SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Yardımcılığı Beklentisi

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında oluşturulan 61. hükümette, Malatya milletvekillerine görev beklentisi karşılık bulamazken, uzun bir aradan sonra ilk kez 61. hükümetle birlikte uygulanacak olan bakan yardımcılıklarına Malatyalı bir ismin getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Bilindiği gibi, yeni ihdas edilen bakan yardımcılığı için, yüksek öğrenim koşulu bulunmadığı gibi, milletvekilinden de atama olmayacak. Bu durum, Malatyalı bürokratlar ya da eski milletvekillerinden ya da iş dünyasının Malatya kökenli isimlerinin, bakan yardımcılığı şansı bulunduğunu ortaya koyuyor.

2002 ve 2007 genel seçimlerinden sonra 2011 genel seçimlerinde de AKP’ye büyük oranda destek veren Malatya’nın, bir Malatya milletvekilinin bakanlığa getirilmesiyle ilgili beklentisi, 61. hükümette de karşılık bulmadı. 12 Haziran seçimlerinde Malatya’dan seçilen AKP milletvekillerinden başta Mücahit Fındıklı olmak üzere Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz’le ilgili, düşük olasılıkla da olsa bakanlık beklentisi oluşmuştu. Açıklanan hükümette, Malatya bağlantılı olan tek isim, eşi Malatyalı olan Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin oldu.

Malatyalı siyasilerin bakanlık beklentisi bir kez daha gerçekleşmezken, özellikle son dönemde sıkça gündeme getirilen, AKP döneminde Malatyalı üst düzey bürokratlarının sayısının hızla azaldığı, görevde olan 3-4 ismin ise icracı yerlerde çalıştırılmadıkları eleştirileri muhalefet tarafından sıkça gündeme getirilmişti. Bu yeni dönemde, Bakan Yardımcılıkları başta olmak üzere üst bürokraside Malatyalı isimlere daha fazla yer verilmesi beklentisi ortaya çıktı.  

BAKAN YARDIMCILIĞI..

60. hükümetin 12 Haziran seçimlerinden önce Meclis’ten aldığı yetkiye dayalı olarak çıkarttığı KHK’lar (Kanun Hükmünde Kararname) ile seçimden sonra oluşacak ilk kabine için öngördüğü yeni yapılanma modeliyle, ‘bakan yardımcılığı’ statüsü ilk kez devlet yapımıza girecek. Başbakan Erdoğan’ın ifadesiyle, alanında uzman olmak şartıyla ilkokul mezunlarının dahi atanabileceği ‘bakan yardımcılığı’ modeli, ilk olarak Başbakanlığı döneminde Turgut Özal gündeme getirdi. Özal’ın ‘hayali’ olan model, ANAP iktidarı döneminde denendi, her bakan için bir milletvekili ‘bakan yardımcısı’ olarak belirlendi. Ancak bir süre sonra bakanlıklarda kendilerine oda da tahsis edilen ‘bakan yardımcısı’ milletvekilleri, bürokratlarla sorun yaşamaya, özellikle kendi hemşehrileri ve yakınlarının iş takibi, işe yerleştirilmeleri gibi konulara odaklı çalışmaya başlayınca, sistem rafa kaldırıldı.

Ömer Dinçer’in Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde mimarlığını üstlendiği Kamu Yönetimi Reformu Kanun tasarısında da ‘bakan yardımcılığı” sistemi yer almış, ancak bu tasarıda müsteşarların ‘bakan yardımcısı’ yapılması öngörülmüştü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı ilgili KHK’ya göre, Milli Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere icracı bakanlıklarda bakan yardımcılığı kadrosu oluşturulacak. Bakan yardımcıları, Bakan’a karşı sorumlu olacak. Hükümetlerle gelip, hükümetlerle görevleri sona erecek bakan yardımcıları, hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek. Bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde 150’si oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenecek.

Bakan yardımcılarına milletvekili maaşına yakın ücret ödenecek. Halen Başbakanlık Müsteşarı’nın çıplak maaşı 6 bin 500 TL. KHK’daki hükme göre, bakan yardımcılarının aylık ücreti en az 9 bin 750 TL olacak. Yani aylık maaşı 10 bin 900 TL olan milletvekillerine yakın ücret alacaklar. Halen 5 bin TL maaş alan bakanlık müsteşarları ile 4 bin 500 TL maaşı olan genel müdürleri de ücret skalasında sollayacaklar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KHK’nın yayınlandığı dönemde, yeni kabine ve bakan yardımcılığı sisteminin sağlayacağı avantajları şöyle sıralamıştı:

Yeni kabine ile çok daha seri, pratik, verimli neticeler alınacak. Yeni yapılanmada bakan ve müsteşar arasındaki bakan yardımcılığı istisnai bir memurluk gibi olacak. Üniversite mezunu olma şartı aranmayacak. İlkokul mezunu, ama kendisini ispatlamış bir kişi bakan yardımcısı olabilecek. İlkokul mezunu var, ilkokul mezunu var. Mesela Sabancı ne mezunuydu bilmiyorum, ama üniversite mezunu olmadığını biliyorum. Aynı şekilde merhum Koç, iş dünyasında kendilerini ispatladılar ve dünyada saygın bir yere oturdular. Değişik alanlardan kişiler olabilir. Bakanın müsteşarı idari görevleri yürütürken, siyasi, halkla ilişkiler gibi işlerde de bakan yardımcısı, bakanın verdiği yetkiler çerçevesinde görev yapacak; böylece bakan çok daha rahat ulusal ve uluslararası çalışmalarına koşturacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız