SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Soruları mı Anlayamadı?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:53:21
Bakan Soruları mı Anlayamadı?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın yegane içmesuyu kaynağı olan Gündüzbey’deki Kaptaj tesislerine yakın bir mesafede, Adıyaman sınırlarında,  Adıyaman  İl Özel İdaresi tarafından ruhsat verilmiş olan ve içmesuyu kaynağını tehdit eden  taş ocağı ile ilgili kendisine yöneltilen soruya, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin verdiği cevap, “baştan savma- etkisiz- yetersiz- sorumluluk duymama- olayın vehametini anlayamama” olarak yorumlanırken, iktidar partisinin Malatya milletvekillerinin sorunu ve ciddiyetini bakana anlatması gerektiği ortaya çıktı.

AĞBABA’NIN SORUSU

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cevaplandırılması isteme ile 18 Aralık 2013 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “Malatya’nın su kaynağı olan Kaptaj bölgesine maden ocağı kurulması için gerekli izin verilmiş midir? Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili uygun görüş iletilmiş midir? İzin verilmiş ise bunun yaklaşık 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan bölgeye zarar vereceği düşünülmemiş midir?” soruları yöneltilmişti.

'LAF OLA BERİ GELE' YANIT!.

ÇEVRE ve şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milletvekili Ağbaba’nın önergesine verdiği 19 Şubat 2014 tarihli cevapta, “Söz konusu Taş Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ile ilgili olarak Proje Tanıtım Dosyasının incelenmesi neticesinde; 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin EK-2 kapsamında yer almasından dolayı, Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı alınarak belge düzenlenmiştir” şeklinde tek cümlelik cevap verdi. 

Bakan Güllüce, “Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili uygun görüş  iletilmiş midir? İzin verilmiş  ise bunun yaklaşık 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan bölgeye zarar vereceği düşünülmemiş midir?” sorularına ise yanıt vermedi. 

MÜTALAA EDİLİYORMUŞ!..

AĞBABA’nın önergesindeki “TÜBİTAK raporlarına göre taş ve maden ocağı işletmelerinin ,içme suyu kaynaklarına en az 5 Km uzaklıkta olması gerektiği belirtilmesine rağmen, Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından verildiği söylenen iznin bu şartı taşıyıp taşımadığı göz önüne alınmış mıdır? Kurulacak maden ocağı, Kaptaj havzasına kaç km uzaklıktadır?”  sorusuna karşılık da Bakan Güllüce “Konu hakkında İçişleri Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığından bilgi alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir” diyerek, topu diğer iki bakanlığa attı.

EK-2 NASIL İŞLİYOR? 

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasında EK-2 kapsamında verilen ÇED belgeleri için şu bilgilendirme yer alıyor:

”Valilikçe verilen karar; Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı: Seçme eleme kriterlerine tabi projelerin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığını belirten Bakanlık kararıdır. Gerekli izinler alınarak yatırıma başlanmasında sakınca yoktur.” 

Ek-2 Prosedürüne göre;  “ÇED Gerekli Değildir” raporu verildiği zaman proje sahipleri yatırıma başlıyor. Eğer Adıyaman Valiliği, “ÇED Gereklidir” raporu vermiş olsaydı, rapor direkt bakanlığa gidecekti ve bakanlık dosyayı inceleyecekti.

HABER: malatyahaber.com- Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız