SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Malatyalı Çiftçileri Uyardı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:16:47
Bakan Malatyalı Çiftçileri Uyardı
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  çiftçiye 'Geç Zirai Don' uyarısı yaptı. Sıcak geçen Şubat ayının ardından tarımsal üretimde erken uyanma ve erken çiçeklenme görüldüğünü söyleyen Bakan Eroğlu;  “Nisan ve Mayıs, geç zirai don meydana gelmesi riski bulunan aylar. Üreticilerimiz, meteorolojik uyarı ve risk haritalarımızı mutlaka takip ederek tedbirli olsunlar”  dedi. 

Uzun yıllar değerlerine göre ilkbahar geç donlarının en son görülme tarihleri incelendiğinde; Malatya civarında 23 Nisan gününe kadar don görülme riski bulunduğuna dikkan çeken Prof Dr. Eroğlu, "Nisan ayının 2. haftasında ülke genelinde bitkisel üretime zarar verecek önemli bir don olayı beklenmemektedir. Uzun yıllar ortalama verilerine göre Nisan ayının 3. ve 4. haftalarında ise ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde zirai don görülme riski mevcuttur. Bu nedenle üreticilerimizin önümüzdeki süreçte ürünlerini zirai don zararlarından korumak veya zararlarını en aza indirebilmek için Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sayfasındaki Zirai Don Uyarı Sistemi kullanmaları, kurumumuz tarafından yapılan zirai don uyarılarını ve web sayfasında yayınlanan Zirai Don Risk Haritalarını takip etmeleri faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

“2007–2012 yılları kapsayan 6 yıllık dönemde 44 zirai don uyarısı yapılmış ve yüzde 90’ın üzerinde tutarlılık sağlanmıştır”  diyen Bakan Eroğlu şunları söyledi; “Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar Mart, Nisan ve Mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır. Bu donlar, bitkiler için en hassas dönem olan uyanma, çiçeklenme ve meyve bağlama dönemine rastladığı için ciddi risk yaratmaktadır. Uzun yıllar sıcaklık ortalamalarına göre nispeten sıcak geçen Şubat ayından sonra bağlarda erken uyanma ve meyve ağaçlarında erken çiçeklenme görülmüştür. Bu nedenle Mart ayında meydana gelen don olayları bazı bölgelerimizde tarım ürünlerinin zarar görmesine yol açmıştır. Örneğin kayısı ağaçları çiçeklenme döneminde -2,9°C’de zarar görmeye başlarken Malatya Erhaç’da 19 Mart 2013 sabahı minimum hava sıcaklığı -7.6°C’ye kadar düşerek bölgedeki kayısı ağaçlarında don zararına neden olmuştur.”

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız