SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanlık da 'Zam Yetkileri Yok' Diyor Ama..

0
Güncellendi - 2018-07-30 01:36:15
Bakanlık da 'Zam Yetkileri Yok' Diyor Ama..
A- A+ PAYLAŞ

MALATYA'DA 3 AYDIR 'KAFA ZAMMI' UYGULANIYOR! Ticaret Bakanlığı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ekmeğe yüzde 15 zam yapması üzerine “Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu doğrultuda ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır." uyarısı yapıldı. Malatya’da ise yaklaşık 3 aydan beri özellikle pide fırınlarında korsan tarife uygulanıyor.

-“Sadece görüş belirtebilir, yetkileri yoktur”

Ticaret Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada ekmek fiyat tarifesi konusunda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ve illerdeki Fırıncılar Odasının tek başına tarife belirleme yetkisinin bulunmadığı bildirildi. Ticaret Bakanlığının açıklamasında, “Ekmek fiyatları bir yönü ile tüketicilerimizi diğer yönü ile esnaf ve tacirlerimizi çok yakından ilgilendiren bir husustur. Ulusal ve yerel basında ekmek fiyatlarına ilişkin yapılan haberler nedeniyle bu konuda bazı açıklamaların yapılması zarureti hasıl olmuştur. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ekmek fiyatları, illerimizde veya ilçelerimizde esnaflarımız için ilgili esnaf ve sanatkarlar odaları, tacirlerimiz için ise ticaret odalarımız tarafından hazırlanan fiyat tarifelerine istinaden belirlenmektedir. Bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüş belirtmekten başka ekmek fiyatlarını belirleme konusunda herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır."

-Bakanlık tarifenin nasıl olacağını açıkladı

Ticaret Bakanlığının açıklamasında şu görüşler yer aldı;

“Ekmek fiyatları, tacirlerimiz için, Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırlanan ve onaylanan tarifeler ile belirlenmektedir. Bu çerçevede, ilgili ticaret odası veya ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu, Ticaret İl Müdürü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini almaktadır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca ekmek tarifesine ilişkin teklif oluşturulmaktadır. Hazırlanan bu teklif Bakanlığımızın görüşüne sunulmakta ve daha sonra yapılacak ilk toplantıda oda meclisinin onayına sunulmaktadır. Bu şekilde hazırlanan tarifeler oda meclisinin onayı sonrasında ilgili valilik ve belediyenin uygun bulması üzerine yürürlüğe girmektedir.”

“Federasyonun ve odanın tek başına yetkisi yoktur”

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi  olmadığı belirtilen Ticaret Bakanlığının açıklamasında şu bilgilerde yer aldı; "Esnaflarımız için belirlenen tarifelerde de benzer bir süreç söz konusudur. Burada hazırlanan fiyat tarifesi teklifi görüş için Bakanlığımıza gönderilmeden önce ilgili Federasyonun da görüşü alınmaktadır. Daha sonra söz konusu tarifeler Bakanlığımızın görüşünün alınmasının ardından esnaf odaları birliği tarafından onaylanması sonrasında ilgili Valilik ve Belediyenin uygun bulması üzerine yürürlüğe girmektedir. Bu süreçler doğrultusunda bugün itibarıyla Türkiye genelinde ekmek fiyatlarında yüzde 15 artış öngören bir talep gelmediği gibi, Bakanlığımızca bu konuya ilişkin herhangi bir görüş bildirilmemiştir. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu doğrultuda ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

-Malatya’da 3 aydır korsan fiyat tarifesi uygulanıyor

Malatya’da pide fırınlarında yaklaşık 3 aydan beri korsan fiyat tarifesi uygulanıyor.  Malatya’da halen yasal olarak uygulanması gereken tarifede 200 gram olması gereken pide ekmeği 150 grama düşürüldü ve bu korsan zammın oranı yüzde 33 oldu.

Yetkisi olmadığı halde Malatya Fırıncılar Esnaf Odası tarafından korsan olarak bastırılan ve fırınlarda asılan fiyat tarifesine karşı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi ile Ticaret Bakanlığına bağlı ildeki kurum müdürlükleri her hangi bir girişimde ve denetimde bulunmadılar.

-Türkiye yüzde 15 için ayağa kalktı, Malatya’da yüzde 33 zamma sessiz kalındı

Malatya’da 3 ay önce pideye dolaylı olarak yüzde 33 oranında zam yapıldı. Yürürlükteki resmi tarifeye göre;  200 gram olan ve 1 TL’ye satılan açık ekmeğin fiyatı değiştirilmeden gramajı düşürüldü.

Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu tarafından Mart ayında alınan zam kararı, odanın bağlı olduğu üst kuruluş olan ESOB Yönetim Kurulu’nun onayına sunuldu. Zam talebini değerlendiren ESOB Yönetim Kurulu,  5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun “Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin’ “Fiyat tarifelerinin belirlenmesi ve onay esasları” başlıklı 5’ inci maddesinin ilgili fıkrası gereğince reddetti.  ESOB Yönetim kurulunun zam talebine onay vermemesine rağmen Fırıncılar Odası korsan tarife uygulayarak,  200 gramdan 150 grama düşürülerek ekmeğe yapılan zam oranı yüzde 33 oldu.  Türkiye genelinde yüzde 15 oranındaki ekmeğe yapılan zam oranına büyük tepkiler oluşurken, Malatya’da yüzde 33 oranındaki zam oranına Malatya Valiliği ve ilgili tüm resmi kurumlar duyarsız kaldı. Malatya’daki resmi kurumların yasa ve yönetmenliklerden habersiz olduğu da ortaya çıkmış oldu.

- Bölgenin en küçük, ama en pahalı pidesi Malatya’da

Malatya halkı şuanda gerekli denetimler ve yasal yaptırımlar uygulanmadığı için korsan tarife ile bölgenin ün küçük ve en pahalı ekmeğini yiyor.  Bölgede şuanda;  Elazığ’da pide ekmeği Şubat 2018’den beri 200 gram ve 1 TL,  Adıyaman’da Nisan 2018’den  beri 200 gram ve 1 TL, Kahramanmaraş’ta Nisan 2018’den  beri 200 gram ve 1 TL,  Sivas’ta 2016’dan beri 200 gram ve 1 TL, Diyarbakır’da 2017’den beri 320 gram ve 1.25 TL,  Gaziantep’te  Nisan 2018’den beri 150 gram ve 0.75 Kr., Kayseri Nisan 2018’den  beri 200 gram ve 1 TL.  Malatya’da Ağustos 2016’da alınan rayiç kararının halen geçerli olması nedeniyle pide ekmeğinin 200 gram ve 1 TL olması gerekiyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Kupür: malatyahaber.com'un 18 Mayıs'ta yayınladığı korsan ekmek zammı haberi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Metin (3 yıl önce)
    Yetkisini kullanmayanlar beyi bekliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (5 yıl önce)
    Yetim hakkıdır haram olsun kimin parmağı varsa kim göz yumuyorsa zıkkım olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • itiraz 44 (5 yıl önce)
    AKP başkan yardımcımız var ya ! ekmek zamlanmış ne önemi var,zaten dört vekil Malatya için gece gündüz çalışmaktan helak oldular,ekmeğin lafı mı olur onlar büyük işler peşindeler!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Dünyada hiçbir ülkede olmayan bir ahlaksızlık yıllardır Türkiyede yaşanıyor. Ürün ambalajlarında gramaj sabit olması gerekirken, ürünlerin gramajı sürekli azalıyor. Sorumlu Sanayi ve Ticaret bakanlığının sesi çıkmıyor. Konuyu haberleştirmesi gereken gazeteciler öylece uyuyor. Halk zaten okumuyor, görmüyor, bilmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent (5 yıl önce)
    Onceden salca 5 kg...simdi 4.300 gr...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    kimin kursagina giriyosa. Haram olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (5 yıl önce)
    Bütün ürünlerde yağ şampuan peynir süt kısacası her şeyde gramaj indirerek zam yapmamış oluyorlar biz tüketiciyi de enayi yerine koyuyorlar bu fırınlara valilik ve belediye dur demelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (5 yıl önce)
    Turkiyenin her yerinde 250 gr ekmek 1 tl Malatya da 150 gr 1 tl Malatya fırıncılar odası uyuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Troyka (5 yıl önce)
    Battalgazi(eskimalatya) de kafalarına göre zammı zaten yapmışlar. Kimseden çıt çıkmaz oldu. Bu uyanıklığın hesabını vermeliler.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (5 yıl önce)
    Denetlemeler olsa bunlar olmayacaktı yada yetkililer ile birlikte yapıyorlar, ayrıca fırıncılar kazanmıyoruz diye agliyorlar böyle korsancılık 'la daha çok ağlarsınız. Turkiyenin diğer illerindeki fırıncılar niye kazanıyorlar çünkü dürüst çalıştıkları için vesselâm
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (5 yıl önce)
    BAZI EKMEKLER YÜZ GRAM BİLE YOK SİMİT EKMEKTEN AĞIR NASIL ZAM YOKMUŞ
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Türkiye'de en PAHALI EKMEĞİ Malatya yiyor ama kimseden ses seda yok emek ki halimizden menmunuz şikayet yok.Yöneticilerden ,Halktan,Basından ses çıkmazsa daha çok haksızlık ve Hukuksuzluğa maruz kalırız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynı zamanda da en kalitesiz ve lezzetsiz
    0
    0
    Yanıtla
  • emre (5 yıl önce)
    eski malatya da ekmek gramaj 150 gram ve ekmek 1 tel üstelik kendileri kafalarına göre pişirme parası yaparak ekmeği 1.25ten veriyolar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali kaya (5 yıl önce)
    Malatya ayrı bir cumhuriyet hiç bir karar bağlamaz her oda kendi başına bir devlet eskiden 3 ekmekle yapılan kahvaltı şimdi beş ekmekle yapılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (5 yıl önce)
    Bostanbaşında bazı fırınlar da 2 aydır ekmek 1.25₺ kimin haberi var? Ekmeğe zam aylar öncesinden gelmişti halbuki
    0
    0
    Yanıtla