SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan ve Vali Sözüne Rağmen..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Erhaç Havaalanı'nda, sivil uçakların "sis ve kötü hava koşullarında" güvenli inişini sağlayacak ILS cihazının bulunmamasının gündeme gelmesi, bu eksiğin giderileceğine ilişkin sözlere ve verilen tarihlere karşın, bu cihazın henüz kurulmadığı bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde, pist onarımı nedeniyle 6 ay süreyle sivil uçak seferlerine kapatılması gündeme gelen, yapılan girişimler sonucu, şu ana kadar “resmi yazıya” bağlanmamasına rağmen, 1 yıl erteleme gündeme gelen Erhaç Havaalanı’nın daha önce kamuoyunun gündemine getirilen önemli bir eksiği de, “sis, yoğun yağış, fırtına vs.” gibi kötü hava koşullarında seferlerin yapılamamasıydı.

DÖNEMİN VALİSİNİN SÖZÜ..
2005 yılı Kasım ayı sonundan itibaren, meydanda etkili olan ve yaklaşık 10 gün devam eden sis nedeniyle uçak seferleri yapılamamış, bunun üzerine “sis ve kötü hava koşullarında güvenli iniş sağlayan ILS (Aletli İniş Sistemi) cihazının Erhaç’ta bulunmamasının da bu aksamalara yolaçtığı ifade edilmişti. O dönem konu yoğun olarak tartışılırken, dönemin Valisi Osman Derya Kadıoğlu, 12 Aralık 2005’de yaptığı açıklamada, ILS cihazının satın alındığını ve 2006 Ağustos ayında montajının yapılacağını bildirmişti.

Vali Kadıoğlu, bu konudaki açıklamasında özetle; “Mevsim itibariyle ilimizi son günlerde etkisi altına alan yoğun sis havayolu ulaşımını da etkilemektedir.

Basınımızda yer alan “havaalanımızda ILS sisteminin bulunmaması nedeniyle uçakların yoğun siste inemediği” haberleri doğrudur..

..Kurulacak olan localizer cihazı ve anteni Icao Annex 14 Mania kriterlerine uygunluğu hususunda 06.05.2005 ve 07.07.2005 tarihlerinde bu hususla ilgili olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı ile yapılan yazışmalar tamamlanmış 27.09.2005 tarihinde takeof binası, pist başı nöbetçi subay kulubesi ve paraşüt eri binası projeleri hakkında 7. Ana Jet Üs Komutanlığına, Meydan Müdürlüğümüzce 12.10.2005 tarihinde yazı yazılmış, 09.12.2005 tarihinde 7. Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından Malatya Erhaç Havaalanı ILS projesi kapsamı içerisinde g/p sahasında kalacak olan binalar ile deplase edilecek enerji nakil hattı, takeof sahası, personel binası, pist başı nöbetçi subay kulubesi ve paraşüt eri binasına ait bilgiler hazırlanarak Meydan Müdürlüğüne gönderilmiştir. Meydan Müdürlüğünce aynı gün genel müdürlük makamına arz edilmiştir. Proje 2006 yılı yatırım programına alınmıştır.

Bahse konu ILS cihazı, genel müdürlüğünce yurt dışından ihale yolu ile alımına gidilmiş, tüm işlemleri sağlanarak cihaz alınmış şu an genel müdürlük deposunda bekletilmekte olup prosedürlerin bitimine müteakiben tahmini olarak 2006 yılı Ağustos ayı içerisinde yabancı firma tarafından montajı yapılarak hizmete verileceği beklenmektedir."denilmişti.

BAKANIN SÖZÜ..
Konuyu CHP Milletvekili Muharrem Kılıç da, bir soru önergesi ile gündeme getirmiş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıt verilmişti. Kılıç’ın sorusu ve bakanın yanıtı, “Soru 1- Sisli havalarda uçakların rahatça inebilmesini sağlayan ILS cihazının Malatya Havaalanı’na yerleştirilmesi düşünülmekte midir? Şimdiye kadar bu cihazın yerleştirimemiş olmasının sebepleri nedir?

Cevap 1- Malatya Hava Meydanına konuşlandırılacak ILS sistemi, 2004 yılı yatırım programı kapsamında temin edilmiş olup 2005 Kasım ayında DHMİ Genel Müdürlüğünün depolarına intikal etmiştir. Ancak sistemin yerleştirilebilmesi için arazi alt yapı hazırlıkları gerekmektedir.

Havaalanı, askeri ve sivil kullanımlı bir meydan olup, bu hazırlıkların müsaadesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile koordine kurulmuş ve adı geçen komutanlığın konu ile ilgili olan nihai görüşleri (yıkılacak yapıların yerine yapılması istenen binaların projeleri) beklenmektedir.Arazi altyapı çalışmalarının bitimini müteakip, montaj çalışmalarına 2006 yılının ikinci yarısında başlanılacaktır..”şeklinde kamuoyuna duyurulmuştu.

8 AY GEÇTİ..
ILS cihazının montajı için 2006 yılında “halledileceği”, hatta Valinin açıklamasında Ağustos 2006 tarihinde bunun gerçekleştirileceği sözü verilmesine karşın, aradan geçen 8 aya rağmen, ILS cihazının kurulmadığı bildirildi.

Cihazın Malatya’ya getirildiği ve muhafaza altında olduğu, ancak montajı yapacak Norveçli firmanın gelmemesi nedeniyle faaliyete geçirilemediği öne sürülüyor.

ILS SİSTEMİ NEDİR?
Hava Meydanları Seyrüsefer Yardımcı Sistemleri, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir sistemdir. ILS; bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar, pilota istikamet bilgisi verir. Pilotların özellikle sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesi olmadığı zamanlarda inişlerini büyük ölçüde kolaylaştırdığı belirtilen sistemin gerekliliği, havaalanının fiziki koşullarına göre belirlenir. 800-1200 m görüş mesafesindeki sisli havalarda güvenli iniş sağlar. Düz ve sis görülmeyen bölgelere kurulan havaalanları için bu sisteme gerek yoktur. Bu sistemde pilot devreden çıkmaz, sadece verileri sürekli kontrol altında tutar. ILS’nin sağladığı görüş mesafesi, pist ışıklandırmasına bağlı olarak değişir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız