SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanlık Bile Duyarsız!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:50:25
Bakanlık Bile Duyarsız!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İçmesuyu kaynağı havzasının korunmasına karşı bazı kuruluşların gerekli özeni göstermediği, kaynak için tehdit oluşturmasına karşın "sorumsuz" davranan Adıyaman İl Özel İdaresi gibi kuruluşların taşocağı- maden vs. ruhsatı vermelerine ilişkin son örnek Malatya'da tepki topladı. Bu arada, söz konusu kaynakla ilgili daha önce de yaşanan bir tehditle ilgili olarak Danıştay 8. Daire Üyesi Dr. Tacettin Şimşek, “Çevre ve Orman Bakanlığınca ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmeden önce yapılan inceleme ve değerlendirmeler sırasında diğer kamu kurumlarından görüş alınmadığı ortaya çıkmıştır” dediği belirtildi.

KÖTÜ ÖRNEK 

Danıştay'ın sitesinde Danıştay 8. Daire Üyesi Dr. Tacettin Şimşek imzası ile yer alan “Çevresel Etki Değerlendirmesi: Mevzuat, Uygulama ve Sorunlar” başlıklı yorum yazısında Gündüzbey Pınarbaşı'ndaki Malatya’nın içmesuyunu karşılayan kaynak havzası ile ilgili hukuki boyutu da ele alarak, yaşanan gelişmeleri olumsuz örnek olarak nitelendiriyor.  Dr. Tacettin Şimşek’in 3 Gündüzbey Pınarbaşı'ndaki kaynak havzasının Adıyaman sınırlarındaki bölgeye, Adıyaman tarafından maden (Taş Ocağı) ruhsatı verilmesi ile ilgili olarak 3 yıl önce de yaşanan süreçte ilgili sorunun ÇED raporunu veren Bakanlığın diğer kurumlardan görüş almamasından kaynaklandığını belirtiyor.

SORUN BAKANLIKTAN

Danıştay 8. Daire Üyesi Dr. Tacettin Şimşek’in Gündüzbey Kaptaj Tesisini tehlikeye sokan ÇED raporu ile ilgili uygulamayı olumsuz örnek olarak gösterdiği yorum yazısında şu ifadeleri aktarıyor, “Kurumların bilgi edinme ve karar alma sürecine katılım haklarını, bunun sonucunda da işbirliği ve eşgüdüm ilkesini ortadan kaldıran bu düzenlemenin yarattığı sorunlar çeşitli uyuşmazlıklarda kendini açıkça göstermektedir. Örneğin, Adıyaman İli, Çelikhan İlçesi, Çampınar Köyünde bulunan maden işletme sahasındaki faaliyetlerin DSİ Genel Müdürlüğü'nün olumlu görüşü ve Malatya Belediye Başkanlığında izin alınıncaya kadar durdurulması yönünde tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davada, Çevre ve Orman Bakanlığınca "ÇED Gerekli Değildir" kararı alınan, Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından da II. sınıf gayrısıhhi müessese kapsamında İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı verilen maden sahasının, Malatya İli başta olmak üzere, iki ilçe ve dokuz beldede yaşayan yaklaşık 600.000 kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu kaynağının uzak mesafe koruma alanı içinde bulunduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu uyuşmazlıkların çözümlenmesi sürecinde, Çevre ve Orman Bakanlığınca "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmeden önce yapılan inceleme ve değerlendirmeler sırasında diğer kamu kurumlarından görüş alınmadığı ortaya çıkmıştır.”

HABER: Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi

ARŞİV FOTO: Malatya ve yakın çevresinin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Pınarbaşı'nda Kaptaj’ın bulunduğu havzaya yakın noktada bir firmaya ÇED gerekmeksizin ‘maden arama ruhsatı’  verilmesi, kaynak suyu tehlike ile karşı karşıya bıraktı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız