SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana 'Don ve Dolu' Soruları

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:25:54
Bakana 'Don ve Dolu' Soruları
A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da Mart ve Nisan'da meydana gelen don ve dolu nedeniyle kayısı ağaçlarında büyük zarar meydana geldiğini belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması amacıyla bu konuda bazı sorular yöneltti.

Ağbaba'nın, bakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:

"Malatya İlinde 18-19 Mart 2013 tarihlerinde meydana gelen don olayı sonrası kayısı çiçekleri büyük zarar görmüş, Malatya genelinde %70’e yakın kayıplar yaşanmıştır.15 Nisan gecesi Doğanşehir’in büyük bir bölümünde, Akçadağ ve Yeşilyurt’un bazı bölgelerinde, 17 Nisan öğlenden sonra ise Akçadağ’ın bazı bölgelerinde etkili olan dolu yağışı önceki don olayından etkilenmiş kayısılara daha da ciddi zarar vermiştir. Doğanşehir’in Çığlık, Şatıroba, Güroba, Kelhalil, Altıntop, Savaklı, Sürgü, Hudut, Eskiköy, Polatdere, Suçatı, Yuvalı, Karaterzi, Dedeyazı Köylerinde %100, diğer bölgelerde kısmen olmak üzere dolu etkisini göstermiştir. Akçadağ’ın Ören Beldesi, Dedeköy, Kömekavak, Gölpınar, Altunlu, Bölüklü , İkinciler Büyükçîmiş, Çatalbahçe, Büyükköy, Ancarlı, Aliçeri, Örüçkü Köyü, Levent Bölgesi başta olmak üzere merkezdeki pek çok köyde dolu nedeniyle kayısı ağaçları büyük zarar görmüştür. Ayrıca, Doğanşehir’de çilek ve elma meyveleri de son dolu nedeniyle zarar görmüştür. Sonuç olarak, Mart ayındaki don ve Nisan ayındaki dolu nedeniyle başta kayısı üreticileri olmak üzere, Malatya’nın meyve üreticilerinin milyonlarca lira zarar ettiği tahmin edilmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

1-Malatya ekonomisinin temel direği olan kayısı, don ve dolu nedeniyle büyük kayıp yaşanmıştır. Üreticilerin yıl boyunca verdikleri emekler yok olmuştur. Yaşanan son afetlerden sonra Malatyalı kayısı üreticilerinin ve diğer meyve üreticilerinin kayıplarının karşılanması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

2-Kayısıyı vuran don ve doludan sonra Malatya’nın acil afet bölgesi ilan edilmesi planlanmakta mıdır?

3-TARSİM tarafından uygulanan sigorta sistemi de üreticileri mağdur etmektedir. TARSİM tarafından bazen üreticiden alınan poliçe bedeli ürününden elde edeceği bedelden daha yüksek olmaktadır. Kayısı üreticilerinin TARSİM tarafından yapılan incelemelerin hızlı ve şeffaf yapılmadığına dair iddialar Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Üreticilerin kaygılarının giderilmesi amacıyla yetkili kurumlar tarafından ayrı ekipler kurularak bir inceleme yapılması düşünülmekte midir?"

FOTO: Dolu yağışından sonra bir kayısı bahçesinin hali

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız