SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana Yangın Soruları

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:50:16
Bakana Yangın Soruları
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da son dönemlerde kırsal alanda meydana gelen yangınlarda, yeterli ve özellikli araç eksikliğinin söndürme çalışmalarını etkisiz kıldığı iddialarını İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde dile getirdi.

Ağbaba, son olarak Hekimhan- Ballıkaya'da çıkan yangında ortaya çıktığını ifade ettiği söndürme araç- gereç yetersizliği ile ilgili soru önergesinde şöyle dedi

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Malatya İli Hekimhan İlçesi’ne bağlı Ballıkaya Mahallesi’nde 19 Temmuz 2015 Pazar Günü sabah saatlerinde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa süre içerisinde geniş bir alana yayılmıştır. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, jandarma ve bölge halkının tüm uğraşlarına rağmen söndürülemeyen yangın büyük maddi zarara yol açmıştır. Dağlık ve ormanlık bölgede başlayan yangına, arazi tipi araçların yetersiz olması ve  yangın söndürme helikopteri olmaması nedeniyle  yeterli müdahale yapılamamıştır. 

Bu çerçeveden hareketle;

1-769 bin nüfusuyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük illerinden biri olan  Malatya İlinin 1.881.270 dekar alanı orman olup, şehrin muhtelif yerlerine fidan dikimleri devam etmektedir. Bu kadar büyük potansiyeli olan bir  şehirde, dağlık ve ormanlık alanlarda yangın söndürmek için itfaiyenin  4x4 arazi aracı kaç tane vardır?

2-Malatya gibi bir kentte yangın söndürme helikopterinin olmaması çelişki değil midir? Türkiye’de kaç adet yangın söndürme helikopteri vardır? Bu helikopterler hangi şehirlerde bulunmaktadır? 

3-Malatya’ya en yakın helikopterin Adana-Mersin bölgesinde olduğu doğru mudur? Doğru ise helikopterin Malatya’ya gelinceye kadar ortaya çıkacak can ve mal kaybından kim sorumludur?

4-Büyük Türkiye denilen şey, şehirlerinin can damarları olan ormanları yanarken müdahale edemeyen Türkiye midir?

5-Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve bakanların kaç uçağı ve helikopteri vardır? 

6-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin dağlık ve ormanlık alandaki yangınlara müdahale eden araçları  Ballıkaya (Mezirme) bölgesindeki yangına kaç saat sonra ulaşmıştır?

7-Yeşilyurt Kırlangıç Mahallesi’nde  1 Temmuz 2014 tarihinde  çıkan yangının büyümesine  itfaiye ekiplerinin dağlık bölgeye müdahale edecek araçlarının olmamasının sebep olduğu belirtilmişti. Aradan 1 yıl geçtikten sonra yine dağlık bir alanda başlayan yangına müdahale tartışılmaktadır. Son 1 yıl içerisinde Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına kaç adet arazi tipi yangın söndürme aracı alınmıştır? 

8-Ballıkaya’da meydana gelen yangında çok sayıda meyve ağacı zarar görmüştür. Bölge halkının zararının karşılanması için çalışma yapılacak mıdır?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız