nitelikte ve 360 derece sürekli görüntü sağlayabilen küresel görüntüleme sistemine sahip ve gerçek uçakla yapılabilecek görevlerin tümünü icra edebilecek ilk simülatör. Silah Taktik Eğiticisi; Tam Görev Simülatörü ile icra edilebilen görevlerin büyük kısmının aynı doğrultuda yapılabildiği ve maliyeti etkin bir şekilde yaygınlaştırma amaçlı kullanılabilen ilk simülatör. İleri Hava Kontrol Eğiticisi; havadan yere taarruz görevlerinde pilotların hedefe yerden yönlendirmesini yapan İleri Hava Kontrollerinin eğitilebildiği ilk simülatör. Bu simülatörlerle ilk defa sanal ortamda etkileşimli bir şekilde farklı simülatörlerin birbirlerine ağ üzerinden bağlanması ile iki ve dörtlü kol uçuşu gerçekleştiriliyor. Simülatör eğitim merkezlerine, Türk Silahlı Kuvvetler Bilgisayar Ağı (TSK-NET) üzerinden haberleşebilmeleri yeteneği kazandırılarak, ilk defa coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan 20’den fazla pilotun aynı görevi eş zamanlı olarak sanal ortamda aynı coğrafyada icra edilmesi kabiliyeti yeteneği kazandırılıyor. Taktik İzleme Merkezi, uluslararası katılım ile gerçekleştirilen Anadolu Kartalı benzeri geniş kapsamlı görevlerin simülatörler ile sanal ortamda icrasının ve merkezi noktadan değerlendirilmesinin yapılabildiği bir merkez. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ileride tedarik edebileceği simülatörlerinde de kullanılabilecek yüksek çözünürlüklü ilk ortak veri tabanı ile bu veri tabanını idame ettirme yeteneği sağlıyor. Tam Görev Simülatörü ile gece görüş gözlüğü ve kaska monteli nişangah sistemi simülasyonu gerçekleştiriliyor. Havada yakıt ikmali ve havadan ihbar ve kontrol uçağı ile Link-16 kabiliyeti benzeri modern yeteneklerin simülasyon kabiliyeti sağlanıyor.

EĞİTİMDE SİMÜLATÖR KULLANIMIN GENEL KAZANIMLARI

Simülatör kullanılarak icra edilen eğitimler gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre maliyeti daha düşük. Simülatörde eğitim gerçek ortamda eğitim sırasında karşılaşılacak tehlikeler olmadan güvenli ortamda gerçekleşiyor. Gerçek uçak ile eğitim hava şartlarına bağlı iken simülatör eğitimi istenilen zamanda ve istenilen meteorolojik koşullarda gerçekleştirilecek. Zaman kısıtlaması olmadan simülatörlerde eğitim aynı şartlarda istenildiği kadar tekrarlanabilecek. Gerçek uçakta pilota ve uçağa zarar vermeden gerçekleştirilemeyecek acil durum eğitimleri simülatör eğitimde önceden öğretilebilecek. Görev sırasında yapılan hatalar görev bitmeden gösterilerek eğitim farkındalığı oluşturulmasına katkı sağlanacak. Öğretmen pilotun eğitimdeki pilotu tam zamanlı değerlendirmesi ve yönlendirme kabiliyeti arttırılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız