SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Projeyi Anlattı

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde etçi damızlık sığır işletmeciliği yatırımları desteklenecek" dedi.

Erzurum'da Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımlarıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kapsamında Uygulanacak Yeni Hayvancılık Desteklemeleri" toplantısı gerçekleştirildi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu'ndaki toplantıda Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Tarım Bakanlığı müsteşarları, Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

BAKAN EKER, PROJEYİ ANLATTI
Bölgenin ekonomik kalkınması için DAP'ın önemine değinen Bakan Eker, "Doğu Anadolu Bölgesi, coğrafi bölgeler arasında yüzölçümü itibariyle birinci, nüfusu ile yedinci sırada. Bölgenin nüfus artışının Türkiye'nin üçte birine ancak ulaşması, bölge dışına olan yoğun göçün göstergesi. Bu bölge, Türkiye'nin en az gelişmiş bölgesi. Bu bölgeye nasıl bakıyor, nasıl değerlendiriyoruz? Devlet Planlama Teşkilatı, Doğu Anadolu'nun diğer bölgelerine göre daha az gelişmiş ve daha düşük gelişme hızına sahip olduğu
gerçeğinden hareketle, bölgenin geliştirilmesi için bu bölgede yer alan 5 üniversitenin de katkısıyla 14 yılda bir DAP ana planını hazırladı. Proje, bu bölgede yer alan 14 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) ile bölgeye benzeşim gösteren Gümüşhane ve Bayburt illerini de kapsıyor. Ana planda amaçlar; Bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesini hızlandıracak sektörel analizler yapmak, öncelikleri belirlemek ve politikaları ortaya koymak.

Kırsal ve kentsel gelişmeyi sağlayacak önemli kamu yatırımlarını belirlemek. Bölgede girişimciliği teşvik etme konusundaki çalışmaları katılımcılık ilkesi ile gerçekleştirmek. Yatırım alanlarında yatırımcılara yön verecek fizibiliteler hazırlamak. Bölge insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda sektörel yeni projeler önermek." diye konuştu.

Bakan Eker, projenin uygulandığı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yeni desteklemelerle ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlandığını ifade ederek, "DAP kapsamındaki illerde etçi damızlık sığır işletmeciliği yatırımları desteklenecek. Buna göre bölgede 50 baş hayvanın üzerinde olmak kaydıyla yeni inşaat yatırımları için yüzde 30, hayvan alımı için yüzde 40 ve makine alımında yüzde 40 hibe destek ödemesi yapılacak. Bu desteklemeler, hayvancılığın çok önde olduğu sadece Doğu Anadolu illerinde uygulanacak. Biz hükümet olarak bütün gücümüzle, bütün imkanımızla hayvancılığın geliştirilmesi, tarımın geliştirilmesi, insanlarımızın tekrar burada hayvancılık faaliyeti yapmasına destek olmak maksadıyla bu projeleri bir bir hayata geçirdik" dedi.

DAP'ta uygulanacak yeni hayvancılık projesi kapsamında DAP illerinin etçil sığır ırklarını geliştirmeye müsait olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ilk kez böyle destek projesini uygulamayı getirdiklerini vurguladı. Eker, 50 başın üzerinde işletme kuracak çiftçinin inşaatı için yüzde 30, hayvan ve makine alımı için yüzde 40 hibe desteğinde bulunacaklarının altını çizdi. Yüzde 40 hibenin Doğu illeri için çok büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, bunun doğuya yapılan pozitif ayrımcılık olduğunu belirtti. Bölgenin belli bir dönem ihmal edildiğini ve diğer bölgeler oranla geri kaldığını ifade eden Bakan Eker, bu farkı gidermek için bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Yeni hayvancılığı destekleme projesinin alt yapısını oluşturmak üzere 34 başlık üzerinden görüşme yaptıklarına vurgu yapan Bakan Eker, doğu ekonomisinin canlanması için hükümet olarak projeler geliştirdiklerini ifade etti. Kendilerinden önce Türkiye'de hayvancılığın üvey evlat muamelesi gördüğünü iddia eden Bakan Eker, Türkiye'nin tarım ve tarımda sigorta kanununun olmadığını hatırlattı. Kendilerinin bu yöndeki çalışmaları yaptıklarının altını çizen Bakan Eker, "Organik tarımı da yine biz çıkardık. Tabir caizse Türk tarımının MR'ını çıkardık. Önemli bir hizmet olan tarımda havza üretim modelini kurduk. Türkiye'nin neresinde hangi ürün yetişebilir bunu artık biliyor, üretim teşviği yaparken buna göre yapıyoruz. Tarıma stratejik bir değer kazandırılacaksa bu böyle olur dedik. Bunları yaparken de tarım bakanlığı bünyesinde 200 kişi istihdam edilerek 527 milyon veri kullandık" ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık alanlarında yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Eker, "Hayvancılık desteğini 83 milyondu, bunu 1 milyar 750 milyon liraya çıkardık. Bu bizim hayvancılığa verdiğimiz önemin en önemli göstergesidir. Türkiye'nin süt üretimi 8 milyondan 12 milyona çıktı. 30 milyar lira tarımsal destek verdik. Bunun 3.7'si DAP illerine verildi. 740 milyon hayvancılık desteği DAP illerine ödendi" şeklinde konuştu.

Ürünlerin katma değerini arttırmak için tesis yapımına yüzde 50 destek getirildiğini belirten Bakan Eker, DAP illerinde yüzde elli destek sağlayıp 43 trilyon harcadıklarını söyledi. Makine ekipmanı için 5 bin civarında proje desteklediklerini dile getiren Bakan Eker, 277 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 7-8 milyon lira destek verildiğini de kaydetti. Bu desteklerden 18 bin 300 ailenin istifade ettiğine dikkat çeken Bakan Eker, "Bunu 5 ile çarptığınızda yüz binlerce insan faydalandı. 190 trilyon DAP illerine verildi" dedi.

KREDİ SÜBVANSİYONU
Bakan Eker, geçen hafta yayınlanan Kredi Faiz Sübvansiyonu Kararnamesi ile de Ziraat Bankası'ndan üreticilere verilecek kredilerde yüzde 100 ila yüzde 60 arasında kredi faiz sübvansiyonu uyguladıklarını bildirdi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırım yapan müteşebbislerin, Ziraat Bankası'ndan kredi kullandıklarında, kredi faizinde yüzde 60 indirim uygulanacağını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bunun karşılığını, aradaki farkı Ziraat Bankası'na bakanlık olarak biz ödüyoruz. 475 milyon lira Ziraat Bankası'na kredi faiz sübvansiyonu uyguluyoruz. Bu şu demektir: Ziraat Bankası 475 milyon faiz sübvansiyonu ile en az 8 milyar lira çiftçiye ucuz kredi kullandırmış oluyor. Kredi faiz indiriminin organik tarımda yüzde 60, iyi tarım uygulamalarında yüzde 60, tohum fide fidan ve donanımında yüzde 50, ARGE yatırımlarında yüzde 40, hayvansal üretimde süt sığırcılığı, damızlık düve yetiştiriciliği ve kanatlı sektörüne yönelik bio güvenlikte yüzde 60, damızlık etçi sığır yetiştiriciliğinde yüzde 50, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 40, arıcılık, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 50, tavukçulukta yüzde 50, su ürünlerinde yüzde 50, tarımsal mekanizasyonda yüzde 50, kontrollü örtü altı tarımda yüzde 50, tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinde yüzde 50 ve diğer işletmeler ve yatırım kredilerinde de yüzde 25 oranında."

Yüzde 60 oranında faiz sübvansiyonunun, üreticinin Ziraat Bankası'ndan yüzde 5.2 oranında faizle kredi kullanması anlamına geldiğine işaret eden Eker, "Burada da hayvansal üretimde 7.5 milyon liraya kadar istifade edebiliyoruz. Diğer iyi tarım uygulamaları, tavukçuluk, küçükbaş hayvancılıkta 1.5 milyon liraya kadar kredi kullanabiliyor" dedi.

Bakan Eker, ayrıca köylerde istihdam edilmek üzere 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim alımı yapacaklarını bildirdi. Kendi hükümetleri döneminde, 2007'de köylere ziraat mühendisi ve veteriner hekimi gönderdiklerini ifade eden Eker, "2010 yılının mart ayında 2 bin 500 kişi daha alıyoruz. Bunlar köylerde çalışıyor. Bu çerçevede 2007'de aldıklarımızdan 44 tanesi Erzurum'da köylerde Erzurumlu çiftçilere doğrudan destek olmaktadır" dedi.

Eker, ayrıca 2010 yılında Erzurum'da 500 başın üzerinde işletme kuran ve Et Balık Kurumu ile sözleşme yapanlara ilave bir destekleme ödemesi yapacaklarını, bunun miktarının 1 kilogram ette 50 kuruş olacağını kaydetti.

Bakan Eker'in kürsüde konuşması sırasında bazı çiftçilerin de kendi sorunlarını anlatmak istemeleri üzerine zaman zaman latifeli tartışmalar yaşandı. Katılımcılar arasında Bakan Eker'in konuşmasını keserek kendi sesini duyurmaya çalışan bir çiftçi, herkesin dikkatini çekti. Bunun üzerine Bakan Eker, çiftçiyi yanına çağırdı ve sorununu anlatmasını istedi. Şahsın konuşması sırasında salondan tepkiler geldi. Çiftçi, konuşmasını bitirdikten sonra kürsüden aşağı indi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız