SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana Mera Soruları

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:32:06
Bakana Mera Soruları
A- A+ PAYLAŞ
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması amacıyla Türkiye Büyük millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu ve ilimizde mera alanlarının kiralanmasını konu alan yazılı soru önergesi Bakan Eker tarafından yanıtlandı.
 
Vekil Ağbaba’nın sorularına yanıt veren Bakan Eker, kiralanan meraların vasfını yitiren ve ıslahı gereken alanlar olduğunu” öne sürerken ederken, basın- yayın organlarının ihale ile ilgili bilgi alınmasının engellendiği yönlü soruyu politik bir dille yanıtlayarak, “Kamuoyuna açık bir şekilde yapılmıştır” ifadeleri ile yanıtladı.
 
CHP’li vekil Ağbaba’nın Meclis başkanlığına verdiği ve konunun içeriği ile soruları ve Bakan Eker’in yanıtları ise şöyle:
 
“Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İl Mera Komisyonu'nun aldığı karar gereğince Akçadağ ilçesi Yağmurlu köyünde 8, Ilıcak köyünde 3, Battalgazi ilçesi Şişman köyünde 1, Yeşilyurt ilçesi Kuşdoğan köyünde 2, Doğanşehir ilçesi Reşadiye köyünde 2, Dedeyazı köyünde 2 ve Merkez Samanköy'de 2 mera parselini ıslah etmek koşulu ile öncelikli olarak hayvancılık yapan veya hayvancılık işletmesi kurmak isteyenler ile gerekli ıslah işlemlerini taahhüt eden gerçek ve tüzel kişilere ihale edildi. Yapılan ihaleler sonrası 20 mera bölgesi şirketlerin kullanımına açıldı. Meraların ihaleye verilmesinin ardından Malatya'nın değişik bölgelerinde köylüler tarafından protesto gösterileri gerçekleştirilmiş, köylüler Malatya-Adana Karayolunu trafiğe kapatarak tepkilerini dile getirmişlerdir.
 
Bu çerçeveden hareketle;
 
SORU 1) Mera arazilerinin kiralanacağı ihalede basın mensuplarının görüntü ve bilgi almaları engellenmiştir. Kamuya ait meraların ihalesinde neden kamunun bilgi alması engellenmek istenmiştir? İhalede gizlenen nedir?
 
CEVAP 1) Söz konusu Mera Kiralama ihalesi tüm katılımcılar ve İhale Komisyonu olan İl Mera Komisyonu huzurunda 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51. Maddesinin "g" Bendi kapsamında pazarlık usulü ile kamuoyuna açık bir şekilde yapılmıştır.
 
SORU 2) 20 Mera parselini 49 yıllığına kiralayan firmalar hangileridir? Firmalar arasında yabancı ortağı olan şirketler var mıdır? Varsa isimleri nedir?
 
CEVAP 2) Meralar, Mera Kanun'u ve Yönetmeliklerine uygun olarak en fazla 25 yıllığına kiraya verilmiş olup, kayıtlarda meraları kiralayanlar arasında her hangi bir yabancı ortaklık bulunmamaktadır.
 
SORU 3) Kiraya verilen meralar, mera vasfını yitirmiş yerler midir? Yapılan ihalede mera vasfını kaybetmeyen bölgeler de kiraya verilmiş midir? Verilmişse sebebi nedir?
 
SORU 4) Kiraya verilen meraların pek çoğu köylerin içinde kalmıştır. Meraların köy içi olduğu halde satılması, köylülerin hayvanlarım köye hapsetmesi ve dolayısıyla hayvancılığı bitirmek anlamına gelmemekte midir?
 
CEVAP 3-4) Kiralanan söz konusu meralar, 4342 Sayılı Mera Kanun'u ve Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesinin "b" Bendi kapsamında değerlendirilen vasfını kaybetmiş, ıslah edilmesi gereken alanlardır. Vasfı bozulmamış alanların kiraya verilmesi söz konusu değildir.
 
Vasfı bozulmuş meraların ıslahını sağlayarak bölge ve ülke ekonomisine kazandırmak, bölgenin hayvan potansiyelini arttırmak, yeni iş kolları ve yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla kiraya verilen bu meralar köy içerisinde kalan alanların dışında kalmaktadır. Aynca merayı kiralayanlara hayvancılık yapma veya hayvancılık işletmesi kurma şartı getirilmiştir.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız