SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bakanlık Onayladı, Şebeke Temiz..''

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Cemal Akın, Sağlık Bakanlığı Temel Hizmetler Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan ve Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Turan Aslan’ın Malatya’daki ishal vakalarının artış göstermesinden hemen sonra analiz için Ankara’ya gönderilen su numunelerinin analiz sonuçlarının açıklandığı basın toplantısından sonra bir açıklama yaparak, daha önce yaptığı açıklamalarının doğrulandığını vurguladı. Belediye Başkanı, CNN Türk'ün 19.00 ana haber bültenine de bağlanarak, Gürkan Zengin'in sorularını yanıtladı ve kendi evinde, içme suyunu kaynatmadan kullandıklarını söyledi.

160 NUMUNEDEN 2'Sİ KİRLİ
Belediye Başkanı Akın, Sağlık Bakanlığı’nın 160 su numunesinden sadece ikisinde kirlenme tespit edildiğini açıkladığını belirterek, “ Söz konusu iki numune de ev ve işyerinde değil, hijyen şartlarının korunması konusunda dış etkenlerin de etkili olduğu bir mahalle ve bir cami çeşmesinde tespit edilmiştir. Kirlenme lokaldir, bu kirlenmenin giderilmesi için de Sağlık Bakanlığı ile koordineli biçimde tüm tedbirler alınmıştır” dedi.

Başkan Akın, Sağlık Bakanlığı ve Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’nin Malatya’nın içme suyu şebekesinin, su kaynağının ve su depolarının temiz olduğunu da açıkladığını vurgulayarak, “ En önemlisi de şudur ; bazı siyasiler Malatya’da iki yıldır böyle bir vakanın olduğunu ileri sürerek, sağlık üzerinden siyaset yapmak gibi bir davranış ortaya koymuşlardır. Hâlbuki Sağlık Bakanlığı bugün, Malatya’nın 2005 yılı içinde bu olaya kadar bulaşıcı hastalıklar bakımından en temiz şehir olduğunu özellikle vurgulamıştır. Yine, aynı yetkililer, 2005 yılı içinde bu olaya kadar içme suyu kaynaklı vakanın hemen hemen hiç görülmediğini ortaya koymuştur. Halkın sağlığı üzerinden siyaset yapanların bu tavrını kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

Belediye Başkanı Akın, Sağlık Müdürlüğü’nün Malatya Belediyesi’ni çeşitli zamanlarda içme suyunun klorlanması konusunda uyardığını, bu uyarılara Malatya Belediyesi’nin cevap verilmediği yolundaki bir soruya, “ Bu eksik bilgiye dayanan bilgidir. Tüm uyarıların gerekleri yapılmış ve Sağlık Müdürlüğü’ne de cevapları verilmiştir” dedi ve cevap yazılarının tarihlerini açıkladı.

Akın, "İçme suyuna ilişkin olarak Ankara’da yapılan tespitlerde sadece 2 yerle lokal olarak kirlilik belirlenmiştir. Bunlardan biri camii biri de çeşme suyundandır. Klorlama çalışmalarında en uç noktada 0.3 ppm olarak belirlenmiştir. Suda Rota virüsü tespit edilmemiştir. Yetkili kurumdan gelen raporda suda rota virüsü tespit edilmemiştir. Ancak bu kadar donanımlı olmayan laboratuarlardan alınan raporlar konusunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Hastalıkların artmasının ardından Sağlık Müdürlüğünün de önerileriyle içme suyuna atılan klor miktarını 0.5 ppm’den 1 ppm’e çıkarttık. Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyet ilimize gelerek çalışma yapacaklar. Tabii bu arada hijyen kurallarına da uymamız gerekiyor. Meyve ve sebzelerinde bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir.

Bugün hasta sayısı bazıları tarafından arttırılmak istenmektedir. Hasta sevk zinciri esasına göre bir hasta sağlık ocağı, devlet hastanesi ve Üniversite hastanesine gidebilmekte. Bugün itibariyle Malatya’daki sağlık kuruluşlarında 60 vatandaşımız yatarak tedavi görmektedir. Bir kısım siyasilerin iddiaları bizleri üzmüştür. Sağlık konusu üzerinde siyaset yapılmamalıdır. En sağlıklı su bizimdir. Lokal olarak 2 yerde kirlenmeye rastlanmıştır. Bunlardan biri İskender Camii’nde biride Zafer Mahallesi’ndeki Münevver çeşmedir. Ana kaynak, ana hatlar ve depolar temizdir. Üniversite öğrenci yurdundaki su ile ilgili olarak o bölgeden yararlanan diğer yerleşim birimlerinde sorun görünmemektedir. "diye konuştu.

İshal vakalarının görülmesinden sonra, içme suyundaki klorlama oranını arttırıldığını belirten Belediye Başkanı Akın, “Suyumuzun temiz olduğunu söyledik. Bunu Sağlık Bakanlığı bilimsel analizlerle onayladı. Tüm bunlara rağmen hijyen şartlarına uymak, özellikle sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenilmemesi, el temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.

"MUSLUKTAN AKAN SUYU KULLANIYORUM"
Bu arada, CNN Türk'ün akşam ana haber bültenine bağlanan Belediye Başkanı Cemal Akın, bakanlık açıklamasının, içme suyunun temiz olduğuna ilişkin kendi ifadelerini doğruladığını belirtirken, bir soru üzerine evinde şehir şebekesi suyunu kaynatmadan kullandıklarını söyledi.

Belediye Başkanı, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin "numunesi"nin kirli olduğunu söyledikleri 2 kaynağın kirlenme nedeninin bulunması için de, o bölgelerde çalışma yapılacağını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız