SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana CASA Soruları

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:26:14
Bakana CASA Soruları
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Doğu ve Güneydoğu’ya asker sevkiyatlarının CASA tipi uçaklarla yapılacağının açıklanması üzerine, 2001 yılında Malatya-Akçadağ’da düşen ve 34 askerin şehit olduğu kazayı hatırlatarak “Türk Hava Yollarıyla yapılan anlaşma askerlerin taşınması için yeterli gelmemiş midir? Askerlerin CASA tipi uçaklarla taşınma ihtiyacı nereden doğmuştur?” ifadelerine yer verdi.

Ağbaba, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:

"Asker sevkiyatlarında düzenlenen terör saldırıları sonrası askerlerin THY ile birliklerine gönderilmesi kararı basın- yayın kuruluşlarında yer almaktadır. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın yeni sevkiyat planlamasına CASA uçaklarını da dahil ettiği, kargo ve nakliye görevi nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne giden  CASA CN-235 tipi uçakların, geri döndükleri zaman kapasitelerini aşmayacak sayıda askeri de taşıyacağı  ifade edilmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

1-Aralarında Malatya’nın da bulunduğu Ankara, Eskişehir, Merzifon,Bandırma ve  Konya Askeri Hava Üslerinden askerlerin taşınması planlanmaktadır.Ancak, 19 Ocak 2001 günü Kayseri’nin Bünyan İlçesi’ne bağlı Sarımsaklı Köyü yakınlarında CASA tipi askeri bir uçak düşmüş, uçakta bulunan 4 asker şehit olmuştu.Yine aynı yıl  Diyarbakır'dan kalkan ve asker sevkiyatı yapan CASA CN-235 tipi askeri bir uçak 16 Mayıs 2001 günü Malatya'nın Akçadağ ilçesi yakınlarında Güzyurdu ile Yağmurlu köyleri arasındaki boş bir alana içindeki 34 mürettebat ve yolcusu ile düşmüş, kazada 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit olmuştu. Acı örneklerden hareketle CASA Tipi uçakların güvenliği konusunda çeşitli söylemler vardır. CASA tipi kargo uçakların asker sevkiyatında kullanılması konusunun tekrar değerlendirilmesi düşünülmekte midir?

2-Her defasında sadece 10-15 askerin taşınabileceği belirtilen sevkiyatlarda , askerlerin can güvenlikleri düşünülmekte midir? Türk Hava Yollarıyla yapılan anlaşma askerlerin taşınması için yeterli gelmemiş midir? Askerlerin CASA tipi uçaklarla taşınma ihtiyacı nereden doğmuştur?

3-Malatya’da 34 Bordo bereli askerlerin şehit olduğu CASA uçağının düşmesinin üzerindeki sis perdesi hala tam anlamıyla aralanmamıştır. Uçakta bulunanların Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen bir operasyondan döndükleri ve operasyon sonrası tasfiye amacıyla suikasta kurban gittikleri halen konuşulmaktadır. 34 Askerin şehit olduğu kaza ile ilgili iddialar araştırılmış mıdır? Aynı yıl, 5 ay aralıkla meydana gelen kazaların gerçek sebebi nedir?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız