SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Israrlı, İndirecek!

A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut’taki heykellerin korunması için Kâhta’ya indirileceğini, yerlerine kopyalarının konulacağını söyledi.
 
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut heykelleri konusunda karar aşamasına geldiğini söyledi. Günay, “Ben heykellerin aşağıya taşınması noktasındayım. Benim güvendiğim bilim adamları da buna destek veriyor. Dağa replikalarını (kopya) koyacağız. Her gece rüyalarıma giriyor. Mümkün olsa yorganımı üstlerine örteceğim” dedi. Sanat tarihçileri, ‘2000 yıldır orada bir şey olmadı, şimdi mi olacak?’ diyor. Bu konu çok tartışılacak ama 10 yıldır benim yüzümde bile çok şey değişti, onlarda olmaması mümkün mü?” diye konuştu.
 
Günay, şunları anlattı: “Bu heykellerde yüzyılların yarattığı yıpranmalar var. Korunmalarına ilişkin ODTÜ dahil, birçok yerden öneri geldi. Ama bunlardan hiçbiri beni tatmin etmedi. Dayanıklı hale gelmesi için bir kimyasal ile kaplanması gerekiyor. ‘getirin o kimyasalı’ diyorum ortada yok. Çadırla, camla kaplanması önerisi var. Kışın dağda sert rüzgar esiyor, hiçbiri olmaz.” 
 
“Dayanıklı olması için bizzat yeri kazıp, temel atmak gerekir. Oranın yapısını bozarız, daha fazla zarar verebiliriz. Çok şiddetli rüzgar esiyor. Rüzgar, yerdeki küçük parçaları hareketlendiriyor ve bu küçük parçalar, her gün heykelleri dövüyor. Heykeller kil taşından. Yüzeyindeki detaylar yok olmaya başladı. Isı, kışın eksi 40 dereye kadar düşüyor. Buzlanma oluyor, bu da zarar veriyor.”
 
Bakan Günay: “Nemrut’a ilk kez 20 yıl önce Ağrı’da askerlik yaparken gitmiştim. 20 yıl sonra gittiğimde heykellerdeki tahribatı görebiliyorsunuz. Heykeller sonuçta başka bir bölgeye değil, 800 metre aşağıya Kâhta’ya taşınacak. Benim fikrim budur. Şimdi taşınacakları müzeyi yapmaya kalksak, zaten en az 3-5 yıl alır.”dedi.
 
AĞBABA'NIN TEPKİSİ..

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Nemrut  heykellerinin yıprandıkları gerekçesi ile dağdan helikopter ile indirilerek müzeye konulmasını istediği şeklinde yer alan haberlerin ardından CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba  eleştirerek “Böyle bir iktidardan başka ne beklenir ?” diye sordu.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın , dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı'ndaki heykellerin doğa koşulları nedeniyle sürekli yıprandığını, korunmaları için dağdan helikopter ile indirilip bir müzede sergilenmelerini istediğini açıklaması üzerine CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Dünyanın en değerli varlıkları arasında yer alan, Dünyanın 8.Harikası olarak değerlendirilen Nemrut Heykelleri’nin yerinden kaldırılarak taşınması düşüncesi ancak bu iktidarın Kültür Bakanının aklına gelebilecek bir düşüncedir. Nemrut Heykellerinin en önemli özelliği  heykellerin 2.150 metre yükseklikte yapılmış olmasıdır.Yani heykelleri muhteşem kılan Sayın Bakanın indirilmesini istediği yükseklikte yüzyıllardır kalabilmesidir.”dedi.
 
Ağbaba sözlerini şöyle tamamladı:
“Heykellerin ziyaret edilmesindeki en önemli sebeplerden biri de güneşin doğuşu ve batışının muhteşem manzara eşliğinde izlenebilmesidir. Sayın Bakanının kendi bakanlığının internet sitesinde bile   -Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir- denilmektedir. Yani Nemrut’u Nemrut yapan bulunduğu yerdir. Binlerce metre yükseklikte heykellerin yapılmasının muhteşemliğini ve güneşin doğuşu ve batışını izleme isteği bölgeyi turizm cenneti yapmıştır. Nemrut Heykellerinin bulunduğu yerden 800 metre aşağıya taşınmasının bölgenin turizmini olumsuz şekilde etkileyecektir. Nemrut tüm dünya insanlarının ortak değeridir .Elbetteki Nemrut Heykellerinin korunması mutlaka sağlanmalıdır. Ancak bu koruma heykellerinin helikopter ile alınıp başka yere taşınması ile değil, bulundukları yerde yapılmalıdır.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız