SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bakan, Konuya Sıcak Baktı"

A- A+ PAYLAŞ
Erzurum'da yapılan Müstakil Sanayici İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Genel İdare Kurulu Toplantısı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’da katıldı. MÜSİAD Malatya Şubesi tarafından Bakan Yazıcı'ya,  'Malatya’nın Gümrük Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu 5 maddelik rapor sunuldu. 
 
"BAKAN KONUYA SICAK BAKTI"
 
MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakan Yazıcı'nın, Gümrük Müdürlüğü’nün OSB’ye taşınması, İhracatın ve gümrük işlemlerinin direkt Malatya’dan yapılması önerisine sıcak baktığını söyledi. Şahin, yer tahsisi durumunda bunların gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. 
 
VALİ SARAN İLE GÖRÜŞÜLDÜ 
 
Konuyla ilgili Malatya Valisi Ulvi Saran ile de görüştürlerini belirten Şahin, yaptığı açıklamada, "Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya sunulan Malatya’nın Gümrük Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu raporun Başta Malatya Milletvekilleri, Ticaret Sanayi Odası, Sivil Toplum Kuruluşlarına gönderildi." dedi. 
 
 Bakan Yazıcı'ya sunulun raporda şu konular yeraldı ;
 
1. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nün, Malatya Organize Sanayi Bölgesine taşınması ve bütün gümrük işlerinin buradan yürütülmesinin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz. Aynı yerde  bir konteyner ve tır parkının da oluşturulması ayrıca kapalı bir antrepo yapılması ithalat ve ihracatçının işini kolaylaştıracaktır. 
 
 
2. Malatya da yıllık 6 – 7 bin konteynerlik ihracat olduğu düşünüldüğünde, İhracatın ve gümrük işlemlerinin direkt  Malatya’dan yapılabilmesi için Malatya’da bir konteynır parkı ve yükleme alanı tesis ve temin edilmesi gerekmektedir. Boş konteynırların Malatya’ya getirilmesi, ihracatçılara ve gemi firmalarına maddi yük getirdiği için, tercih edilmemektedir. Bu sıkıntının ortadan kaldırılması ve ihracatçıların kendi mallarını direkt olarak yükleyip gümrük işlemlerini yerinde yaptırarak ihracatını gerçekleştirmiş olacaktır. Hükümetimiz tarafından Malatya-Mersin , Samsun, İzmir veya İstanbul Limanlarının navlun farklarının  % 35’inin, 2 yıl süreyle karşılanması halinde, 2 yıl sonra sistem oturacak ve hükümetin desteğiyle Malatya’ya ve ihracatçılara büyük kolaylıklar sağlanmış olacaktır. Ayrıca Gümrük müşavirlik hizmeti ve tır taşımacılığı aracılığıyla istihdam sağlanacak, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır.  
 
3. Kayısı İhracatçıları için; Gümrük kapılarında yaşanan ciddi bir sıkıntı bulunmamakla birlikte, Avrupa’da kükürtle ilgili sorunlar halen devam etmektedir.
 
4. Özellikle Habur Sınır kapısını kullanan işadamlarımız, sınırdan tekrar Türkiye’ye dönüş yaparken, çok fazla beklemektedirler(Ortalama 8 saat) Bu sıkıntının aşılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. 
 
5. Kuzey Irak’taki yönetim boşluğu, işadamları tarafından bir muhatap bulunamaması sıkıntılara yol açmaktadır. Bu sorunun çözülmesi, hukuki boşluğun bir an önce doldurulması, yatırımcı ve işadamları için olumlu katkılar sağlayacaktır." 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız