SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Yerli Otomobili Anlattı

A- A+ PAYLAŞ

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uzun zamandır tartışılan yerli otomobilin nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Ben şahsen şuna inanıyorum, üreteceğimiz yerli otomobil alelade bir şey olmayacak, mevcut ürettiklerimizle aynı teknolojiye, tasarım gücüne, konfora sahip, orta gelir guruplarının rahatça ulaşabileceği bir otomobil olacak. İlk etapta bunun pazardan yüzde 20 pay alabileceğini düşünüyorum. Bu marka pazara en azından 2-3 modelle çıkacaktır. Bunun dış pazar şansı da olacaktır" dedi.
 
Ergün, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantıda yerli otomobil üretimiyle ilgili soruları yanıtladı.
 
Türkiye’de büyüyen bir otomobil pazarı bulunduğuna ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde iç pazarın 1 milyon rakamını yakalayacağına dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti: "2011 yılında da herhalde iç pazar 600 bini geçecek. Bu iç pazarın üçte biri Türkiye’deki üretimden karşılanıyor, üçte ikisi tamamen ithal otomobilden karşılanıyor. 1 milyona ulaştığı zaman da böyle olacaksa bu da bizim açımızdan kendi iç büyük pazarımızı görmezden gelmek anlamına geliyor. Ben şahsen şuna inanıyorum, üreteceğimiz otomobil alelade bir şey olmayacak, mevcut ürettiklerimizle aynı teknolojiye, tasarım gücüne, konfora sahip, orta gelir guruplarının rahatça ulaşabileceği bir otomobil olacak. İlk etapta bunun pazardan yüzde 20 pay alabileceğini düşünüyorum. Bu marka pazara en azından 2-3 modelle çıkacaktır. Bunun dış pazar şansı da olacaktır." Otomobil Sanayii Derneği’nin (OSD) bu konuda hazırladığı kapsamlı raporu bu ay içinde Bakanlığa takdim edeceğini anımsatan Ergün, bu konuda istekli olan işadamları bulunduğunu, isteklilerle bu raporu aldıktan sonra bir araya geleceklerini, üretimle ilgili süreci de başlatmış olacaklarını belirtti.
 
İşadamı Abdülkadir Konukoğlu’nun yerli otomobille ilgilendiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Ergün, "Abdülkadir Bey de zaten iş makinesi üretimi yapan arkadaşlar, otomotiv sektörüne de yabancı değiller. Başkaları da olabilir, bir konsorsiyum olabilir, bir işbirliğine gidilebilir. Çok geniş seçenekler var. Bu seçenekleri konuşacağız" dedi.
 
Bakan Ergün, bünyesinde bir çok markayı bulunduran Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) yerli otomobilde pazarlama ağının önemli bir unsuru olarak görev almaya hazır olduğunu ilan ettiğini, bunun da olumlu bir yaklaşım olduğunu kaydetti.
 
Ergün, "Böyle bir şey olduğu zaman arazi tahsisinden tutun da onun teşviki ile ilgili, kamuda kullanımı ile ilgili onun satışı ile ilgili, finansmanı ile ilgili, bir çok alanın birden düzenlenmesi gerektiğini bilerek ona dönük bazı çalışmalar yapıyoruz" dedi.
 
"O zaman en büyük alıcı kamu mu olacak?’ şeklindeki soruya da Ergün, "En büyük alıcı kamu olmayabilir ama kamu araç satın alırken yerlilik oranı en yüksek olan bir aracın satın alınmasını doğal olarak ön plana alacaktır. Zaten bu dönemde dikkat ederseniz yeni bir Başbakanlık genelgesi yayınlandı. Bundan sonra kamu alımlarında Türkiye’de üretilen ürünlerin satın alınması konusu çok daha fazla ön plana çıkan bir konu haline gelmiş oluyor" yanıtını verdi.
"YERLİ ÜRETİM İÇİN EN ÖNEMLİ ÜS DOĞU MARMARA"
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Halit Uçar, Doğu Marmara bölgesinin makine ve otomotiv yan sanayisinin yerli otomobil üretmeye hazır olduğunu yerli üretim için en uygun üretim üssünün de Doğu Marmara bölgesi olduğunu bildirdi.
 
Uçar yaptığı yazılı açıklamada, otomotiv yan sanayicilerinin ve makine sektörünün MARKA’nın faliyet sahası olan bölgede kümelendiğini ifade ederek, yerli otomobil için en uygun üretim alanının Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illeri olduğunu bildirdi.
 
Yapılacak yatırımlarla bu durumunun sadece Türkiye’ye değil dünyaya önemli avantajlar sağlayacağını belirten Uçar, şunları kaydetti: "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye Otomotiv Strateji Belgesi ile 2010 -2013 Doğu Marmara Bölge Planı’nı dünyanın otomotiv üssü olabilecek kapasiteleri yatırımcılara sunuyor.
 
Doğu Marmara bölgesinin makine ve otomotiv yan sanayisi, yerli otomobil üretmeye hazır. Yerli otomobil için en uygun üretim üssü Doğu Marmara’dır.
 
Bölgenin bu konuda ciddi beklentileri var. Mevcut potansiyelin yanı sıra yeni yatırımcıları da bölgeye davet ediyoruz. Yatırımcılar MARKA’nın yatırım destek ofislerinden her türlü teknik ve yönlendirme desteği alabilecek. Bunun yanında otomotiv sanayicileri için büyük önem arz eden Test Pisti’nin Kocaeli’ye kurulması bölgemiz için çok önemli. Bölge otomotiv yan sanayisinin özellikle Ar-Ge konusunda bu test pistine ihtiyacı var. Test pisti, çarpma testleri, rüzgar tüneli çalışmalarının Doğu Marmara’da olmasını önemsiyoruz. 
 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız